Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

Αυτοψία στον Ευαγγελισμό: «Πονάω, ήρθα, αλλά περιμένουν 100 άτομα»!


Τρία τέταρτα πριν ξεκινήσει η γενική εφημερία του Ευαγγελισμού μια ουρά από δεκάδες άτομα σχηματίζεται έξω από την πόρτα του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Εχουν φτάσει πιο νωρίς προκειμένου να προλάβουν να πάρουν αριθμό για να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Οσο περνά η ώρα η ουρά μεγαλώνει και ασθενείς συνωστίζονται στον εξωτερικό χώρο περιμένοντας όρθιοι καθώς ο μικρός χώρος αναμονής στην είσοδο των ΤΕΠ χωρά λίγους.

Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τα νούμερα που εκδίδονται από το ειδικό μηχάνημα σε σχέση με το νούμερο που εξετάζεται (στο πλαίσιο της πρωινής λειτουργίας του νοσοκομείου) και αναφέρεται στη φωτεινή ένδειξη αποκλίνουν κατά… 100. Ορισμένοι ασθενείς προσέρχονται, βλέπουν το πλήθος που αναμένει, κάνουν μεταβολή και αποχωρούν.

Μια κοπέλα με σπασμένο χέρι μιλά στο τηλέφωνο αγχωμένη, προφανώς με κάποιον δικό της, δηλώνοντας την απόγνωσή της. «Εχω πεθάνει στον πόνο, δεν ξέρω πού να πάω. Ηρθα “Ευαγγελισμό” και περιμένουν μέσα 100 άτομα», αναφέρει. Ενας άλλος κύριος, μιλώντας επίσης στο τηλέφωνο και ερωτηθείς προφανώς τι ώρα θα τελειώσει από εκεί, αυτοσαρκάζεται και απαντά «Ξέρω και εγώ. Σε επτά ώρες πιστεύω».

Οι… κωμικοτραγικές αυτές σκηνές είναι πραγματικότητα κάθε τέσσερις ημέρες στη γενική εφημερία του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας. Οπως άλλωστε και στην πλειονότητα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας). Επί μισή ώρα η φωτεινή ένδειξη με το νούμερο που εξεταζόταν εκείνη την ώρα ήταν κολλημένη, χωρίς να προχωρά στα επόμενα νούμερα, όπως παρατήρησε ο «Ελεύθερος Τύπος» στην αυτοψία του στον «Ευαγγελισμό» την Πέμπτη 28/2, ημέρα γενικής εφημερίας, ακριβώς μετά από κακοκαιρία και τσουχτερό κρύο.

Αρκετή ώρα μετά το «άνοιγμα» της εφημερίας, που συνήθως για τα νοσοκομεία της Αθήνας ξεκινά στις 2.30 το μεσημέρι και διαρκεί μέχρι τις 8 το επόμενο πρωί, γιατροί και νοσηλευτές φωνάζουν τα 30 πρώτα νούμερα προκειμένου να γίνει η διαλογή. Για ποιο ιατρείο δηλαδή προορίζονται οι ασθενείς αναλόγως με το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν. Εντός ολίγου χρόνου ο συνωστισμός που επικρατεί στο προαύλιο μεταφέρεται στο εσωτερικό. Εχουν περάσει μόλις δύο ώρες και είναι ήδη ξεκάθαρο ότι η αναμονή θα είναι πολύωρη για τους περισσότερους ασθενείς που περιμένουν.

Οπως λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», Ηλίας Σιώρας, η αναμονή κάποιων ασθενών σε ορισμένες εφημερίες φτάνει ακόμη και τις 12 ώρες. «Το 70% των περιστατικών που προσέρχονται στη γενική εφημερία θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εάν ήταν οργανωμένη», αναφέρει.

Πρόκειται για τους περιπατητικούς ασθενείς, οι οποίοι προσέρχονται μόνοι τους στην εφημερία, χωρίς ασθενοφόρο γιατί η κατάσταση της υγείας τους δεν είναι τόσο επείγουσα. Μπορεί να έχουν πυρετό, κάποια ίωση, γρίπη ή να έχουν χτυπήσει.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ελένης, η οποία συνόδευσε τον πατέρα της με ένα τραύμα στο μάτι στην εφημερία του «Ευαγγελισμού». Οπως ανέφερε στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής»: «Περιμένουμε ήδη μια ωρίτσα, αλλά, όπως βλέπετε, θα περιμένουμε για πολύ ακόμη». Είχαν τον αριθμό 120.

Πράγματι, η πλειονότητα των ασθενών που προσήλθαν όση ώρα βρισκόταν ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής στα επείγοντα του «Ευαγγελισμού» ήταν περιπατητικοί. Τα ασθενοφόρα που κατέφθαναν ήταν μετρημένα και τα πραγματικά επείγοντα περιστατικά λίγα, τα οποία έχουν προτεραιότητα.

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας δέχεται κατά μέσο όρο 1.000 με 1.500 ασθενείς σε κάθε εφημερία. Το 20% των προσερχομένων χρειάζεται εισαγωγή. Σύμφωνα με τον κ. Σιώρα, ένα μεγάλο ποσοστό των εισαγωγών είναι επανεισαγωγές λόγω έλλειψης πρωτοβάθμιας Υγείας όπου θα μπορούσε να έχει ο ασθενής μια τακτική επίβλεψη.

Επιπλέον, οι μεγάλες αναμονές δημιουργούνται από το συνδυασμό του μεγάλου όγκου ασθενών που προσέρχονται και της έλλειψης προσωπικού, επηρεάζοντας κατ’ επέκταση και τη λειτουργία των μηχανημάτων για εξετάσεις.

Στον «Ευαγγελισμό» συγκεκριμένα, στη διάρκεια της εφημερίας λειτουργεί μόνο ο ένας εκ των δύο αξονικών τομογράφων καθώς δεν υπάρχει το προσωπικό να λειτουργήσει τον άλλο. «Μπορεί να χρειάζονται αξονική και 60 και 70 ασθενείς σε μία εφημερία.Με ένα μηχάνημα η αναμονή είναι μεγάλη», τονίζει ο κ. Σιώρας και προσθέτει ότι την ίδια στιγμή, από τις 23 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν οι 14, εξαιτίας έλλειψης προσωπικού. Ολα αυτά την ώρα που στο τέλος του 2018 συνταξιοδοτήθηκαν 12 στελέχη του «Ευαγγελισμού».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο «Ευαγγελισμός» πραγματοποιεί 90 γενικές εφημερίες το χρόνο. Ο αριθμός των προσερχόμενων σε αυτές ασθενών ανέρχεται σε περίπου 120.000-130.000 ετησίως.

Ωστόσο, ο αριθμός αυτός αφορά μόνο στους καταγεγραμμένους. Δεν καταγράφονται όμως όλοι, συνήθως λόγω βιασύνης και έλλειψης χρόνου των εργαζομένων. Οπως προκύπτει από τις πληροφορίες, ένα 20%-25% δεν καταγράφεται.

Συνολικά ο «Ευαγγελισμός» νοσηλεύει πάνω από 60.000 άτομα ετησίως. Παράλληλα, στο νοσοκομείο πραγματοποιούνται περισσότερες από 8,5 εκατομμύρια εργαστηριακές εξετάσεις. Από τα τακτικά ιατρεία δηλαδή, τις εφημερίες και τις εργαστηριακές εξετάσεις οι ασθενείς ανέρχονται σε 1,5 εκατομμύριο. «Μαζί με τους συνοδούς τους, το 1/10 της χώρας περνά κάθε χρόνο από τον “Ευαγγελισμό”!», σχολιάζει ο κ. Σιώρας.

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 10/3/19

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom