Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Πρέβεζα: Δυναμική περιφρούρηση της κυριακάτικης αργίας στα «Jumbo» (φωτο & βίντεο)


Με κεντρικό σύνθημα «Η Κυριακή αργία είναι των εργατών», τα ταξικά σωματεία της Πρέβεζας, με μπροστάρη το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και τον Εμπορικό Σύλλογο. περιφρούρησαν την απεργία στο κατάστημα «Jumbo», στο Λούρο.

Η απεργία έσπασε την προσπάθεια κατάργησης της κυριακάτικης αργίας από το συγκεκριμένο πολυκατάστημα, ενώ ούτε η παρουσία της Αστυνομίας, πτόησε τους συγκεντρωμένους.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας», τόνισε ο Γιώργος Πούμπης, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας, μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από την πόρτα του καταστήματος. «Δίνουμε απάντηση στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της, που έχουν βάλει σαν στόχο το ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας» (Δείτε εδώ την ομιλία).

«Η επιχείρηση "Jumbo", μπαίνει σαν λαγός, πρωτοστατεί για να σπάσει η κυριακάτικη αργία από τα πολυκαταστήματα», τόνισε ο Ανδρέας Καραμάνης, πρόεδρος του εμπορικού Συλλόγου Πρέβεζας. Τόνισε τις ευθύνες που έχουν όσοι το προηγούμενο διάστημα συμφωνούσαν με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και σημείωσε ότι «η υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, δεν είναι ζήτημα προσωπικής επιλογής, του καθένα, αφού οι συνθήκες στην αγορά θα μας αναγκάζουν σε δουλειά νύχτα - μέρα για να εξασφαλίζουμε τα απαραίτητα». (Δείτε εδώ την ομιλία)

Άμεση ήταν η αντίδραση των ταξικών δυνάμεων στην παρουσία του μέλους της «συνδικαλιστικής μαφίας» Καραγεωργόπουλου, έξω από το πολυκατάστημα, συνοδεία των εργατοπατέρων του ΕΚ Πρέβεζας.






Τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας έδωσαν από το πρωί, έξω από το κατάστημα των «Jumbo» στην Πρέβεζα, τα ταξικά σωματεία του νομού, με μπροστάρη το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και τον Εμπορικό Σύλλογο.

Η απεργία έχει προκηρυχθεί ενάντια στην προσπάθεια κατάργησης της κυριακάτικης αργίας από το συγκεκριμένο πολυκατάστημα. Υπενθυμίζουμε ότι η επιχείρηση «Jumbo» ανακοίνωσε πως θα είναι ανοικτά τις Κυριακές τα καταστήματά της στην Πρέβεζα και στην Κατερίνη.

Τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους της Πρέβεζας στη συγκέντρωση που διοργανώνουν έξω από το κατάστημα, ενώ καταγγέλλουν το κλίμα αστυνομοκρατίας που επικρατεί στην επιχείρηση.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πρέβεζας και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας, σε κοινή ανακοίνωση, υπογραμμίζουν τα εξής:

«Την προηγούμενη Κυριακή δώσαμε μια πρώτη απάντηση στην εργοδοσία της επιχείρησης “Jumbo” που αποφάσισε την λειτουργία των καταστημάτων της στην Πρέβεζα και στην Κατερίνη και τις Κυριακές.

Η συγκεκριμένη εταιρία επικαλείται το νομοθετικό πλαίσιο, που επιτρέπει “με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη” να ρυθμίζει σε συγκεκριμένες περιοχές τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων για περισσότερες Κυριακές από αυτές που ήδη ισχύουν για ολόκληρη τη χώρα.

Η συγκεκριμένη απόφαση βασίζεται σε νόμο ο οποίος φέρει τόσο τη σφραγίδα της ΝΔ το 2013, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, που προχώρησε σε τροποποίησή του το 2017, αφαιρώντας και τους τελευταίους περιορισμούς που υπήρχαν για το άνοιγμα των μεγαλοκαταστημάτων. Είναι τεράστιες οι ευθύνες των κομμάτων αυτών όπως και του ΚΙΝΑΛ. Μεγάλες είναι οι ευθύνες και της Περιφέρειας που με την απόφαση του 2013 άνοιξε ουσιαστικά τον δρόμο για μια τέτοια εξέλιξη.

Ευθύνες έχουν και όσοι όλα τα προηγούμενα χρόνια συμφωνούσαν στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές ή είχαν κρατήσει ανάλογη στάση στις αντίστοιχες επιτροπές διαβούλευσης (ο λεγόμενος “Σύλλογος Ιστορικού Κέντρου”, το Επιμελητήριο, οι διάφορες ενώσεις ξενοδόχων, κ.α.). Καθώς και το Εργατικό Κέντρο που όλο το προηγούμενο διάστημα παρακολουθούσε ως θεατής τις μεθοδεύσεις για την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.

Ξέρουμε καλά ότι ο “ασκός του Αιόλου” έχει ανοίξει για την κατάργηση της κυριακάτικης Αργίας. Κερδισμένοι θα είναι τελικά οι μεγαλέμποροι και τα πολυκαταστήματα και όχι οι χιλιάδες εργαζόμενοι. Χαμένοι θα βγουν και οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι που θα πρέπει να δουλεύουν νυχθημερόν στο μαγαζί τους.

Η υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας δεν είναι ζήτημα προσωπικής επιλογής του καθενός αφού οι συνθήκες στην αγορά θα μας αναγκάσουν τελικά σε δουλειά νύχτα-μέρα για να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα. Μας αφορά όλους.

Εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι ενώνουμε τη φωνή και τη δύναμή μας με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Δυναμώνουμε τη συμμαχία μας ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και την πολιτική που στηρίζει τα συμφέροντά τους.

Μόνο αυτό μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα, να δημιουργήσει προϋποθέσεις αντεπίθεσης, διεκδικώντας νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας και την κατάργηση όλων των νόμων που «απελευθερώνουν» το ωράριο.

Καλούμε τα εργατικά σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα της περιοχής μας όπως και τα σωματεία των αυταπασχολουμένων να στηρίξουν την συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα Jumbo την Κυριακή 26 Γενάρη στις 10.30, καθώς και τις άλλες πρωτοβουλίες που θα πάρουμε το επόμενο διάστημα.

Μονή απάντηση η οργανωμένη πάλη!

Παλεύουμε για:

• Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμιά Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά.

• Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο και οδηγούν στη διάλυση της Κυριακάτικης αργίας.

• Ελεύθερο χρόνο για μας και τις οικογένειές μας, με δωρεάν και ποιοτικά προγράμματα και υποδομές αθλητισμού και πολιτισμού.

Κάτω τα χέρια από την Κυριακάτικη αργία!

Να μην περάσουν τα σχέδια των μονοπωλίων!».

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom