Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Διεκόπη επεισοδιακά η πρώτη συζήτηση του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία


Με διαμαρτυρίες και ένταση πήγε να... αρχίσει το βράδυ της Τρίτης η πρώτη δημόσια συζήτηση του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία, η οποία ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Παστέρ και τελικά διεκόπη πριν ξεκινήσει λόγω της έντασης που προκλήθηκε.

Εκπαιδευτικοί και φοιτητές ανήρτησαν πανό και φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης για τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία, για τις συνθήκες εργασίας των αναπληρωτών, αλλά και για το ασφαλιστικό, υποστηρίζοντας επίσης ότι ο διάλογος που ξεκίνησε το Υπουργείο Παιδείας είναι προσχηματικός εμποδίζοντας την έναρξη της εκδήλωσης.

Έντονη ήταν η αντίδραση του Αντώνη Λιάκου για το περιστατικό.

"Σήμερα ήταν η πρώτη εκδήλωση του εθνικού και κοινωνικού διάλογου για την παιδεία. Μια ολιγομελής ομάδα επέλεξε να μην αφήσει να γίνει ο διάλογος. Τους δώσαμε το λόγο, τους είπαμε να θέσουν τα αιτήματά τους", δήλωσε ο ίδιος και συνέχισε:
"Δεν δέχτηκαν διότι ο στόχος τους ήταν η ματαίωση της συζήτησης. Είμαστε αποφασισμένοι ο διάλογος να συνεχιστεί με πολλούς τρόπους και οι συζητήσεις θα διεξαχθούν όπως έχουν προγραμματιστεί. Παράλληλα θα συνεδριάσουν οι επιτροπές, ενώ θα υπάρξει και η αρθρογραφία. Θα συνεχίσουμε το διάλογο, διότι αυτό έχει ανάγκη η παιδεία μας. Έχει ανάγκη μιας μεγάλης μεταρρύθμισης που ουδείς μπορεί να ματαιώσει".

Στην εναρκτήρια συζήτηση ομιλητές θα ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου κ. Λιάκος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Γαβρόγλου, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας κ. Θεοτοκάς και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ. Κουζέλης.

Στην πρώτη δημόσια συζήτηση, με την οποία θα εγκαινιαζόταν ο κύκλος των δώδεκα συζητήσεων που οργανώνονται από την Επιτροπή Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία, επρόκειτο να παρουσιαστούν οι σκοποί και οι στόχοι της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Και οι 12 συζητήσεις θα είναι δημόσιες με ελεύθερη είσοδο. Η επόμενη συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο, όπου 20χρονοι πρόσφατα αποφοιτήσαντες από το Λύκειο θα καταθέσουν στο κοινό τις εμπειρίες τους από το σχολείο και του μαραθώνιου που έκαναν στις τρεις τελευταίες τάξεις για να περάσουν στο πανεπιστήμιο.

Η επίσημη έναρξη των εργασιών της 36μελούς Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία έγινε στις 28 Δεκεμβρίου. Στις συναντήσεις θα καλούνται και εμπειρογνώμονες, ενώ θα μπορούν να πάρουν μέρος και οι πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom