Γράφει ο Μάνος Χωριανόπουλος
Δυο εκλογές, ένα δημοψήφισμα, Capital Controls και ένας μήνας βγαλμένος από οικονομικό εφιάλτη. Καταργήσαμε γιορτές, αργίες, καλοκαίρια, ισορροπήσαμε στη γραμμή εντός-εκτός ευρώ και καταλήξαμε στο τρίτο μνημόνιο. Η πιο "γεμάτη" και δύσκολη χρονιά μέχρι την επόμενη, έφτασε στο τέλος της.
Αν τις προηγούμενες μνημονιακές χρονιές τις λέγαμε δύσκολες, πλούσιες σε γεγονότα, ιστορικές ή τρομακτικές, ήταν μόνο επειδή δεν ξέραμε τι μας περιμένει το 2015.
Κοιτώντας τους μήνες πίσω, δεν μπορείς παρά να αναρωτιέσαι πότε στο παρελθόν είχαμε ζήσει τόσο έντονες στιγμές, πότε η χώρα έφτασε στο χείλος του γκρεμού και πότε ο λαός διχάστηκε, πολιτικοποιήθηκε, πείστηκε, συμμετείχε ενεργά, απογοητεύθηκε και τελικά σιώπησε (προφανώς μέχρι να κινητοποιηθεί ξανά) και όλα αυτά μέσα σε μόλις ένα χρόνο.
Μπορεί οι ανασκοπήσεις να ξεκινούν συνήθως γραμμικά, ωστόσο είναι δύσκολο να μην ξεκινήσεις οποιαδήποτε περιγραφή του 2015 από εκείνη τη νύχτα της 26ης προς 27η Ιουνίου, όταν ακούσαμε τον πρωθυπουργό να λέει τα παρακάτω:
Αυτή η στιγμή, βλέποντας πια και την κατάληξή της, συμπυκνώνει ίσως τον χαρακτήρα του Νεοέλληνα της Μεταπολίτευσης, που για αλλού ξεκίνησε και αλλού έφτασε τελικά. Από την ανάταση, των πολιτών που αποφασίζουν, σε ένα λάθος ερώτημα, μια λάθος στιγμή και από εκεί στο βροντερό ΟΧΙ, εν μέσω απειλών, κλειστών τραπεζών και προπαγάνδας, το οποίο όμως έγινε ΝΑΙ σε ένα νέο μνημόνιο, με επαχθείς όρους.
Η ελπίδα, συνετρίβη τελικά πάνω στα τείχη της λιτότητας, καθώς οι πολιορκητές είχαν ξεμείνει από χρήμα και δυνάμεις και δεν είχαν βρει τους συμμάχους που έψαχναν. Είχαν με λίγα λόγια πάει απροετοίμαστοι στην πιο δύσκολη μάχη, παίρνοντας μαζί τους έναν ολόκληρο λαό.
Ιανουάριος με εκλογές και Ξηρό
Αλλά ας πάμε λίγους μήνες πιο πίσω, στις αρχές του έτους, όταν η ελπίδα ερχόταν, μαζί με τον τότε αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ.
Tο 2015 ξεκίνησε με τη χώρα να βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο καθώς στις 29 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η τρίτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που απέβη άκαρπη με αποτέλεσμα την προκήρυξη εκλογών για τις 25 Ιανουαρίου
Με το ξεκίνημα του έτους, είχαμε ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο της τρομοκρατίας, όταν στις 3 Ιανουαρίου, συνελήφθη σε γιάφκα στην Ανάβυσσο ο Χριστόδουλος Ξηρός, ο οποίος είχε εξαφανιστεί ένα χρόνο πριν, μην επιστρέφοντας από άδεια.
Όταν κυκλοφόρησε η φωτογραφία του μεταμφιεσμένου τρομοκράτη, “έπεσε” το ίντερνετ και επισκίασε τη σοβαρότητα της υπόθεσης.
Ο Χριστόδουλος Ξηρός ετοίμαζε χτύπημα στις φυλακές Κορυδαλλού, με στόχο την απελευθέρωση κατηγορούμενων για τρομοκρατία. Το σχέδιο είχε την ονομασία “Γοργοπόταμος”. Αυτό που δεν γνώριζε ο Ξηρός, ήταν ότι όταν έφερνε σε πέρας την αποστολή του, θα ήταν το τελευταίο θύμα της, καθώς οι νέοι σύντροφοί του, είχαν αποφασίσει να τον εκτελέσουν, θεωρώντας ότι τους είχε προδώσει.
Πρώτη φορά Αριστερά (νομίζαμε)
Μετά τη σύλληψη Ξηρού και αφού στις 13 Ιανουαρίου με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας ανακηρύσσεται Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας ο Γέρων Παΐσιος, η χώρα οδεύει σε εκλογές σε κλίμα διχασμού.
Το δίλημμα μνημόνιο-αντιμνημόνιο σκεπάζει τα πάντα και οι δημοσκοπήσεις αδυνατούν να καταγράψουν τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ.
Για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση, σχηματίζεται κυβέρνηση με κορμό άλλο κόμμα πλην του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ. Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου Ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 36,34% και 149 έδρες, η ΝΔ 27,81% και 76 έδρες, η ΧΑ 6,28% και 17 έδρες, το Ποτάμι 6,05% και 17 έδρες, το ΚΚΕ 5,47% και 15 έδρες, οι ΑΝΕΛ 4,75% και 13 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 4,68% και 13 έδρες.
Μία από τις μεγάλες εκπλήξεις της κάλπης ήταν η είσοδος των ΑΝΕΛ στη Βουλή καθώς οι δημοσκοπήσεις τους έφερναν οριακά στο 3%. Η επιτυχία αυτή αποδόθηκε εν πολλοίς και στην επιτυχημένη προεκλογική καμπάνια με το περίφημο σποτάκι με τον Πάνο Καμμένο,τον μικρό Αλέξη και το τρενάκι.
Στη ΝΔ εν τω μεταξύ ο Αντώνης Σαμαράς καθιστά σαφές ότι δεν έχει καμία διάθεση να παραιτηθεί και η αξιωματική αντιπολίτευση βυθίζεται σε νέο κύκλο εσωστρέφειας.
Στις 26 Ιανουαρίου ο Πάνος Καμμένος συναντάται με τον Αλέξη Τσίπρα και ανακοινώνει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Ο κ.Τσίπρας προτίμησε να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ ώστε να σχηματίσει άμεσα κυβέρνηση προκαλώντας έκπληξη στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, που περίμεναν ότι θα ακολουθήσει ένα διάστημα συζητήσεων μέχρι τη συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος.
Την ίδια ημέρα συμβαίνει το πρωτοφανές ο νέος πρωθυπουργός να παραλαμβάνει αλλά ο απερχόμενος να μην παραδίδει, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς αρνήθηκε να μεταβεί στο Μαξίμου για την τελετή παράδοσης παραλαβής στον Αλέξη Τσίπρα.
Στις 27 Ιανουαρίου ανακοινώνεται η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Το όνομα που θα απασχολήσει περισσότερο την επικαιρότητα είναι αυτό του Γιάννη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών.
Βαρουφάκης-Ντάισελμπλουμ. Το πρώτο αίμα
Στις 30 Ιανουαρίου πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και είναι επεισοδιακή. Ο Βαρουφάκης δηλώνει ότι η κυβέρνηση δε συνεργάζεται με την τρόικα, ο Ντάισελμπλουμ εμφανώς εξοργισμένος του ψιθυρίζει κάτι στο αυτί και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών απαντά απλώς «ουάου». Το βίντεο γίνεται Viral, ωστόσο αποδεικνύεται προφητικό για το τι θα ζούσαμε τους επόμενους μήνες, των ατέρμονων διαπραγματεύσεων, που δεν οδηγούσαν πουθενά
Στις 5 Φεβρουαρίου ο Γιάνης Βαρουφάκης ταξιδεύει στο Βερολίνο και συναντάται με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αν το κλίμα με τον Ντάισελμπλουμ ήταν ψυχρό, με τον Σόιμπλε, είναι βόλτα στο Βόρειο Πόλο. Οι δύο άνδρες το μόνο που έκαναν είναι να συμφωνήσουν ότι διαφωνούν.
Η Ζωή ήταν ωραία
Εν τω μεταξύ, Πρόεδρος της Βουλής προτείνεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία και θα εκλεγεί στις 6 Φεβρουαρίου με ρεκόρ ψήφων, ενώ κατά την παράδοση παραλαβή ο απερχόμενος Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα την υποδεχθεί με λουλούδια. Κανένας από όσους ψήφιζαν την κα Κωνσταντοπούλου για Πρόεδρο, δεν είχε ιδέα τότε ότι υπέγραφε και το διαζύγιό του με τον ύπνο. Οι μεταμεσονύχτιες συνεδριάσεις, θα γίνονταν συνήθεια για πολιτικούς και δημοσιογράφους, τους αμέσως επόμενους μήνες.
Στις 11 Φεβρουαρίου η Μαριέττα Γιαννάκου διοργανώνει μυστικό γαλάζιο δείπνο με «μενού» τον Αντώνη Σαμαρά που αρνείται να παραιτηθεί από την προεδρία της ΝΔ .
Στις 16 Φεβρουαρίου συνεδριάζει το Eurogroup και στις 17 το Ecofin για να συζητήσει την επέκταση του ελληνικού προγράμματος. οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα.. Ο Γιανης Βαρουφάκης στη συνέντευξη τύπου καταγγέλλει ότι του δόθηκε να υπογράψει άλλο κείμενο από το αρχικό κείμενο που του είχε δώσει ο Μοσκοβισί.
Εκλογή Προέδρου με πλούσιο παρασκήνιο
Μετά από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις αρκετών εβδομάδων και ενώ αρχικά είχε ακουστεί το όνομα του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει στις 17 Φεβρουαρίου στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κεντροδεξιό, καραμανλικό, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος και εξελέγη την επόμενη ημέρα με 233 ψήφους (από τη ΝΔ δεν τον ψήφισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης).
Στις 20 Φεβρουαρίου συνεδριάζει το Eurogroup και κλείνει τελικά συμφωνία τετράμηνης παράτασης του προγράμματος. Πρόκειται για μια χρονική παράταση, καθώς η τακτική της οικονομικής ασφυξίας της Ελλάδας συνεχίζεται.
Πέντε μέρες αργότερα αρχίζει στον Άρειο Πάγο η δίκη του πρώην υπουργού ο οποίος κατηγορείται για νόθευση εγγράφου και απόπειρα απιστίας αναφορικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ. Ο πρώην υπουργός δηλώνει αθώος και αρνείται όλες τις κατηγορίες. Τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς θα πέσει στα “μαλακά”, καθώς κρίνεται ένοχος για πλημμέλημα και η ποινή του είναι ένας χρόνος φυλάκιση με αναστολή.
Θρίλερ με μαύρο τέλος στα Ιωάννινα
(Φωτογραφία: Sooc.gr)
Ενώ η προσοχή της κοινής γνώμης είναι στραμμένη στην οικονομία και η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, έχει κολλήσει, μια υπόθεση εξαφάνισης συγκλονίζει το πανελλήνιο.
Το πρωί της Κυριακής 15 Μαρτίου, βρίσκεται σε προχωρημένη αποσύνθεση σε βαλτώδη περιοχή στα Ιωάννινα κοντά στη Γαλακτοκομική Σχολή, όπου φοιτούσε, η σορός του 20χρονου σπουδαστή Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος είχε εξαφανιστεί από τις 6 Φεβρουαρίου.
Το NEWS 247 με την ρεπόρτερ Μίκα Κοντορούση, παρακολουθεί από κοντά την υπόθεση, που συμπύκνωσε όλα τα αρνητικά της ελληνικής κοινωνίας, με αποτέλεσμα να χαθεί άδικα ένας νέος συνάνθρωπός μας. Από το Bullying και τον ωχαδερφισμό, μέχρι το ρουσφέτι και τα κλειστά στόματα.
Η Ελλάδα στην μέγγενη των δανειστών
Η τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, περιλαμβάνει τους σπόρους, όλων όσων θα ζούσαμε το πιο κρίσιμο καλοκαίρι της Μεταπολίτευσης. Ο οικονομικός στραγγαλισμός συνεχίζεται, ο Αλέξης Τσίπρας κάνει αναφορά σε δημοψήφισμα αν χρειαστεί, ενώ εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αρχίζουν οι πρώτες αντιδράσεις για την διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.
Στις 23 Απριλίου ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και ζητά συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα. Πέντε μέρες αργότερα δηλώνει ότι: «Εάν με οδηγήσουν σε ρήξη, θα αποφασίσει ο λαός με δημοψήφισμα»
Την ίδια μέρα η κυβέρνηση φέρνει πολυνομοσχέδιο σε εξειδίκευση της λίστας Βαρουφάκη, ενώ έχειπροχωρήσει σε ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας. Η Αριστερή Πλατφόρμα διαφωνεί με τη λίστα Βαρουφάκη και κατεβάζει σχετική τροπολογία στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποια απορρίπεται. Η εσωκομματική αντιπολίτευση όμως στέλνει έτσι ηχηρά μηνύματα στον Αλέξη Τσίπρα.
Ψάχνοντας απεγνωσμένα χρήματα
Ο Απρίλιος ξεκινάει με μια 24ωρη εξαφάνιση της Βίκυς Σταμάτη από το Δρομοκαΐτειο στις 2 Απριλίου (θα εντοπιστεί στις 3)
Στις 8 Απριλίου, ο πρωθυπουργός μαζί με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη μεταβαίνουν στη Μόσχα. Στο επίκεντρο των συζητήσεων, η κατασκευή αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς την Κεντρική Ευρώπη.
Στις 20 Απριλίου, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πραγματοποιείται η μεταφορά των διαθεσίμων των φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τα ταμεία έχουν αρχίσει πλέον και αδειάζουν και η πίεση προς τη χώρα μας αυξάνεται μέρα με τη μέρα.
Την ίδια μέρα αρχίζει στις φυλακές Κορυδαλλού, η δίκη της Χρυσής Αυγής. Για πρώτη φορά ένα πολιτικό κόμμα, καλείται να λογοδοτήσει για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, ενός ναζιστικού μορφώματος, μέσω του οποίου φέρεται να τελέστηκαν βαρύτατες αξιόποινες πράξεις, δολοφονίες, επιθέσεις, εμπρησμούς, με αποκορύφωμα τον φόνο του Παύλου Φύσσα.
Οι 69 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους και η προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδα, βρέθηκαν ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης η οποία και θα αποφανθεί αν η Χρυσή Αυγή έδρασε συντονισμένα και οργανωμένα, προκειμένου με τη βοήθεια του πολιτικού μανδύα, να προχωρήσει σε παράνομες δραστηριότητες.
Η φρίκη στις οθόνες μας
Στις 26 Απριλίου, εξαφανίζεται η 4χρονη Άννυ. Στις 4 Μαΐου θα συλληφθεί ο πατέρας της κατηγορούμενος για τον φόνο της. Στη συνέχεια θα ομολογήσει, αφού την σκότωσε, την έβρασε και την πέταξε σε λεκάνη και κάδους απορριμάτων. Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, για τον τρόπο της δολοφονίας και την προσπάθεια εξαφάνισης των υπολειμμάτων της σορού του μικρού κοριτσιού, θα δοκιμάσουν τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας.
Στις 8 Μαΐου, την Ελλάδα συγκλονίζει το δυστύχημα στα ΕΛΠΕ, όταν ξεσπά πυρκαγιά κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης. Τραυματίζονται σοβαρά 6 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 4 θα αφήσουν την τελευταία τους πνοή στο νοσοκομείο, λίγες μέρες αργότερα. Οι εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει σε σοβαρές καταγγελίες για τα μέτρα ασφαλείας.
Από Eurogroup σε Eurogroup
To αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές συνεχίζεται και παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για την εξεύρεση λύσης, η ανησυχία αυξάνεται. Την ίδια στιγμή αυξάνονται και οι φωνές αμφισβήτησης, εντός του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε μία θυελλώδη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στις 14 Μαΐου τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας όσο και η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.
Στις 22 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός ενημερώνει ότι δύσκολα θα πληρωθεί η δόση του Ιουνίου στο ΔΝΤ αν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει συμφωνία. Οι διαδοχικές συσκέψεις δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα και ο δύσκολος δρόμος προς τον μαρτυρικό Ιούλιο συνεχίζεται.
Την ίδια στιγμή, ενώ η Ελλάδα υποδέχεται τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας με τιμές αρχηγού κράτους και η ΕΡΤ (θα επαναλειτουργήσει στις 11 Ιουνίου) αποκτά πρόεδρο (Διονύση Τσακνή) και διευθύνοντα σύμβουλο (Λάμπης Ταγματάρχης), το προσφυγικό ζήτημα αρχίζει να φουντώνει καθώς η Λέσβος “βουλιάζει” από πρόσφυγες.
Αντίστροφη μέτρηση
O πρωθυπουργος , συναντά τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες στις 3 Ιουνίου. Ο Τσίπρας απορρίπτει την πρόταση των δανειστών και ο Γιούνκερ λέει ότι η ελληνική πλευρά είχε δεσμευτεί να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, η οποία κατατέθηκε εν τέλει με κάποιες μέρες καθυστέρηση, για να απορριφθεί.
Η ελληνική κυβέρνηση ζητάει από το ΔΝΤ να πληρώσει τέσσερις δόσεις που επρόκειτο να δώσει μέσα στον μήνα, σε μία στις 30 του μήνα. Τελικά η δόση δεν θα πληρωθεί και η χώρα μας θα τεθεί σε καθεστώς ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Στις 8 Ιουνίου ο Γιάνης Βαρουφάκης ταξιδεύει ξανά στο Βερολίνο και συναντάται με το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όμως τα μηνύματα σε επίπεδο διαπραγμάτευσης δεν είναι καθόλου θετικά.
Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης επιστρέφονται πίσω ως μη σοβαρές, το ΔΝΤ αποχωρεί από τις διαπραγματεύσεις Στις 14 Ιουνίου η ελληνική αντιπροσωπεία αποχωρεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες και το κλίμα βαραίνει.
Άκαρπο αποβαίνει και το Eurogroup της 25ης Ιουνίου το οποίο διακόπτεται με στόχο να συνεδριάσει ξανά, ενώ και στη Σύνοδο Κορυφής δε φαίνεται φως. Η ώρα του δημοψηφίσματος έχει φτάσει.
“Να αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός”
Tο βράδυ της 26ης προς 27η Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει τη διενέργεια δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου για το αν ο ελληνικός λαός εγκρίνει ή όχι την πρόταση των δανειστών, η οποία ωστόσο δεν ήταν η τελική. Επρόκειτο για ιστορική στιγμή, που έβαζε τη χώρα σε περιπέτειες, καθώς κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει αν τις επόμενες εβδομάδες θα επιβεβαιώνονταν οι “σκληροί” της Ευρώπης, που ήθελαν την Ελλάδα εκτός ευρώ, αλλά και οι θεωρίες συνωμοσίας, που υποστήριζαν ότι παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις Τσίπρα, υπήρχε σχέδιο εξόδου της χώρας μας και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.
Ο κόσμος αρχίζει να βγάζει χρήματα από ATM και να βάζει βενζίνη στα αυτοκίνητα του. Στο Eurogroup της 27ης Ιουνίου αποφασίζεται η μη παράταση του προγράμματος. Στις 28 Ιουνίου η ΕΚΤ παγώνει την χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες.
Από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου ξεκινά η επιβολή capital control στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες παραμένουν κλειστές για έξι ημέρες. Το ανώτατο ημερήσιο όριο αναλήψεων ορίζεται στα 60 ευρώ.
Φωτογραφία Sooc.gr
Την 1η Ιουλίου ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί νέο διάγγελμα εν όψει του δημοψηφίσματος και ενώ συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης το Eurogroup προκειμένου να εξετάσει το νέο αίτημα της Αθήνας για νέο διετές πρόγραμμα με σκληρούς όρους.
Στις 2 Ιουλίου δήλωση εν όψει του δημοψηφίσματος και υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας πραγματοποιεί ο Κώστας Καραμανλής. Όπως αποκαλύφθηκε πριν λίγες μέρες, ο πρώην πρωθυπουργός είχε τηλεφωνήσει στον Αλέξη Τσίπρα τις κρίσιμες εκείνες μέρες, κάτι που γνώριζαν ελάχιστοι.
Στις 5 Ιουλίου ο ελληνικός λαός επιλέγει το «όχι» στο δημοψήφισμα με ποσοστό 61,45% ενώ το ναι επιλέγει το 38,55%. Η συμμετοχή φτάνει το 62,18%. Ήταν μια επιλογή κόντρα στις δημοσκοπήσεις, αλλά και στην άγρια προπαγάνδα, καθώς εκείνες τις μέρες καταπατήθηκε κάθε έννοια δεοντολογίας, όσον αφορά την προβολή των επιχειρημάτων των δύο πλευρών.
Μετά την ευρεία επικράτηση του όχι και ενώ έχουν αρχίσει ήδη οι φωνές αμφισβήτησης από το εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το βράδυ της 5ης Ιουλίου ο Αντώνης Σαμαράς παραιτείται από την προεδρία της ΝΔ, ορίζοντας μεταβατικό πρόεδρο το Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Όταν το ΟΧΙ, έγινε ΝΑΙ
Στις 6 Ιουλίου ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, το οποίο στον απόηχο του δημοψηφίσματος καταλήγει σε πέντε όρους για συμφωνία. Στις 6 Ιουλίου επίσης ανακοινώνει την παραίτηση του από τη θέση του υπουργού Οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης. Τα πρώτα σημάδια ότι παρά το όχι στο δημοψήφισμα, ο Τσίπρας δεν επιθυμεί την ρήξη με την Ευρώπη, είναι πλέον εμφανή. Στο κόμμα του πάντως, πολλοί δεν συμφωνούν.
Στις 10 Ιουλίου συγκαλείται σε κοινή συνεδρίαση ΚΕ και ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, στο εσωτερικό του οποίου επικρατεί αναβρασμός.
Στις 11 Ιουλίου ο πρωθυπουργός ζητά από τη Βουλή να εγκρίνει την ελληνική πρόταση προς τους δανειστές. Η πρόταση περνά αλλά με απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία, λίγη ώρα προτου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχωρήσει για ένα ακόμη Eurogroup Από τους 162 βουλευτές της συγκυβέρνησης, ψηφίζουν οι 145, παρών ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, παρούσα και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ο Βαρουφάκης δεν εμφανίζεται καν να ψηφίσει, γιατί είναι στο εξοχικό του στην Αίγινα με την κόρη του.
Το Grexit στο τραπέζι
Η Ελλάδα πλέον ζει μέρες, από αυτές που μετά από χρόνια θα περιλαμβάνονται στα βιβλία ιστορίας.
Στις 11 του μήνα, το Eurogroup θεωρεί ως βάση διαπραγμάτευσης την ελληνική πρόταση, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι ο Σόιμπλε παίζει ανοιχτά το χαρτί του προσωρινού Grexit. Το Eurogroup διακόπτεται και συνεχίζεται στις 12 του μήνα, πολύ μεγάλες διαφωνίες. Την σκυτάλη παίρνει πλέον η Σύνοδος Κορυφής, καθώς είναι προφανές ότι ή θα υπάρξει πολιτική λύση ή θα οδηγηθούμε σε ρήξη.
Οι 17 ώρες, που τελείωσαν τις ψευδαισθήσεις
Το ολονύχτιο θρίλερ της 12ης προς 13 Ιουλίου, έμεινε στην ιστορία όχι μόνο γιατί με τις απαιτήσεις των Γερμανών, όλος ο πλανήτης άρχισε να αντιδρά και να φωνάζει ThisIsACoup, αλλά και για το τελικό αποτέλεσμα, που ήταν η υπογραφή ενός δυσβάστακτου τρίτου μνημονίου. Το πρωί της 13ης Ιουλίου ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ τουιτάρει μία μόνο λέξη: «Συμφωνία»
Παρά το γεγονός ότι το όχι είχε γίνει ναι και το τρίτο μνημόνιο ερχόταν, εκείνο το πρωί υπήρξε ένα είδος ανακούφισης, μόνο και μόνο επειδή είχε τελειώσει μια τρομακτική αναμέτρηση, στην οποία η Ελλάδα, λόγω του ότι κατέβηκε χωρίς σχέδιο και χωρίς εναλλακτική, ήταν καταδικασμένη να χάσει.
Στις 16 Ιουλίου, υπερψηφίζεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με 229 "ναι". Αποτυπώνεται ο διχασμός του ΣΥΡΙΖΑ, με 38 βουλευτές να διαφοροποιούνται. Στις 17 του μήνα η κυβέρνηση προχωρά σε ανασχηματισμό.
Στις 20 ανοίγουν ξανά οι τράπεζες μετά από δύο εβδομάδες αλλά παραμένουν τα capital controls. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 23ης Ιουλίου ψηφίζεται στη βουλή το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων κατ' εντολή των δανειστών. Περνάει με 230 "ναι".
Στις 23 Ιουλίου το πολιτικό συμβούλιο της ΝΔ καταλήγει σε μία συμβιβαστική λύση που προκρίνει την παραμονή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ως μεταβατικού πρόεδρου και την εκλογή νέου αρχηγού με την ανοιχτή διαδικασία που προβλέπει το καταστατικό μέχρι την άνοιξη του 2016, ανάλογα και με το αποτέλεσμα των εκλογών που όλοι προέβλεπαν για το φθινόπωρο. Επρόκειτο για μία συμβιβαστική λύση μεταξύ Μεϊμαράκη και της τριάδας Μητσοτάκη- Βορίδη- Γεωργιάδη.
Στις 24 Ιουλίου ο Παυλόπουλος με αφορμή την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας καλεί σε γεύμα στο Προεδρικό Τσίπρα, Μεϊμαράκη, Θεοδωράκη, Γεννηματά και τον Παφίλη εκ μέρους του ΚΚΕ. Ο Τσίπρας φέρεται να διαβεβαιώνει τους πολιτικούς αρχηγούς ότι δε θα αιφνιδίαζε με πρόωρες.
Ο Αύγουστος του προσφυγικού και του εκλογικού αιφνιδιασμού
Μετά τη συμφωνία και το τέλος των ψευδαισθήσεων, όλα δείχνουν ότι μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση είναι προ των πυλών, την ώρα που το προσφυγικό ζήτημα οξύνεται μέρα με τη μέρα.
Στις 3 του μήνα ανοίγει και πάλι, μετά από πέντε εβδομάδες, το Χρηματιστήριο και όπως αναμενόταν σημειώνει μεγάλη πτώση.
Τη νύχτα της 10ης προς 11η Αυγούστου, Τσακαλώτος και Σταθάκης αφού συναντηθούν με τον πρωθυπουργό επιστρέφουν στο Χίλτον με σκοπό να κλείσουν την οριστική συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο, όπως και συμβαίνει το πρωί της 11ης Αυγούστου μετά από 22 ώρες διαπραγματεύσεων.
Στις 13 Αυγούστου η ΚΟ της ΝΔ αποφασίζει τη στήριξη της συμφωνίας με γνώμονα την παραμονή στην Ευρωζώνη με μόνους διαφωνούντες Βορίδη- Γεωργιάδη και σαμαρικούις βουλευτές.
Μετά από μία ολονύχτια συνεδρίαση για γερά νεύρα στην Ολομέλεια, η οποία ξεκίνησε στις 02:00 τα ξημερώματα της 14ης Αυγούστου και ολοκληρώθηκε κατά τις 10 το πρωί με την ψηφοφορία, το τρίτο μνημόνιο έγινε νόμος του κράτους με 222 ναι. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει κάτω από το όριο των 120 βουλευτών και η υπερψήφιση διασφαλίζεται χάρη στις ψήφους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού. Οι διαρροές εκείνο το βράδυ ανέφεραν ότι μόλις προχωρούσε η καταβολή της δόσης στις 20 Αυγούστου η κυβέρνηση θα ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης.
Στις 19 Αυγούστου το Μαξίμου κατηγορεί την Αριστερή Πλατφόρμα ότι αποφάσισε να καταψηφίσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Στις 20 Αυγούστου κλειδώνει η απόφαση για πρόωρες εκλογές σε σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί διάγγελμα στο οποίο απαντά με συνέντευξη τύπου ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο καιόπως προβλέπει το Σύνταγμα ξεκινά κύκλος διερευνητικών επαφών. Την εντολή λαμβάνει στις 21 Αυγούστου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βαγγέλης Μεϊμαράκης και την κρατά μέχρι και τη Δευτέρα 24 Αυγούστου.
Στις 21 Αυγούστου 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτητοποιούνται και ιδρύουν τη Λαϊκή Ενότητα υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη
Οι διερευνητικές επαφές ολοκληρώνονται από τηλεφώνου στις 26 Αυγούστου και στις 27 του μήνα αναλαμβάνει καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, η οποία γίνεται η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που παίρνει το συγκεκριμένο αξίωμα.
Το προσφυγικό
Ενώ η Ελλάδα οδεύει σε εκλογές, το προσφυγικό ζήτημα οξύνεται με χιλιάδες πρόσφυγες να φτάνουν στα ελληνικά νησιά, με στόχο να πάνε στην Αθήνα και από εκεί στα σύνορα, με τελικό προορισμό κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Η Γερμανία στέλνει μήνυμα ότι θα δεχθεί τους Σύρους πρόσφυγες. Το NEWS 247 με την Ιωάννα Μπρατσιάκου πραγματοποιεί αποστολή στην Ειδομένη και ακολουθεί την πορεία των προσφύγων μέχρι τη Σερβία. Οι ιστορίες τους είναι συγκλονιστικές και καταδεικνύουν το πρόβλημα, την ώρα που στην Ευρώπη υψώνονται τείχη.
Τα περιστατικά με νεκρούς πρόσφυγες στο Αιγαίο αυξάνονται και γίνεται αντιληπτό ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της το πρόβλημα. Οι αντιδράσεις μετά τον θάνατο του μικρού Αϊλάν, έρχονται ως αντιστάθμισμα των φωνών που ζητούν κλείσιμο συνόρων και έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν. Σε Σύνοδο Κορυφής αποφασίζεται να δημιουργηθούν κέντρα καταγραφής προσφύγων σε Ελλάδα αλλά και να προχωρήσει η μετεγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Το μέγεθος του προβλήματος καταδεικνύουν και τα στοιχεία καθώς από τους 432.762 πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν στην Ευρώπη από την αρχή του έτους, 309.356 πέρασαν σε ελληνικό έδαφος, καθιστώντας τη χώρας μας βασική πύλη εισόδου. Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες ότι διαβατήρια τρομοκρατών ή τρομοκράτες, που συμμετείχαν στις επιθέσεις στο Παρίσι, είχαν περάσει από την Ελλάδα, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση προς τη χώρα μας.
Δεύτερη φορά ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
Στις εθνικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου (τις δεύτερες εθνικές εκλογές της χρονιάς που φεύγει), πρώτο κόμμα αναδεικνύεται και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 35,46% και 145 έδρες. Η ΝΔ λαμβάνει 28,09% και 75 έδρες, η ΧΑ 6,99% και 18 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 6,29% και 17 έδρες, το ΚΚΕ 5,55% και 15 έδρες, το Ποτάμι 4,09% και 11 έδρες, οι ΑΝΕΛ 3,69% και 10 έδρες. Στη Βουλή καταφέρνει να μπει για πρώτη φορά η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη με 3,44% και εννέα έδρες, ενώ εκτός μένει η Λαϊκή Ενότητα με 2,86%.
Παρά την προθυμία ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού και καθώς οι ΑΝΕΛ κάνουν για δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο χρόνο το θαύμα και μπαίνουν στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει ξανά να συγκυβερνήσει με τον Πάνο Καμμένο που γνωρίζει ήδη και εμπιστεύεται και έτσι η δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ανακοινώνεται στις 22 Σεπτεμβρίου.
Στις 22 Σεπτεμβρίου ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που έχει αρχίσει από το βράδυ των εκλογών να δέχεται κριτική από Μητσοτάκη, Βορίδη, Γεωργιάδη, επικοινωνεί με το γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο καιδίνει εντολή να ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού της ΝΔ.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει την υποψηφιότητα του για την προεδρία της ΝΔ. Το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου την υποψηφιότητα του για την προεδρία της ΝΔ ανακοινώνει μέσω facebook και ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Τη δική του υποψηφιότητα για την προεδρία της ΝΔ ανακοινώνει επίσημα την 1η Οκτωβρίου ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Στις 2 Οκτωβρίου ο Άδωνις Γεωργιάδης καταθέτει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή τρέχοντας τις υπογραφές που έχει βρει στο παρά πέντε εκπνοής της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων. Αρχικά η υποψηφιότητα του ακυρώνεται καθώς έχει υποβληθεί εκπρόθεσμα, αλλά τελικά και ενώ στελέχη όπως ο Αντώνης Σαμαράς έχουν ταχθεί υπέρ του να γίνει δεκτή η υποψηφιότητα του, η ΚΕΦΕ την αποδέχεται και ο κ.Γεωργιάδης είναι ο τέταρτος υποψήφιος
Με τη νέα κυβέρνηση, να ετοιμάζεται να συνεχίσει την εφαρμογή των μνημονίων, ο πρωθυπουργός βλέπει στις 30 Σεπτεμβρίου τον Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο του δείπνου που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Αμφίπολη, τρόμος και κόκκινα δάνεια
Ο Οκτώβριος μπαίνει με μια μεγάλη διαμάχη για τον τύμβο στην Αμφίπολη, που είχε πολυδιαφημιστεί την προηγούμενη χρονιά. Η επιγραφή στον περίβολο του τάφου στην Αμφίπολη προκαλεί αντεγκλήσεις με την Κατερίνα Περιστέρη να μπαίνει στο στόχαστρο. Στις 2 Οκτωβρίου, οι αστυνομικές αρχές βρίσκουν σημειωματάριο του Πετρακάκου, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Σεπτέμβριο. Σε αυτό αποδεικνύεται ότι μαζί με τους συνεργούς του προετοίμαζε απαγωγές.
Στις 20 Οκτωβρίου ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επισκέπτεται την Αθήνα και η ελληνική πλευρά λαμβάνει στήριξη για τα κόκκινα δάνεια που έχουν αναδειχθεί στο πρώτο μεγάλο αγκάθι κατά την εφαρμογή της συμφωνίας.
Την ίδια ημέρα ο Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει ότι την κυβέρνηση δε τη δεσμεύει το πόρισμα της επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό, το οποίο τελικά μετατίθεται για τις αρχές του 2016
Στις 31 Οκτωβρίου, ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που ολοκληρώνεται τελικά με άντληση λιγότερων κεφαλαίων από όσα είχαν υπολογιστεί αρχικά. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε όμως προκαλεί θύελλα αντιδράσεων, με πολλούς να κάνουν λόγο για "ξεπούλημα".
Στις 5 Νοεμβρίου, πραγματοποιείται συγκέντρωση Ποντίων στο Σύνταγμα, οι οποίοι αντιδρούν στις δηλώσεις Φίλη, ο οποίος χωρίς λόγο είχε ανοίξει το θέμα της γενοκτονίας, κάνοντας λόγο για εθνοκάθαρση. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος ο οποίος βρισκόταν έξω από τη Βουλή, γίνεται στόχος χρυσαυγιτών, οι οποίοι τον γρονθοκοπούν. Οι σκηνές ντροπής έξω από το κοινοβούλιο δείχνουν το θράσος της οργάνωσης, την ώρα που η δίκη των μελών της στον Κορυδαλλό συνεχίζεται, με τη μητέρα του Φύσσα να συγκλονίζει με την κατάθεσή της.
Στις 17 Νοεμβρίου κυβέρνηση και θεσμοί καταλήγουν σε συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς. Μια μέρα μετά, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται την Τουρκία όπου συναντάται με Νταβούτογλου και Ερντογάν με κύριο θέμα στην ατζέντα το προσφυγικό.
Στις 19 Νοεμβρίου κατά την ψηφοφορία για τους πλειστηριασμούς η κυβερνητική πλειοψηφία έχει δύο απώλειες καθώς καταψηφίζουν και διαγράφονται Παναγούλης από ΣΥΡΙΖΑ και Νικολόπουλος από ΑΝΕΛ.
Στις 22 Νοεμβρίου η απόπειρα εκλογής προέδρου της ΝΔ καταλήγει σε φιάσκο. Η εταιρεία Infosolutions δεν καταφέρνει ποτέ να θέσει το σύστημα σε λειτουργία και η ψηφοφορία αναβάλλεται από νωρίς το πρωί εν μέσω αντεγκλήσεων των τεσσάρων υποψηφίων. Η αποκάλυψη του NEWS247 ότι στελέχη όπως ο Μάκης Βορίδης εισηγούνται στον Απόστολο Τζιτζικώστα τη δημιουργία νέου δεξιού κόμματος ταράζει ακόμη περισσότερο τα ήδη ταραγμένα γαλάζια ύδατα. Στις 24 Νοεμβρίου ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που έχει εν τω μεταξύ καταγγείλει σαμαρικό δάκτυλο πίσω από το φιάσκο παραιτείται από μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, θέση στην οποία ορίζει το γραμματέα της ΚΟ Γιάννη Πλακιωτάκη.
Στις 27 Νοεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίζει ξανά να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με θέμα το ασφαλιστικό και το προσφυγικό. Το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών πραγματοποιείται στις 28 Νοεμβρίου και εξελίσσεται σε blame game για το ασφαλιστικό, στο οποίο δεν υπήρξε συμφωνία, ενώ η ΝΔ διαφώνησε και όσον αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου που τέθηκε στο τραπέζι στο πλαίσιο της πρότασης Τσίπρα για διακομματική με αντικείμενο τη συνταγματική αναθεώρηση. Μόνο πεδίο σχετικής σύγκλισης το προσφυγικό.
Στις 29 Νοεμβρίου πραγματοποιείται Σύνοδος ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό. Ο Τσίπρας τουιτάρει μία φράση που είχε πει στο Νταβούτογλου: «Ευτυχώς που οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοι όσο οι δικοί σας». Στη Σύνοδο η Άγκυρα λαμβάνει την υπόσχεση χρηματοδότησης για την υποστήριξη των προσφύγων και ανοίγματος των κεφαλαίων ενταξιακής διαπραγμάτευσης υπό τον όρο μείωσης των προσφυγικών ροών.
Στις 6 Δεκεμβρίου υπερψηφίζεται ο προϋπολογισμός, αλλά από τη συζήτηση γίνεται σαφές ότι τα περιθώρια συναίνεσης είναι μικρά. Στις 11 Δεκεμβρίου οριστικοποιείται το δεύτερο πακέτο μέτρων και ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση του ενός δις ευρώ
Στις 17 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση αποσύρει το πολυδιαφημισμένο παράλληλο πρόγραμμα κατόπιν πίεσης των δανειστών και υπό την απειλή εμπλοκής την τελευταία στιγμή στην καταβολή της δόσης.
Στις 18 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται Σύνοδος Κορυφής με αντικείμενο τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Η Αθήνα έχει ενστάσεις για το θέμα της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής ζητώντας το νέο όργανο, αλλά και η ενισχυμένη Frontex να χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη των κρατών μελών.
Στις 20 Δεκεμβρίου διεξάγεται (χωρίς περισσότερα απρόοπτα αυτή τη φορά) η ψηφοφορία για εκλογή προέδρου της ΝΔ. Πρώτος αναδεικνύεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και δεύτερος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ εκτός δεύτερου γύρου μένουν ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο τελευταίος σπεύδει την επομένη να ανακοινώσει τη στήριξη του στον κ.Μητσοτάκη. Τα φαξ όμως αργούν να φτάσουν στα κεντρικά της ΝΔ και έτσι τα επίσημα αποτελέσματα ανακοινώνονται μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης 22 προς Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου.
Αργά το βράδυ της 23 Δεκεμβρίου σε μια ιστορική συνεδρίαση, ψηφίζεται το σύμφωνο συμβίωσης με 193 ναι, αλλά και ηχηρές απουσίες. Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, ζητάει συγγνώμη από τις κοινωνικές ομάδες, που αδικήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια
Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του 2015, στις 23 Δεκεμβρίου, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε 11 βήματα για το πρώτο εξάμηνο του 2016, με κύριο μήνυμα προς τους βουλευτές του την ψήφιση του ασφαλιστικού που θα είναι το πρώτο και καθοριστικό τεστ της νέας χρονιάς.
Επιμύθιο
Ζήσαμε την πιο "δύσκολη" χρονιά μέχρι την επόμενη; Κανείς δεν μπορεί να το πει. Ήταν μια χρονιά βίαιης ωρίμανσης για όλους, αλλά και μια χρονιά, που το μεγαλύτερο γεγονός της τελευταίας 6ετίας, δηλαδή η εκτόξευση της ανεργίας και η εργασία με μισθούς πείνας, εξακολουθεί να ρίχνει τη σκιά του σε κάθε ανασκόπηση και κάθε ανάλυση, ακόμα και αν δεν αναφέρεται ρητά.
Δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα, απειλές για Grexit, Capital Controls, διχασμός και ένα προσφυγικό δράμα σε εξέλιξη με την Ελλάδα, να παίζει κομβικό ρόλο, ακόμα και με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Ένα σκισμένο μνημόνιο, που έγινε μνημόνιο 3 και ένα κράτος που όλο μεταρρυθμίζεται και όλο μένει ανοργάνωτο να κυνηγάει στόχους, που θέτουν οι δανειστές, κόβοντας τα εισοδήματα των ίδιων και επιβάλλοντας φόρους στα γνωστά υποζύγια.
Αν το τέλος της Μεταπολίτευσης έχει προαναγγελθεί, πολλές φορές, το 2015 ζήσαμε και το τέλος των ψευδαισθήσεων εντός ευρώ, αλλά και του παραμυθιού της χώρας που πατά στη Δύση και στην Ανατολή χωρίς πρόβλημα.
Οι πολίτες για μια ακόμα χρονιά έδειξαν ψύχραιμοι, μπροστά στα όσα έζησαν ψήφισαν αυτό που θεώρησαν ότι θα ήταν η αλλαγή, τόλμησαν να πουν όχι σε μια περίοδο τρόμου, αλλά τελικά έδειξαν ότι το ευρώ πάση θυσία, παραμένει κυρίαρχη άποψη στη χώρα, ακόμα και μετά από 6 χρόνια μνημονίων.
Το τι μας περιμένει το 2016 δεν μπορούμε φυσικά να το προβλέψουμε. Το ότι οι δοκιμασίες θα είναι και πάλι μεγάλες είναι βέβαιο. Το δείχνουν οι οικονομικοί δείκτες, το δείχνει η κούραση του λαού, που έδωσε ό,τι ήταν να δώσει και δεν πήρε πίσω ούτε μια προοπτική αλλαγής και ανάπτυξης, το δείχνει και το πολιτικό προσωπικό, που πιο αμήχανο από ποτέ, είτε φωνάζει συνθήματα κενά, είτε εφαρμόζει μνημόνια με κλειστά μάτια, καθώς κανείς δεν έχει άλλο σχέδιο, κοστολογημένο και καλά μελετημένο. Μακάρι να σε κάτι από τα παραπάνω ή και σε όλα να πέφτουμε έξω.
*Ευχαριστώ για τη βοήθειά τους στην ανασκόπηση τους: Κώστα Σαρρηκώστα, Μαρίνα Χατζηδημητρίου, Βίκυ Σαμαρά, Ανθή Κουτσουμπού
(Κεντρική φωτογραφία: Sooc.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου