Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Αναδρομικά σε όλο το Δημόσιο - Ποιοι τα δικαιούνται και τα ποσά που διεκδικούν


Ανοιχτό το ενδεχόμενο καταβολής αναδρομικών για τις περικοπές του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, στον βαθμό που υπάρξει δικαίωση των αιτημάτων των δημοσίων υπαλλήλων στο ΣτΕ και φρένο στις προσδοκίες
μόνιμης εφεξής επαναφοράς τους, μετέφερε στο προεδρείο της ΑΔΕΔΥ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μάλιστα, στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, όπως διαφαίνεται και από τις διαρροές και δηλώσεις των στελεχών του υπουργείου Εργασίας, είναι να δοθούν τα αναδρομικά σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους ανεξάρτητα αν έχουν κάνει αγωγή ή όχι.

Επισημαίνεται ότι το ύψος των αναδρομικών εκτιμάται σε 2,4 δισ. έως 3,2 δισ. ευρώ, ανάλογα με τα χρόνια για τα οποία θα αποφασιστεί ότι πρέπει να επιστρέψει χρήματα το Δημόσιο στους δικαιούχους.

Επίσης πρέπει να τονιστούν τα εξής:

- Έως 3.000 ευρώ για την τριετία 2016- 2018 είναι το ποσό των αναδρομικών από τα κομμένα δώρα που διεκδικούν όχι μόνο οι εν ενεργεία υπάλληλοι της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά όλοι οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

- Η πλήρης κατάργηση των επιδομάτων των εορτών και του επιδόματος αδείας που έγινε με τον νόμο 4093/12 κρίθηκε αντισυνταγματική. Οι πρώτες περικοπές που έγιναν με τον Ν. 3833/10 και τον Ν. 3845/10 είχαν κριθεί με παλιότερη απόφαση του 2015, του ΣτΕ συνταγματικές.

- Περίπου το 80% των δημοσίων υπαλλήλων έχει ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας την καταβολή των αναδρομικών, το ύψος των οποίων υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ. Αγωγές αναμένεται να καταθέσουν τις επόμενες μέρες και οι υπόλοιποι και σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ οι υπάλληλοι που έχουν ήδη προσφύγει έχουν καταβάλει συνολικά το ποσό των 15 εκατ. ευρώ σε δικηγορικά γραφεία ώστε να κινήσουν τη σχετικές διαδικασία.

- Το αν η απόφαση θα ισχύσει αναδρομικά θα κριθεί από την αναμενόμενη απόφαση της δίκης που έγινε στην Ολομέλεια του ΣτΕ την 1η Φεβρουαρίου. Πάντως, η απόφαση επηρεάζει τόσο τους υπηρετούντες με έννομη σχέση δημοσίου δικαίου στο Δημόσιο, σε ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, τους υπηρετούντες ΙΔΑΧ, όσο και τους υπηρετούντες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Να ασκήσουν αγωγές έως τις 15 Μαρτίου ή το αργότερο έως τα τέλη του ίδιου μήνα καλεί η ΑΔΕΔΥ περίπου 550.000 εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, προκειμένου να μην χάσουν τα αναδρομικά από τα κομμένα δώρα και επιδόματα.

ΤΑ ΝΕΑ 6/3/19

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom