Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Εδραιώνει την κατοχή τεμαχίζει την Παλαιστινιακή γη το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ


Την εδραίωση της κατοχής στο μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Όχθης της Παλαιστινιακής γης και την παραχώρηση ολόκληρης της Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ, συμπεριλαμβάνει το σχέδιο «181» του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Παράλληλα το σχέδιο νομιμοποιεί τους Ισραηλινούς εποικισμούς, ενώ την ίδιαώρα προβλέπει τη σύνδεση της Δυτικής Όχθης με τη Λωρίδα της Γάζας μέσω τούνελ!

Το σχέδιο που βαφτίστηκε προκλητικά «ειρηνευτικό» από το Λευκό Οίκο ουσιαστικά επιβραβεύει την Ισραλινή κατοχή σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού μοιράζοντας «κούφιες» υποσχέσεις για τη δημιουργία δήθεν …ανεξάρτητου Παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα μια …γειτονιά «στην Ανατολική Ιερουσαλήμ». Την ίδια ώρα που δηλώνεται εντός του σχεδίου ότι η «Ιερουσαλήμ θα είναι η αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ». 
Την πρότασή του ο Τραμπ την παρουσίασε μαζί με τον Ισραηλινό υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο Λευκό Οίκο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανάρτησε στο «Twitter» ένα χάρτη που σκιαγραφεί το προτεινόμενό του σχέδιο για τη Μέση Ανατολή. Ο χάρτης εμφανίζει εδάφη υπό παλαιστινιακό έλεγχο σε κάποιες περιοχές της Δυτικής Όχθης, που θα είναι όμως πλήρως περικυκλωμένα από το Ισραήλ, με οδικές προσβάσεις στην Ιορδανία. Οι εβραϊκοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη τίθενται υπό ισραηλινό έλεγχο, όπως ολόκληρη η κοιλάδα του Ιορδάνη. Οι εποικισμοί θα ενώνονται με το υπόλοιπο Ισραήλ, μέσω «δρόμων εξυπηρέτησης» που τεμαχίζουν ακόμα περισσότερο τα παλαιστινιακά εδάφη. Η περιοχή νότια της Γάζας στην έρημο Νεγκέβ θα μεταφερθεί στον έλεγχο των Παλαιστινίων. Σύμφωνα με το χάρτη, η σύνδεση της Δυτικής Όχθης με τη Λωρίδα της Γάζας θα γίνει μέσω ενός… τούνελ που θα περνάει κάτω από το Ισραηλινό κράτος!!!
Η προτεινόμενη παλαιστινιακή πρωτεύουσα στο αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή είναι το Αμπού Ντις, μια γειτονιά στα προάστια της Ιερουσαλήμ, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, επιβεβαιώνοντας ότι ο απόλυτος έλεγχος της Ιερουσαλήμ περνάει στα χέρια των Ισραηλινών. 
Το  σχέδιο επίσης προβλέπει την ισραηλινή κυριαρχία (αλλά όχι επισήμως προσάρτηση…) στην Κοιλάδα του Ιορδάνη (που αποτελεί το 30% της Δυτικής Όχθης), άμεσες διαπραγματεύσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων πάνω σε «λεπτομερείς χάρτες» που θα διασφαλίζουν την «ασφάλεια του Ισραήλ στα ανατολικά του σύνορα». Βέβαια ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι βάσει του σχεδίου του, «θα διπλασιαστούν» τα εδάφη που θα έχουν «υπό την ευθύνη τους» οι Παλαιστίνιοι, πως δεν θα χρειαστεί να ξεσπιτωθεί κανένας Παλαιστίνιος ή Ισραηλινός, μολονότι την ίδια ώρα δεν θα θιχτούν τα εδάφη των εκατοντάδων χιλιάδων Εβραίων εποίκων που ζουν στην κατεχόμενη παλαιστινιακή γη.
Η Ουάσινγκτον θα αναγνωρίσει τους Ισραηλινούς εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη
Η Ουάσινγκτον θα αναγνωρίσει ως μέρος του Ισραήλ τους εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, τονίζοντας πως η παρουσίαση του ειρηνευτικού σχεδίου του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Μέση Ανατολή σηματοδοτεί μια «ιστορική ημέρα».
Το σχέδιο θα δώσει ισραηλινή κυριαρχία στην κοιλάδα του Ιορδάνη, πρόσθεσε ο Νετανιάχου, μιλώντας για ένα «ρεαλιστικό μονοπάτι» για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή.
Όπως ανέφερε, το Ισραήλ «θα εφαρμόσει τους νόμους του στην κοιλάδα του Ιορδάνη» και σε όλους τους άλλους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να αναγνωρίσουν ως μέρος του Ισραήλ, υποδηλώνοντας την προσάρτηση των εδαφών.
Με βάση το σχέδιο Τραμπ, οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες δεν θα έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στο Ισραήλ, διευκρίνισε.
«Το σχέδιό σας προσφέρει στους Παλαιστίνιους ένα μονοπάτι προς ένα κατάλληλο κράτος», είπε ο Νετανιάχου στον Τραμπ, προσθέτοντας πως «ίσως τους πάρει πολύ χρόνο για να φτάσουν στην αρχή αυτού του μονοπατιού».
‘Εθεσε ως όρο για διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους, να αναγνωρίσουν το Ισραήλ ένα «Εβραϊκό κράτος», σημειώνοντας πως το Ισραήλ θα διατηρήσει το στάτους κβο σε περιοχές που δεν περιλαμβάνονται στο σχέδιο Τραμπ.
«Κομμένη» γη…
Όσο για το «κράτος της Παλαιστίνης», αυτό φαίνεται να είναι ένα άθροισμα κατακερματισμένων εδαφών. Πάντως ανέφερε το θα υπάρξει τετραετές πάγωμα νέων εβραϊκών εποικισμών, ανεξαρτήτως της στάσης που θα τηρήσει η Παλαιστινιακή Αρχή στο σχέδιο των ΗΠΑ, αλλά και αφοπλισμός της «Χαμάς» και αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας, ώστε να εξαλειφθεί «η τρομοκρατία και ο εξτρεμισμός». Αναφέρεται ακόμα συνέχιση του ρόλου που παίζει η Ιορδανία ως εγγυήτρια των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ.
Ο Τραμπ επανέλαβε πως το σχέδιό του δίνει μία «ιστορική ευκαιρία» και είπε ότι «η Μέση Ανατολή αλλάζει ραγδαία… Πρέπει να φροντίσουμε τη νεολαία της περιοχής…», αυτή που ματώνει από τον ισραηλινό στρατό, που στηρίζουν οι ΗΠΑ. Δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο των επιτευγμάτων του αμερικανικού στρατού στην περιοχή, ισχυριζόμενος ότι αυτός «κατέστρεψε 100% το χαλιφάτο του “Ισλαμικού Κράτους” και τον αρχηγό του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξήρε την ιδιαίτερα ευνοϊκή πολιτική των ΗΠΑ υπέρ των ισραηλινών συμφερόντων, καλώντας τους Παλαιστίνιους να έρθουν σε διαπραγμάτευση και να καταλήξουν σε μία «λύση», αναγνωρίζοντας «το εβραϊκό κράτος του Ισραήλ». Τόνισε ότι το ζήτημα των παλαιστινίων προσφύγων «θα πρέπει να λυθεί έξω από το κράτος του Ισραήλ», ότι οι Παλαιστίνιοι Δυτικής Όχθης και Λωρίδας Γάζας θα έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν μεταξύ τους. Παρόντες στην παρουσίαση ήταν οι πρέσβεις των Μπαχρέιν, Ομάν και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Απορρίπτει το σχέδιο η Παλαιστινιακή Αρχή 
Η Παλαιστινιακή Αρχή απέρριψε το σχέδιο των ΗΠΑ, θεωρώντας πως πρόκειται για προσβολή και όχι για «λύση του αιώνα». Κανένας Παλαιστίνιος δεν μπορεί να δεχτεί ένα ανεξάρτητο κράτος χωρίς την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του, δήλωσε απόψε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
«Είναι αδύνατο, για οποιοδήποτε παιδί, Άραβα ή Παλαιστίνιου, να δεχτεί να μην έχει την Ιερουσαλήμ», τόνισε ο πρόεδρος Αμπάς. «Λέω στον Τραμπ και στον Νετανιάχου: Η Ιερουσαλήμ δεν πωλείται, όλα τα δικαιώματά μας δεν πωλούνται. Και η συμφωνία σας, η συνωμοσία, δεν θα περάσει», υποστήριξε.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές από τη Ραμάλα, στο τέλος μιας συνεδρίασης των παλαιστινιακών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης της «Χαμάς», στόχος της οποίας ήταν να αποφασιστεί ποια πολιτική πρέπει να ακολουθηθεί μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού σχεδίου στην Ουάσιγκτον. Στην πόλη της Γάζας άρχισαν κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική των ΗΠΑ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, δήλωσε σήμερα ότι ο μόνος δρόμος για συνολική και διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι η εγκαθίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους επί τη βάση των συνόρων του 1967 και με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του.
Ο Αμπάς επίσης δέχθηκε τηλεφώνημα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ, συζητώντας το σχέδιο Τραμπ. Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε πως θα συνεδριάσει εκτάκτως το Σάββατο στο Κάιρο για να εκτιμήσει την πρόταση και να καθορίσει τη στάση του.
Η Ρωσία θα μελετήσει το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, αλλά το κύριο είναι να εκφράσουν την άποψή τους γι’ αυτό οι Παλαιστίνοι και οι εκπρόσωποι των άλλων αραβικών χωρών, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για τη Μέση Ανατολή και τις χώρες της Αφρικής, υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.
Το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή είναι μονάχα μια συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα σύμβουλος του προέδρου του Ιράν, απορρίπτοντάς το ως πρόταση «επιβολής και κυρώσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom