Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016

Ο Μουζάλας για την εξέγερση και τη βία στη Μόρια: "Να ξεχωρίσουμε τον Γιάννη Αγιάννη από τον εγκληματία"!

"Χρησιμοποιήθηκε και βία,διότι έπρεπε..."

Μια επίσημη επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και του Ολλανδού ομολόγου του Κλας Ντάικοφ, χθες το απόγευμα, στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, μετέτρεψε μια χρήσιμη για την Ελλάδα συνάντηση σε εξέγερση, όπως χαρακτηριστικά λέει ο Γιάννης Μουζάλας.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό πρακτορείο, το στέλεχος της κυβέρνησης
αναφέρεται γενικότερα στο προσφυγικό και στις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα, σε σχέση με τη διαχείριση του ζητήματος και την ανάγκη αντιμετώπισης με αυστηρότητα της όλης κατάστασης, αλλά ταυτόχρονα και με επιείκεια.

«Να διακρίνουμε τον Γιάννη Αγιάννη από τον εγκληματία γιατί αλλιώς θα γίνουμε Ιαβέρης», σημειώνει και δηλώνει ανήσυχος επισημαίνοντας όμως ότι όλοι προσπαθούνε πάρα πολύ. «Προσπαθούμε να υπερασπιζόμαστε εμείς τα δικαιώματα των προσφύγων και τα δικαιώματα του λαού μας, με βάση τους νόμους του κράτους και με βάση την Ευρωπαϊκή Ένωση» τονίζει.

Αναφορικά με τη χθεσινή εξέγερση, ο κ. Μουζάλας ανέφερε: «Υπήρξαν μικρές εξεγέρσεις, οι οποίες αργότερα το βράδυ μεγάλωσαν και σε κάποια φάση χρειάστηκε να επέμβει η αστυνομία. Τώρα η κατάσταση δείχνει ήρεμη». «Υπήρξαν 15 τραυματίες (ο υπουργός μίλησε τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Τρίτης προς Μεγάλη Τετάρτη, στον προθάλαμο των εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης) από αυτούς που λέμε ανήλικα και λέω "που λέμε" γιατί είναι και μεγάλα παιδιά 16, 17 χρονών», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας:

«Ευτυχώς δεν είναι σοβαρά τα τραύματα. Μέσα από τους ανεξάρτητους μεταφραστές διαπιστώσαμε ότι οι ίδιοι λένε ότι προκλήθηκαν από φασαρίες που είχαν μεταξύ τους οι εθνότητες, Πακιστανοί και Αφγανοί, και ότι δεν ήταν από αστυνομική βία ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι σε αυτές τις καταστάσεις και τέτοια φαινόμενα θα υπάρχουν. Και θα κρίνεται κάθε φορά η ικανότητά μας να τα αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο τρόπο».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ασυνόδευτων και ανήλικων προσφύγων ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε:

«Είναι αλήθεια ότι στη Μυτιλήνη είχαμε περίπου εκατό ανήλικα ασυνόδευτα, τα οποία κρατούσαμε στο κέντρο ταυτοποίησης. Αυτό έγινε γιατί οι συνθήκες στο κέντρο ταυτοποίησης θα ήταν καλύτερες από τις συνθήκες στα αστυνομικά τμήματα. Δυστυχώς έγινε αυτός ο καυγάς μεταξύ τους, που οδήγησε σε ένα ντόμινο μέσα στο κέντρο. Είμαστε ανήσυχοι, δεν είμαστε περήφανοι, δεν είμαστε χαρούμενοι. Είδα όμως ότι όλοι προσπαθούνε πάρα πολύ».

Γενικότερα για τις συχνές εξεγέρσεις προσφύγων ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής εκτίμησε ότι «θα έχουμε τέτοια πράγματα» και πρόσθεσε:

«Οι άνθρωποι αυτοί είδαν ξαφνικά κλειστούς τους δρόμους, ξέρουνε ότι θα γυρίσουν ξανά πίσω και ότι δεν θα μπορέσουν να πάνε στη Γερμανία ή στην Αυστρία ή στην Ολλανδία που θέλανε».

«Εμείς», συμπλήρωσε, «θα τους φερθούμε, με βάση τους νόμους του κράτους και τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εξετάσουμε τις αιτήσεις για άσυλα. Αυτό για αυτούς είναι μια επώδυνη διαδικασία, η οποία γίνεται πιο επώδυνη γιατί για 20, 25 μέρες μένουν κλεισμένοι μέσα στο χοτ σποτ, όχι κλειδωμένοι σε κελιά ή οτιδήποτε άλλο, αλλά σε ελεύθερη κίνηση μέσα στο χοτ σποτ με ανθρώπους που τους παρέχουν τις στοιχειώδεις φροντίδες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «μάλιστα στο χοτ σποτ της Μυτιλήνης η κατάσταση είναι καλή, δεν είναι κακή, αλλά αυτό όλο δημιουργεί ένταση. Και η ένταση αυξάνει, ο θυμός αυξάνει. Σκεφτείτε ήρθαν από πολύ μακριά με πολύ άθλιες συνθήκες και λίγο πριν δουν το όνειρό τους να πραγματοποιείται, να περάσουν στην Ευρώπη, σταμάτησαν. Αυτό δημιουργεί θυμό, δημιουργεί μια άρνηση αποδοχής του ότι τα σύνορα είναι κλειστά, δημιουργεί εκρήξεις. Θα πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε αυστηρά, αλλά θα πρέπει συγχρόνως να είμαστε επιεικείς. Έχω πει κι άλλη φορά ότι θα πρέπει κανείς να μπορεί να διακρίνει τον Γιάννη Αγιάννη από τον εγκληματία, γιατί αλλιώς γίνεται Ιαβέρης».

Για την άσκηση βίας

Σχετικά με την άσκηση βίας χθες στο χοτ σποτ της Μόριας ο κ. Μουζάλας υποστήριξε ότι: «Χρησιμοποιήθηκε και βία, διότι έπρεπε να χρησιμοποιηθεί. Το αν υπήρξε λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω θα φανεί. Αυτά που εγώ είδα μπροστά μου, δείχνανε μια αυστηρότητα η οποία ήταν αναγκαία. Σας μιλάω γι' αυτό που είδα. Περιμένουμε τέτοιες εκρήξεις, το παιχνίδι θα κριθεί από την ικανότητά μας να τις αντιμετωπίζουμε και επίσης θα κριθεί από τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγγυηθεί την εφαρμογή της συμφωνίας».

Γενικότερα για το προσφυγικό ζήτημα και τις επανεισδοχές σε εφαρμογή της συμφωνίας ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, ο αρμόδιος αξιωματούχος τόνισε:

«Όπως ξέρετε, τώρα που κρίνονται τα άσυλα θα αρχίσουν και οι επιστροφές. Ελπίζουμε ότι έτσι θα ελαφρυνθεί ο φόρτος που υπάρχει αυτή τη στιγμή στους καταυλισμούς. Έχει περάσει ένα μήνυμα στην απέναντι όχθη, μην έρχεστε δεν μπορείτε να περάσετε πια στην Ευρώπη, είσαστε αναγκασμένοι ή να μείνετε εδώ ή να γυρίσετε πίσω. Είναι λοιπόν μια άσχημη κατάσταση».

«Θέλω βέβαια να σας θυμίσω», συνέχισε, «ότι τον Σεπτέμβριο είχαμε μια πολύ κακή κατάσταση, μέχρι το Γενάρη είχαμε μια τραγική κατάσταση όπου κάθε βράδυ δυο, τρεις, τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι ερχόντουσαν βρεγμένοι, πνιγμένοι. Θυμόσαστε, εδώ ήμασταν μαζί. Επομένως, πρέπει να ισορροπήσουμε το τι πρέπει να γίνει που θα μπορέσει να κάνει τη ζωή πιο ανθρώπινη και γι' αυτούς».

Όπως επισήμανε, «το να έρχονται στην Ελλάδα, με τον τρόπο που έρχονται, δεν είναι καλό γι' αυτούς. Δυσκολεύει επίσης και εμάς. Προσπαθούμε να το χειριστούμε με αξιοπρέπεια και για εμάς και για αυτούς. Άλλοτε τα καταφέρνουμε, άλλοτε δεν τα καταφέρνουμε, αλλά αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και μέχρι στιγμής θα σας έλεγα ότι η ζυγαριά γέρνει θετικά».

«Είναι παράλογο και λογικό συγχρόνως να δίνεται τεράστια έκταση σε τέτοια επεισόδια, εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι δεν το αξίζουνε, συγχρόνως όμως δίπλα σε αυτά τα επεισόδια έχουμε πάρα πολλές μέρες ομαλής συμβίωσης, έχουμε άλλους καταυλισμούς δίπλα, όπου η συμβίωση είναι πιο ομαλή, γιατί έχουν μετατρέψει την κράτηση σε περιοριστικούς όρους κάτι που θα κάνουμε σταδιακά σε όλους. Χωρίς όμως να απεμπολήσουμε το δικαίωμά μας να οργανώνουμε εμείς την κατάσταση στους χώρους μας, να υπερασπιζόμαστε εμείς τα δικαιώματα των προσφύγων και τα δικαιώματα του λαού μας, με βάση τους νόμους του κράτους και με βάση την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: