Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Στο κυνήγι των μεδουσών που κατέκλυσαν τις ελληνικές θάλασσες (φωτο & βίντεο)

ΑΥΤΟΨΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ - ΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ - ΠΩΣ ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΤ

Αποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης

To zougla.gr, συνεχίζει τη μεγάλη έρευνα σχετικά με το φαινόμενο της επέλασης των μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες. Ήδη, διακεκριμένοι επιστήμονες έχουν καταθέσει την άποψή τους μέσω της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας σε συνεντεύξεις οι οποίες δημοσιεύθηκαν πρόσφατα.

Παράλληλα το zougla.gr, προχώρησε στη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας την οποία ονόμασε «Παρατηρητήριο Μεδουσών». Έτσι ο αναγνώστης θα μπορεί να ενημερώνεται για την εμφάνιση μεδουσών στις ελληνικές ακτές. Στη συγκεκριμένη κατηγορία φιλοξενούνται ρεπορτάζ για το φαινόμενο αλλά και συνεντεύξεις με διακεκριμένους επιστήμονες. Επίσης οι αναγνώστες μπορούν να στέλνουν φωτογραφίες προς ενημέρωση του κοινού στο email: info@zougla.gr, εφόσον στις παραλίες όπου πηγαίνουν συναντούν μέδουσες.

Αυτοψία του zougla.gr  στο Λουτράκι
Με την απειλή των μεδουσών λοιπόν ζουν οι πολίτες και οι επιχειρηματίες του Λουτρακίου, καθώς και οι χιλιάδες τουρίστες που προτιμούν το συγκεκριμένο δημοφιλές σημείο του Κορινθιακού για τις διακοπές τους. Τα δύο τελευταία χρόνια η κατάσταση είχε γίνει εφιαλτική σε πολλά σημεία του Κόλπου, αλλά φέτος η πολιτεία και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή λαμβάνουν τα μέτρα τους, προκειμένου να μην καταστεί ο τόπος «αντιδημοφιλής» λόγω του φαινομένου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα.  

​Το zougla.gr πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή του Λουτρακίου και συνομίλησε με επιχειρηματίες, επισκέπτες αλλά και δύτες που δραστηριοποιούνται στην περιοχήΤο zougla.gr πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή του Λουτρακίου και συνομίλησε με επιχειρηματίες, επισκέπτες αλλά και δύτες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, προκειμένου να σκιαγραφήσει το φαινόμενο, όπως διανύουμε την αρχή της τουριστικής σεζόν.

Εν αναμονή της τοποθέτησης διχτυών μήκους 4 χιλιομέτρων ανοιχτά του Κορινθιακού από τις Αρχές, προκειμένου οι μέδουσες να συγκρατούνται μακριά από τις ακτές, κάποιοι επιχειρηματίες, που είδαν τους τζίρους τους να «βυθίζονται» την περσινή χρονιά, προχώρησαν σε μέτρα τοποθέτησης πλωτών φραγμάτων στις παραλίες (προς το παρόν, μια καφετέρια και ένα ξενοδοχείο έχουν λάβει το συγκεκριμένο μέτρο, που αναμένεται να βρει μιμητές).

Ο φακός του zougla.gr βρέθηκε σε ξενοδοχείο που τοποθέτησε πλωτό φράγμα πριν από λίγες ημέρες και ο επιχειρηματίας τόνισε ότι πλέον οι λουόμενοι δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα, εκτιμώντας ότι με το μέτρο αυτό η φετινή χρονιά θα είναι διαφορετική από την προηγούμενη. Λουόμενοι εξέφρασαν επίσης την άποψη ότι πλέον δεν υπάρχει αιτία ικανή να τους αποτρέψει από το να απολαύσουν το νερό...




Επιχειρηματίες επιλέγουν να τοποθετούν οι ίδιοι πλωτά φράγματα, προκειμένου να κρατήσουν τις μέδουσες μακριά από τους λουόμενους
Επιχειρηματίες επιλέγουν να τοποθετούν οι ίδιοι πλωτά φράγματα, προκειμένου να κρατήσουν τις μέδουσες μακριά από τους λουόμενους








Δείτε το ρεπορτάζ:




Στον βυθό του Κορινθιακού

Ο Γιάννης Λίγκος γνωρίζει τον βυθό του Κορινθιακού όσο ελάχιστοι: Ο ίδιος είναι δύτης και ιδιοκτήτης σχολής καταδύσεων και έχει βουτήξει αμέτρητες φορές στα κρύα νερά του Λουτρακίου, τόσο τα τελευταία 2 χρόνια όσο και παλαιότερα. 

Ο έμπειρος δύτης παρακολουθεί στενά το φαινόμενο και όπως διαπιστώνει, προς το παρόν, η κατάσταση δείχνει καλύτερη σε σχέση με την περσινή χρονιά. «Μέχρι τώρα η συνηθέστερη αναλογία των ημερών που εμφανίζονται ή όχι οι μέδουσες είναι 6 προς 1 (6 μέρες δεν εμφανίζονται, 1 εμφανίζονται), αναλογία που έφτασε πρόσφατα και στο 11 προς 1. Η παρουσία τους εξαρτάται από τα υποβρύχια και επιφανειακά ρεύματα του Κορινθιακού», εξηγεί στη συνέντευξή του στο zougla.gr.

Προς το παρόν, ο αριθμός των μεδουσών που καταγράφονται στον βυθό του Κορινθιακό φαίνεται περιορισμένος, σε σχέση με την περσινή χρονιά
Προς το παρόν, ο αριθμός των μεδουσών που καταγράφονται στον βυθό του Κορινθιακό φαίνεται περιορισμένος, σε σχέση με την περσινή χρονιά


Ο Γιάννης Λίγκος προέβη πρόσφατα σε καταμετρήσεις της θερμοκρασίας σε διάφορα βάθη και παρέδωσε τα αποτελέσματα στο ΕΛΚΕΘΕ, όπου και διαπίστωσε ότι «έχουν εξαφανιστεί τα θερμοκλινή, δηλαδή η διαφορά της θερμοκρασίας στα διάφορα βάθη, γεγονός που, σύμφωνα με τη θεωρία, συντελεί στην έξαρση του φαινομένου, αφού λόγω της αλλαγής αυτής διευρύνεται ο κύκλος ζωής των μεδουσών».

Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με μέτρα που αναμένεται να ληφθούν, καθώς οι μέδουσες είναι ένα παροδικό φαινόμενο, όμως ο Κορινθιακός –κηρυγμένη περιοχή Natura- θα… μείνει: «Θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα ώστε να μην επηρεαστεί το οικοσύστημα του κόλπου. Πρέπει να εκπονηθεί κάποια σοβαρή μελέτη από τους ειδικούς που θα εκτιμήσουν τις συνέπειες από αυτές τις παρεμβάσεις. Από τη στιγμή που μια τέτοια μελέτη όμως δεν έχει γίνει, θα πρέπει όλα αυτά τα μέτρα να έχουν προσωρινό χαρακτήρα», υπογραμμίζει.

Δείτε τη συνέντευξη:




Κολυμπώντας στα νερά του Λουτρακίου
Κάτοικοι του Λουτρακίου μας ανέφεραν ότι η κατάσταση φαίνεται πιο «ισορροπημένη» σε σχέση με την περσινή χρονιά, όμως τα περιστατικά τσιμπήματος σε λουόμενους παραμένουν σχεδόν καθημερινά. 

Ο φακός του zougla.gr κατέγραψε την παρουσία μεδουσών στις ακτές του Λουτρακίου
Ο φακός του zougla.gr κατέγραψε την παρουσία μεδουσών στις ακτές του Λουτρακίου


«Δοκιμάσαμε» τα νερά του Λουτρακίου για δύο μέρες σε διαφορετικά σημεία της παραλίας. Την πρώτη φορά σταθήκαμε τυχεροί -αφού δεν είδαμε ούτε ίχνος μέδουσας σε μια μεγάλη ακτίνα κοντά στην ακτή- τη δεύτερη, όμως, με το που βρεθήκαμε στο νερό, ήρθαμε «αντιμέτωποι» με μικρό αριθμό μεδουσών. Και όπως διαπιστώσαμε, δεν αρκεί να τις παρατηρείς από απόσταση, ώστε να αποφύγεις το τσίμπημά τους...




Διαβάστε επίσης τις συνεντεύξεις που έδωσαν στο zougla.gr διακεκριμένοι Ιταλοί επιστήμονες:






Δείτε την τελευταία ενημέρωση για σημεία στα οποία έχουν φέτος εμφανιστεί μέδουσες. Πατήστε πάνω στον χάρτη για να δείτε την εικόνα σε μεγαλύτερες διαστάσεις:



Δείτε περισσότερα στο Παρατηρητήριο Μεδουσών 

Δείτε τα βίντεο στο zougla.gr/απ' όπου και το ρεπορτάζ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom