Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Η κυβέρνηση βλέπει σύντομα συμφωνία,αλλά καταθέτει δύο νομοσχέδια χωρίς την έγκριση των Θεσμών!


- Για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς μίλησαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος
- Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας
- Γερμανία: Απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
- Ενδεχόμενη ελάφρυνση χρέους θα συζητηθεί μετά την αξιολόγηση, αναφέρει το υπ. Οικονομικών

Συνέντευξη Τύπου για την πορεία των διαπραγματεύσεων, παραχώρησαν στο υπουργείο Οικονομίας, οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος.


Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή δύο νομοσχέδια, ένα για τον φόρο εισοδήματος και ένα για τις συντάξεις.

Στη συνέχεια, έκανε λόγο για σύγκλιση με τους θεσμούς στα βασικά θέματα, επισημαίνοντας ότι έχουν απομείνει κάποιες μικρότερες διαφορές που θα πρέπει να επιλυθούν. Μάλιστα, εκτίμησε ότι είναι πιθανό να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup στις 25 – 26 Απριλίου για τις τελικές αποφάσεις.

"Συζητήσαμε τα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς: κόκκινα δάνεια, συντάξεις, φορολογικό και δημοσιονομικό πακέτο και μεταρρύθμιση/ αναδιαμόρφωση φόρου εισοδήματος. Διαπιστώσαμε κα εμείς και οι θεσμοί ότι αν και είμαστε αρκετά κοντά, είναι πολλά άλλα θέματα που οι διαφορές είναι μικρότερες και υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν. Επειδή δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε συμφωνία μέσα σε μερικές ώρες χθες στα δύο κείμενα αποφασίσαμε – η ελληνική πλευρά και οι θεσμοί – να διακόψουμε και να επιστρέψουν οι θεσμοί την επόμενη Δευτέρα για να έχουμε συμφωνία μέχρι το Eurogroup στις 22 Απριλίου".

Και πρόσθεσε: "Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να καταγράψουμε τον διαχωρισμό στα μέσα και τους στόχους. Τους στόχους μπορούμε να τους συναποφασίσουμε, ενώ τα μέσα είναι προς συζήτηση και διαβούλευση. Αλλά οι πολιτικές που καλύπτουν τους στόχους είναι κάτι που αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση".

Για την πρωτοβουλία της κατάθεσης των νομοσχεδίων την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση "θέλει να νομοθετήσει κάποια από τα μέτρα πιο νωρίς".

Όπως επισήμανε "το ασφαλιστικό δεν μπορεί να πάει με επείγουσες διαδικασία – είναι σημαντική μεταρρύθμιση και δεν έχει σχέση μόνο με μνημονιακές υποχρεώσεις αλλά είναι ευρύτερη μεταρρύθμιση. Άρα πιστεύω ότι θα υπάρχει κατανόηση ότι νομοθετούμε αυτό που είναι αναγκαίο προκειμένου όταν υπάρχει η τελική συμφωνία στο Eurogroup να μην υπάρχει νομοθετική διαδικασία για να γίνει η πρώτη εκταμίευση".

"Δεν τα έχουμε σπάσει με τους θεσμούς"



Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία με τους θεσμούς, "δεν προκύπτει από πουθενά ότι τα έχουμε σπάσει", δήλωσε, σημειώνοντας ότι πλέον κανείς δεν κατηγορεί την Ελλάδα ότι καθυστερεί.

"Είναι προς το συμφέρον μας να τελειώσει η διαδικασία γρήγορα. Να κλείσει η αξιολόγηση να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Στην Ουάσινγκτον θα γίνουν συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος και θα συνεχιστούν στην Ελλάδα και μετά στο Eurogroup για να καταλήξουμε σε ένα καλό τέλος".

Σχολιάζοντας εξάλλου τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι "δεν ζητάμε από τους Έλληνες περισσότερα απ’ ό,τι μπορούν να κάνουν, άλλα να βγαίνουν οι αριθμοί" ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι "και εμείς και οι θεσμοί νομίζουμε ότι βγαίνουν οι αριθμοί".

"Βέβαια το ΔΝΤ έχει μια άλλη άποψη και πιέζει για περισσότερη αναπροσαρμογή από την πλευρά του χρέους, η Κομισιόν είναι σε μια ενδιάμεση θέση. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και δεν προκύπτει από πουθενά ότι έχει γίνει αυτό το σπάσιμο".

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κλείσει την αξιολόγηση, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι "κόκκινες γραμμές υπάρχουν αλλά είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο", ενώ πρόσθεσε ότι όλες οι πλευρές βλέπουν συμφωνία.

"Όλοι λένε ότι θα βρεθεί συμφωνία", υπογράμμισε ο υπουργός, ενώ επισήμανε ότι το ΔΝΤ δεν πιέζει μόνο την ελληνική πλευρά αλλά και τα άλλα κράτη μέλη για την πλευρά του χρέους. Αναγνώρισε παράλληλα ότι η ελληνική πλευρά είναι πιο κοντά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ πρόσθεσε ότι "δεν μεγαλώνει η διαφορά μας με το ΔΝΤ".

Κατρούγκαλος: Προστατεύουμε απολύτως το 90% των συνταξιούχων


"Η μεταρρύθμισή μας χαρακτηρίζεται από ισονομία δημοσίου - ιδιωτικού τομέα στο νέο ασφαλιστικό, που συνδυάζεται από αρχή κοινωνικής δικαιοσύνης. Υπάρχει απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων και μετά το 2018 και μάλιστα θα αρχίσουν να αυξάνονται. Έχει εξασφαλιστεί στα 384 ευρώ και όχι στα χαμηλά ύψη που ακούγαμε το τελευταίο διάστημα. Καμία επικουρική σύνταξη δεν πρόκειται να μειωθεί. προστατεύουμε απολύτως το 90% των συνταξιούχων...".

"Θα υπάρξει πλήρης προστασία των κύριων συντάξεων και στις επικουρικές θα υπάρξει αναπροσαρμογή μέχρι 10% Μέχρι το 2018 η εξοικονόμηση θα φθάσει στο 1,5% του ΑΕΠ", δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας πως είναι εντελώς ανακριβείς οι πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ για να κλείσει η συμφωνία.
Το 80% των αυτοαπασχολούμενων θα έχει χαμηλότερες εισφορές ανέφερε και τόνισε πως καμία επικουρική σύνταξη μικρού και μεγάλου συνταξιούχου δεν πρόκειται να μειωθεί.

Σταθάκης: Σημαντική πρόοδος στα "κόκκινα" δάνεια



Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, φαίνεται να... αιφνιδίασε τους δημοσιογράφους με το πόσο λακωνικός ήταν κατά την ομιλία του, καθώς αρκέστηκε να πει πως "μέχρι τις 22 θα μπορέσουμε να έχουμε λύση στα κόκκινα δάνεια... Έχει γίνει σημαντική πρόοδος και είμαστε κοντά στην επίλυση των εκκρεμοτήτων", ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, διευκρίνησε πως "δεν είναι υπαρκτές οι πληροφορίες περί πώλησης των κόκκινων δανείων διότι δεν υπάρχει θεσμοθετημένο πλαίσιο".

Στις 19:00 Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΣΑ ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom