Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

«Θύελλα» για τη δήλωση Κατρούγκαλου: Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο (βίντεο)


Κουμουτσάκος: Επικίνδυνες κερκόπορτες - Λοβέρδος: Η κυβέρνηση επιχειρεί να παγιδεύσει την εξωτερική πολιτική της χώρας και για τα επόμενα χρόνια - Ένωση Κεντρώων: Ανιστόρητες και απαράδεκτες δηλώσεις - Ο σεβασμός στο δίκαιο της θάλασσας δεν αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, επιχειρεί να τα «μαζέψει» το ΥΠΕΞ

Σκληρής υποδοχής, όπως ήταν αναμενόμενο, έτυχε η... ατυχής δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος, στο πλαίσιο της συνάντησης με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι: «Στην ανατολική Μεσόγειο έχει η Τουρκία δικαιώματα, που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας, που εμείς θέλουμε να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές».


Ενδεικτικά, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε λόγο για «επικίνδυνες κερκόπορτες», χαρακτηρίζοντας αδιανόητο «μία κυβέρνηση που βρίσκεται σε αποδρομή να στέλνει μηνύματα μονομερών υπαναχωρήσεων από σταθερές θέσεις της Ελλάδας, ανοίγοντας επικίνδυνες κερκόπορτες ακόμη και στα ενεργειακά ζητήματα». Επίσης, χαρακτήρισε αδιανόητη και την ανάληψη δεσμεύσεων έναντι της Τουρκίας «και μάλιστα λίγο πριν από τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, στις οποίες θα τεθούν σε κρίση και οι επιλογές της στα εθνικά θέματα».

«Πόσο μάλλον να στέλνει μηνύματα μονομερών υπαναχωρήσεων από σταθερές θέσεις της Ελλάδας, όπως συμβαίνει τελευταία με δηλώσεις των κυρίων Τσίπρα, Κατρούγκαλου και Κοτζιά, αλλά και τοποθετήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που ανοίγουν επικίνδυνες κερκόπορτες ακόμη και στα ενεργειακά ζητήματα» υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος. Παράλληλα, χαρακτήρισε ανησυχητική την εξέλιξη που, όπως σημειώνει, έρχεται να προστεθεί «στη δήλωση Αλέξη Τσίπρα ότι "η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μοντέλο και για άλλες διαφορές", καθώς και της αναφοράς του μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο ότι "η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα συνεργασίας"».

Ο κ. Κουμουτσάκος επέκρινε και την παλαιότερη δήλωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, όταν είπε για την ανατολική Μεσόγειο ότι «δεν πρέπει να είμαστε μονοχοφάηδες», καθώς και τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Καραγιαννίδη και Δουζίνα, που είπαν εντός της ελληνικής Βουλής ότι τα ελληνοτουρκικά πρέπει να λυθούν "με έναν έντιμο συμβιβασμό, όπως κάναμε και με τη Βόρεια Μακεδονία"».

Κάλεσε, δε, την κυβέρνηση, να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων, όπως εάν οι θέσεις αυτές είναι σε γνώση και σύμφωνη γνώμη της Λευκωσίας, απαιτώντας επίσημη ενημέρωση.

Δήλωση, επίσης σε υψηλούς τόνους, έκανε και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος: «Με πρόσχημα και όχημα την δήθεν φωνή της λογικής, η κυβέρνηση στους τελευταίους της μήνες επιχειρεί να παγιδεύσει την εξωτερική πολιτική της χώρας και για τα επόμενα χρόνια. Έχουμε ζητήσει κανένα σοβαρό θέμα εξωτερικής πολιτικής να μην προωθηθεί από την διμηνίτικη ή πενταμηνίτικη κυβέρνηση Τσίπρα, χωρίς να έχει προηγηθεί σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής».

Άμεση ήταν και η αντίδραση της Ένωσης Κεντρώων, που σχολίασε ότι «πρόκειται για ανιστόρητες και απαράδεκτες δηλώσεις και αφήνουν ορθάνοιχτο το παράθυρο παραχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων». Το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη ζήτησε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και να υπάρξει ενημέρωση του Κοινοβουλίου.

«Αντί η κυβέρνηση να απαντήσει όπως αρμόζει στις προκλήσεις του Ερντογάν, για δήθεν γκιαούρηδες και Ισλαμπόλ, το ΥΠΕΞ χαριεντίζεται με τον Τσαβούσογλου, ανοίγοντας ακόμη πιο πολύ την όρεξη της Τουρκίας για παράνομες διεκδικήσεις στα ενεργειακά» δήλωσε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, επικρίνοντας και αυτός την δήλωση Κατρούγκαλου.

ΥΠΕΞ: Να πάρουν τέλος τα μικροκομματικά παιχνίδια

Στις αντιδράσεις επιχείρησε να απαντήσει το υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι «τα μικροκομματικά παιχνίδια με την εξωτερική πολιτική πρέπει να πάρουν κάποια στιγμή τέλος».

«Ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο γενικότερα και το δίκαιο της θάλασσας ειδικότερα αποτελούν πάγια δεδομένα της εθνικής μας εξωτερικής πολιτικής, που θεμελιώνουν, δεν αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας» ανέφερε.

Μάλιστα, επισήμανε ότι αυτά τα αυτονόητα «δεν θα έπρεπε να τίθενται σε αμφιβολία με ανακοινώσεις όπως η πρόσφατη της Νέας Δημοκρατίας, που απηχεί ανάλογη της Ένωσης Κεντρώων, η οποία προηγήθηκε».

Χαρακτήρισε, δε, «ακόμη πιο επιπόλαιη την αμφισβήτηση της πάγιας συναντίληψης και κοινής δράσης που έχουν η Ελλάδα και η Κύπρος ως προς το Κυπριακό και όχι μόνον. Συντονίζουμε πάντα το βηματισμό μας με την Κυπριακή Δημοκρατία».
https://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom