Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Πρόταση μομφής θα καταθέσει η Ν.Δ. για τη συμφωνία με τα Σκόπια

Τζανακόπουλος: Ας καταθέσει η ΝΔ πρόταση μομφής - Ομηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας ο Μητσοτάκης

Φουντώνουν τις τελευταίες ώρες οι φήμες για την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ακόμα και πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, αύριο το μεσημέρι.

Η ΝΔ κάνει λόγο για «κακή συμφωνία» στο Σκοπιανό, θέτει ζήτημα έλλειψης πολιτικής νομιμοποίησης του κ. Τσίπρα λόγω της διαφωνίας Καμμένου, διαφωνεί έντονα με την ενότητα για την «μακεδονική γλώσσα» και την «μακεδονική ταυτότητα» και καλεί τον πρωθυπουργό να μην υπογράψει τη συμφωνία αυτή.

Τη φιλολογία για πρόταση μομφής ενισχύει και η σημερινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο ζήτησε, επί της ουσίας, ο κ. Τσίπρας να πάρει εξουσιοδότηση από τη Βουλή πριν υπογραφεί το Σάββατο -παρουσία των υπουργών Εξωτερικών- στις Πρέσπες η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Όπως εξηγούν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ζητούν από τον κ. Τσίπρα να κάνει ό,τι έκανε και το 2015, όταν έλαβε εξουσιοδότηση με νόμο που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Βουλής προκειμένου να διαπραγματευθεί το τρίτο μνημόνιο.

Σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία καταθέσει την πρόταση μομφής αύριο, σταματούν αυτομάτως η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου και η ψήφισή του και ξεκινά η διαδικασία της συζήτησης πρότασης μομφής, η οποία μπορεί να διαρκέσει το περισσότερο τρεις ημέρες. Πολλοί ωστόσο αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο γιατί αν δεν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο η Ελλάδα δεν θα πάρει την υποδόση του 1 δις ευρώ και η ΝΔ θα κατηγορηθεί γι'αυτή την εξέλιξη.

Το δεύτερο σενάριο είναι η πρόταση μομφής να κατατεθεί την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας έχει ανακοινώσει ότι θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή για τη συμφωνία. Σε περίπτωση που επιλεγεί η Παρασκευή, είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία θα επιχειρήσει να ακυρώσει την υπογραφή της συμφωνίας, η οποία έχει ανακοινωθεί πως θα γίνει το Σαββατοκύριακο στις Πρέσπες.

Στη στόχευση της Νέας Δημοκρατίας είναι να αποδομήσει εντελώς και τη στάση του Πάνου Καμμένου όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, αφού αντικείμενο της πρότασης μομφής θα είναι η συμφωνία με το γειτονικό κράτος.

Έτσι, αν ο κ. Καμμένος δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση -κάτι που αναμένεται επί της ουσίας- η Νέα Δημοκρατία θα ισχυριστεί ότι δίνει το «OK» για να υπογραφεί στη συνέχεια μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών η συμφωνία.

«Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντάς μια συμφωνία η οποία δεν έχει τη στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του», ήταν η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, λίγα λεπτά μετά από αυτή του πρωθυπουργού, δίνοντας το στίγμα της αντιπαράθεσης που θα αρχίσει να κορυφώνεται από σήμερα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε επίσης ότι «αυτό δεν έχει προηγούμενο στην ελληνική πολιτική και συνταγματική ιστορία και συνιστά προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος», θέμα που συζήτησε και στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 09.30, καλώντας ταυτόχρονα τον κ. Τσίπρα να μην υπογράψει τη συμφωνία.

Η Νέα Δημοκρατία εγκαλεί την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία, αγνοώντας τον ελληνικό λαό και τις ευαισθησίες του αλλά και σύσσωμη την αντιπολίτευση στη Βουλή, με προκλητικό τρόπο. «Είναι μια κακή συμφωνία που περιλαμβάνει απαράδεκτες εθνικές υποχωρήσεις. Όπως είναι η εκχώρηση της “μακεδονικής γλώσσας” και της “μακεδονικής εθνότητας”, στοιχεία που εξαρχής δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από τους Έλληνες και προφανώς τη ΝΔ», υπογράμμιζε στέλεχος της Πειραιώς, σημειώνοντας ότι «συνιστούν τη ρίζα του αλυτρωτισμού των γειτόνων».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση στέκονται και σε ένα άλλο παρεπόμενο της συμφωνίας. Το πρόσφορο έδαφος που δίνει μια κακή λύση, όπως τη χαρακτηρίζουν, σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν σε κάλπικο εθνικισμό, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν παντού στην Ευρώπη. Ειδική αναφορά κάνουν στη Βόρεια Ελλάδα, δηλώνοντας ότι «η χώρα έχει αρκετές πληγές να επουλώσει και δεν χρειάζεται να ανοίξει άλλη μία, ειδικά στη Β. Ελλάδα, και θα πρέπει να διαφυλαχθεί η ενότητα του ελληνικού λαού».

Τζανακόπουλος: Ας καταθέσει η ΝΔ πρόταση μομφής -Ομηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας ο Μητσοτάκης

«Αν ο κ. Μητσοτάκης αμφισβητεί το αν και κατά πόσο η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση μομφής» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Ο κ. Τζανακόπουλος ααφορικά με το εάν θα υπάρξει άμεσα ενημέρωση του πολιτικού κόσμου ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε: «Σκοπός του Πρωθυπουργού είναι να συζητήσει αναλυτικά την συμφωνία στην Βουλή και να αποστείλει αναλυτικά στους Πολιτικούς αρχηγούς τη συμφωνία προκειμένου να την μελετήσουν πριν την συζήτηση. Είναι στο χέρι του Προέδρου της Βουλής το πότε θα συζητηθεί η συμφωνία. Η συζήτηση θα γίνει πριν την υπογραφή της συμφωνίας».

«Είναι πολιτική νίκη η συμφωνία με τα Σκόπια. Είμαι πεπεισμένος πως με την πάροδο του χρόνου πως και αυτοί που αντιδρούν θα κατανοήσουν πως ο αναγκαίος πολιτικός συμβιβασμός με τα Σκόπια διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας μας. Έχω τη γνώμη ότι εχθές κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την σταθεροποίηση των Βαλκανίων» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ας καταθέσει πρόταση μομφής

Για τις αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε: «Ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να έχει επιλέξει μία πολιτική κριτική επί της συμφωνίας αλλά επιχειρεί να προσπαθήσει να πείσει πως δεν υπάρχει εξουσιοδότηση του πρωθυπουργού και αυτό είναι ένα ανόητο επιχείρημα. Αυτό δεν έχει καμία συνταγματική βάση.

Ο κ. Μητσοτάκης αντί να μας πει ποια είναι η πολιτική θέση της ΝΔ, να μιλήσει επί της ουσίας προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις. Ο Πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ έχουν κάθε δικαίωμα να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες. Αν έχουν τέτοιο θέμα ας καταθέσουν πρόταση μομφής αν και θα θεωρούσα πλήρως ανεύθυνο. Ο κ. Μητσοτάκης είναι όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός του».

ΟΙ δεσμευτικές ρήτρες στη συμφωνία

Για την αναγνώριση ταυτότητας και γλώσσας από την Ελληνική πλευρά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε: « η συμφωνία προβλέπει πως ο όρος μακεδόνας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον Ελληνικό πολιτισμό και κληρονομιά επομένως μιλάμε για μία ρήτρα το οποίο ρητά για πρώτη φορά αναγνωρίζει πως μιλάμε για δύο διαφορετικές έννοιες με διαφορετικές καταγωγές.

Στην υπηκοότητα υπάρχει ο διαχωρισμός που όταν θα αναφέρεται ο όρος Μακεδόνας δεν θα έχει καμία σχέση με την δική μας κληρονομία. Μπορεί να χρειάζεται επεξήγηση αλλά είναι μία νομικά δεσμευτική ρήτρα.

Το μεγάλο κέρδος με το σύνθετο όνομα είναι πως θα υπάρξει επίσημος και σαφής διαχωρισμός. Δεν χρειάζεται να έχουμε εμείς ως λαός φοβική στάση και να μ ην θεωρούμαστε πως απειλούμαστε διαρκώς. Μία νομική συμφωνία μεταξύ δύο χωρών δεν μπορεί να μπει σε ζητήματα αυτοπροσδιορισμού.

Η μεγάλη επιτυχία είναι πως τελειώνουν οι αλυτρωτισμοί, κλείνουμε μία και καλή αυτή την ιστορία και ανοίγουμε ένα παράθυρο στο μέλλον, ένα παράθυρο συνεργασίας και φιλίας».

Ευρύτατη κοινοβουλευτή πλειοψηφία

Μάλιστα, ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε πως εφόσον υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα, θα είναι ευρύτατη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή που θα ψηφίσει τη συμφωνία.
http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom