Σάββατο, 30 Απριλίου 2016

Σην Αθήνα το Άγιο Φως! - Με τιμές αρχηγού κράτους η υποδοχή του (φωτο & βίντεο)


- Το αδιαχώρητο και φέτος στον Πανάγιο Τάφο για την Αφή του Αγίου Φωτός
- Αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας μετέφερε το Άγιο Φως στην Αθήνα
- Θα συνεχίσει το "ταξίδι" του σε 17 προορισμούς από αεροσκάφη της Aegean και της Olympic Air
- Στιγμές κατάνυξης στα Ιεροσόλυμα: Χιλιάδες πιστοί από τις 05:00 τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου στον Πανάγιο Τάφο
- Παρακολούθησαν με δάκρυα στα μάτια την τελετή Αφής από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο

Στιγμές κατάνυξης. Για μια ακόμη φορά, ο Πανάγιος Τάφος στα Ιεροσόλυμα «πολιορκήθηκε» από χιλιάδες πιστούς που θέλησαν να ζήσουν από κοντά το θαύμα της Αφής του Αγίου Φωτός. Με δάκρυα στα μάτια είδαν τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο να βγαίνει από τον Πανάγιο Τάφο κρατώντας τους δυο πυρσούς με τα 33 κεριά, όσα τα χρόνια του Χριστού και να μοιράζει το Άγιο Φως.

Το Άγιο Φως έφθασε στην Αθήνα με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας λίγα λεπτά μετά τις 20.00 και άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων απέδωσε τιμές αρχηγού κράτους. Το Άγιο Φως θα μεταφερθεί σε 17 ελληνικούς προορισμούς με αεροσκάφη της Aegean και της Olympic Air, όχι μόνο με τις προγραμματισμένες εμπορικές πτήσεις τους αλλά και με τρία επιπλέον σκάφη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, σε συνδυασμό με την ώρα άφιξης της αποστολής από τα Ιεροσόλυμα, το Άγιο Φως θα φτάσει στον τελευταίο προορισμό για κάθε τομέα, κατά προσέγγιση, από τις 21:30 έως τις 22:20 το βράδυ.
Το Άγιο Φως παρέλαβε, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, από τα χέρια του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ’ στο Ναό της Αναστάσεως, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, που έκανε λόγο για νίκη της ελπίδας και της αισιοδοξίας και «ευθύνη δική μας να τη μετατρέψουμε σε δύναμη δημιουργικότητας στον αγώνα που δίνουμε όλοι για την αναγέννηση της πατρίδας μας».

Στην ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, συμεμτείχαν η Όλγα Γεροβασίλη, κυβερνητική εκπρόσωπος, ο Αθανάσιος Μπούρας, βουλευτής - αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, βουλευτής -υπεύθυνος της Βουλής των Ελλήνων στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας, ο Λευτέρης Κρέτσος, Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ο εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτας, κ.κ. Θεολόγος, και ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα, Αρχιμανδρίτης Δαμιανός.


Στιγμές κατάνυξης στον Ναό της Αναστάσεως – Συγκλονιστικές εικόνες
Παρουσία χιλιάδων πιστών έγινε το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου η ιερουργία της Αφής του Αγίου Φωτός. Ο Ναός της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα ήταν και φέτος κατάμεστος από πιστούς που ήθελαν να είναι παρόντες στη στιγμή που ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος βγήκε από τον Πανάγιο Τάφο με το Άγιο Φως.

Χιλιάδες ήταν οι πιστοί, απ’ όλα τα μέρη του κόσμου, που είχαν φτάσει έξω από την Πύλη του Ναού στις 05:00 τα ξημερώματα. Όπως κάθε χρόνο, τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια και οι ισραηλινές αρχές είχαν επιστρατεύσει σχεδόν 3.500 αστυνομικούς. Εντός και εκτός του Παναγίου Τάφου επικράτησε το αδιαχώρητο, όπως κάθε χρόνο άλλωστε.
Από νωρίς είχαν φτάσει στο Ναό της Αναστάσεως οι αντιπροσωπείες των Αρμενίων και των Συρορθόδοξων. Βάσει του τελετουργικού που τηρείται με ευλάβεια εδώ και αιώνες, η πύλη του Παναγίου Τάφου σφραγίστηκε από έγινε έλεγχος από μέλη των χριστιανικών δογμάτων ώστε να διαπιστωθεί πως δεν υπάρχει καμία εστία φωτιάς.

Όταν έφτασε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων και αφού προηγήθηκε λιτανεία γύρω από το ιερό κουβούκλιο, ο κ. Θεόφιλος έβγαλε τα περισσότερα άμφιά του, έμεινε μόνο με το λευκό στιχάριό του και Αρμένιοι κληρικοί τον έλεγξαν αν μεταφέρει μαζί του οτιδήποτε μπορεί να δημιουργήσει σπινθήρα. Ακολούθως, η Πύλη άνοιξε και στον Πανάγιο Τάφο μπήκε μόνος του ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, με τον Πατριάρχη των Αρμενίων να παραμένει στον προθάλαμο.

Με 33 κεριά (όσα τα χρόνια του Χριστού) στα χέρια, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων βγήκε από τον Πανάγιο Τάφο με το Άγιο Φως, που πλέον ξεκινά το ταξίδι του στα πέρατα της Ορθοδοξίας.
Σε ποιές περιοχές θα μεταφερθεί το Άγιο Φως

Μετά την άφιξη της αποστολής από τα Ιεροσόλυμα θα αναχωρήσουν αμέσως αεροσκάφη της Aegean και της Olympic Air προκειμένου να μεταφέρουν το Άγιο Φως σε 17 προορισμούς σε Αιγαίο, Ιόνιο, Κεντρική και Ανατολική Ελλάδα.


Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν πτήσεις, αποκλειστικά και μόνο για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός, προς Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Μύκονο, Σάμο, Κω, Χίο, Μυτιλήνη, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη και Λήμνο.

Παράλληλα, η μεταφορά του Αγίου Φωτός θα πραγματοποιηθεί και με τις προγραμματισμένες πτήσεις προς Σαντορίνη, Ηράκλειο, Χανιά, Κέρκυρα, Ρόδο και Ιωάννινα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας και σε συνδυασμό με την ώρα άφιξης της αποστολής από τα Ιεροσόλυμα, η προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον τελευταίο προορισμό για κάθε τομέα θα είναι κατά προσέγγιση από τις 21:30 έως τις 22:20 το βράδυ.

Τα δρομολόγια των έκτακτων πτήσεων για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός θα πραγματοποιηθούν ως εξής:
A36006 Αθήνα-Ζάκυνθος από 19:20 έως 20:18. A36006 Ζάκυνθος-Κεφαλονιά από 20:20 έως 20:43. A36008 Αθήνα-Λάρισα από 19:20 έως 20:12. A36008 Λάρισα-Αλεξανδρούπολη από 20:20 έως 21:12.
A36008 Αλεξανδρούπολη-Λήμνος από 21:20 έως 21:48. A36008 Λήμνος-Μυτιλήνη από 21:55 έως 22:22. A36002 Αθήνα-Σάμος από 19:20 έως 20:03. A36002 Σάμος-Χίος από 20:10 έως 20:43. A36002 Χίος-Κως από 20:50 έως 21:24. A36002 Κως-Μύκονος από 21:30 έως 22:11.

Παράλληλα, η μεταφορά του Αγίου Φωτός το Μεγάλο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί και με τις προγραμματισμένες πτήσεις της Aegean προς Σαντορίνη, Ηράκλειο, Χανιά, Κέρκυρα, Ρόδο, Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη ως εξής:
Α3 380 Αθήνα-Σαντορίνη. Αναχώρηση από Αθήνα στις 19:30 και άφιξη στη Σαντορίνη στις 20:15. Α3 322 Αθήνα-Ηράκλειο. Αναχώρηση στις 20:30 και άφιξη στο Ηράκλειο στις 21:20. ΟΑ 344 Αθήνα-Χανιά. Αναχώρηση στις 21:55 και άφιξη στα Χανιά στις 22:45. ΟΑ 406 Αθήνα-Κέρκυρα. Αναχώρηση από Αθήνα στις 21:35 και άφιξη στην Κέρκυρα στις 22:40. Α3 218 Αθήνα-Ρόδος. Αναχώρηση στις 21:40 και άφιξη στη Ρόδο στις 22:40. ΟΑ 166 Αθήνα-Ιωάννινα. Αναχώρηση στις 20:20 και άφιξη στα Ιωάννινα στις 21:20.

Η προγραμματισμένη πτήση Α3 126 Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα αλλάξει ώρα αναχώρησης και αντί για τις 19:00 θα αναχωρήσει στις 20:00.
Φωτογραφίες: Reuters, EPA

1 σχόλιο:

Stelios Fellas είπε...

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΞΕΓΕΛΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΜΩΣ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΝΕΙ

Με το να *βγάζει* μέσα απο τον τάφο την φλόγα το *Φως* που κανέναν δεν αγιάζει, δεν βελτιώνει , δεν μεταμορφώνει αλλά στην ίδια αμαρτωλή του φύση τον αφήνει, μήπως έτσι τον Έλληνα δεν τον εξαπατά και του δίνει την εντύπωση οτι αγιότερος εχει γίνει !!
Φίλοι, το πραγματικό Άγιο Φως, φωτίζει μόνο τις καρδιές των ανθρώπων που διψούν για τον Χριστό, που επιθυμούν στην παρουσία του να ζουν, και δεν διστάζουν το Εγώ τους να απαρνηθούν και μ'ολη τους την καρδία στον Χριστό να δοθούν και προσωπικό Σωτήρα τους να τον δεχτούν !! (Ιωαννης 1:12-13)
Το ανάθεμα του Κυρίου ειναι πάντως σε κάθε έθνος που το Όνομα του εκμεταλλεύεται. Και αν δεν έχεις ακόμα διαπιστώσει οτι η Εκκλησία μας εκμεταλλεύεται το Όνομα του Κυρίου εμπορευόμενη τα μυστήρια, και για κερδοσκοπικούς σκοπούς προωθώντας κάθε είδους σύναξης όπως την λατρεία και προσκύνηση των λειψάνων, σιαγόνες Αγίων, απολιθωμένα χέρια, πόδια, κρανία, ζώνες *άγιες* παντόφλες και μαντήλια *αγια*, είσαι παντελώς απατημένος.
"Θεέ μου, μην μ' αφίσεις ποτε να δειλιάσω και θρησκευτική απάτη και εκμετάλλευση να μην την καυτηριάσω. Καθάρισε Κύριε τον οίκο σου από τους Άθρησκους εκμεταλλευτες που την Χάρη σου και το Όνομα σου με θρησκευτικές σύναξης που αποβλέπουν σ’ εμπορικό κέρδος το ποίμνιο σου εκμεταλλεύονται".
Αδέλφια μου, δεν θα δούμε ποτε την πατρίδα μας δυναμική εκτός και αν ο Κύριος μας απαλλάξει απο τις λατρείες και προσκυνήματα και συνάξης που από τον Χριστό μας απομακρύνουν.
Φίλε,
Η αγάπη του Χριστού εις τον ίδιο μας καλεί,
να αφήσουμε την αμαρτωλή λατρεία
τον Χριστό να ασπαστουμε,
Σωτήρα μας να τον δεχτούμε
για να μπούμε στην ζωή. Αμην!
Στέλιος Φελλας
!