Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Ο δύσκολος δρόμος μέχρι το Πάσχα


Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές με στόχο τη συμφωνία – Νέες επαφές σήμερα μεταξύ κυβέρνησης – θεσμών για τα δύο πακέτα μέτρων, το κανονικό και το εφεδρικό – Αβέβαιη η διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη.

Εξαιρετικά θολό παραμένει ακόμη το τοπίο της διαπραγμάτευσης,
καθώς παρά το γεγονός πως ο χρόνος έχει κυριολεκτικά «στερέψει», κυβέρνηση και δανειστές δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία, ικανή, μάλιστα, να επιτρέψει τη διεξαγωγή έκτακτουEurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη.

Οι διαβουλεύσεις της Δευτέρας ολοκληρώθηκαν νωρίς το βράδυ, χωρίς ωστόσο να κλείνουν ουσιαστικά οι εκκρεμότητες. Αυτή τη στιγμή, Αθήνα και δανειστές εκτός από την οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ, το οποίο απαιτείται για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018, καλούνται να αποκρυσταλλώσουν και το έκτακτο πακέτο μέτρων των 3,6 δισ. ευρώ, το οποίο αξιώνουν οι δανειστές για να μην υπάρχουν δημοσιονομικές αποκλίσεις.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστoύν και σήμερα Τρίτη, με στόχο να κλείσουν αφενός οι εκκρεμότητες του πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ (ασφαλιστικό, ύψος αφορολόγητου ορίου, κόκκινα δάνεια), αλλά και να αναζητηθεί η νομική δικλείδα που θα δεσμεύει την Αθήνα να υιοθετήσει το πακέτο των εφεδρικών μέτρων, εάν διαπιστώνονται αποκλίσεις.

Ο χρόνος τρέχει αδυσώπητα σε βάρος της ελληνικής πλευράς, τα κρατικά ταμεία αδειάζουν κι όμως ακόμη κανείς δεν γνωρίζει εάν τελικά θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο Eurogroup το οποίο προσδοκά η Αθήνα, ώστε να επικυρωθεί η συμφωνία τη Μεγάλη Πέμπτη και να ανοίξει ο δρόμος για εκταμίευση της δόσης που θα φέρει την πολυπόθητη ανάσα στην οικονομία.

«Δεν γνωρίζω αν θα υπάρξει συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα τη Μεγάλη Πέμπτη», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δυναμιτίζοντας περισσότερο το ήδη βαρύ κλίμα για την Αθήνα.

«Εργαζόμαστε για αυτό, αλλά δεν είναι βέβαιο αν θα υπάρξει Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γερμανός αξιωματούχος, την ώρα που η Αθήνα δίνει μάχη για να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα με τους δανειστές.

«Η διεξαγωγή ή μη ενός έκτακτου Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη αποτελεί απόφαση του προέδρου του, του Γερούν Ντάισελμπλουμ», σημείωναν από την πλευρά τους πηγές της Κομισιόν, λαμβάνοντας αποστάσεις ασφαλείας.

http://news247.gr/

1 σχόλιο:

ANNA FLO είπε...

Δημήτρη μου αφήνω ευχές για καλές γιορτές.
Εύχομαι η Ανάσταση να φέρει όλα τα καλά στο σπιτικό σου και στηνοικογένειά σου
Ας φέρει και στον τόπο λίγη ελπίδα...
Καλό Πάσχα!!
Καλημέρα

Read more: Go to TOP and Bottom