Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020

Ανήμερα της μαύρης επετείου των Ιμίων το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis σε Ελληνικά ύδατα - Σπεύδει η φρεγάτα Νικηφόρος


200 ναυτικά μίλια νότια της Μεγίστης το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis. Δεν είναι εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αναφέρουν πηγές του ΓΕΕΘΑ. Εντολή στη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς να ξεκινήσει από την Κάρπαθο.Στα
55 ναυτικά μίλια ανατολικά το κοντινότερο τουρκικό πολεμικό πλοίο. Εκτιμάται πως ίσως η παρουσία του στη συγκεκριμένη περιοχή να οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες.

Η πληροφορία, νωρίς το πρωί της Παρασκευής (31.01.2020), μιας μέρας πένθους για την Ελλάδα λόγω των Ιμίων, πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται ανοιχτά της Κρήτης και της Κύπρου, σήμανε συναγερμό.

Αμέσως, στο ΓΕΕΘΑ σήμανε συναγερμός. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν πως το Oruc Reis πλέει αρκετά μακριά από τις δυτικές ακτές της Κύπρου αλλά και της Κρήτης και το στίγμα του εντοπίζεται στα 200 μίλια νοτίως της Μεγίστης.

Επιτελείς του ΓΕΕΘΑ αναφέρουν πως το Oruc Reis δεν είναι ούτε εντός υφαλοκρηπίδας, ούτε εντός της ελληνικής ΑΟΖ, αν αυτή είχε καθοριστεί.

Μάλιστα, σημειώνουν πως υπάρχει περίπτωση να έχει φτάσει στο σημείο λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Το Oruc Reis, σημειώνεται, ότι δεν συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία και πως το κοντινότερο τουρκικό πολεμικό πλοίο βρίσκεται 55 ναυτικά μίλια ανατολικά.

Σε κάθε περίπτωση, η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» έχει πάρει εντολή να ξεκινήσει από την Κάρπαθο και να πλησιάσει στην περιοχή για διακριτική παρακολούθηση.
https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: