Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Κατάργησαν το ευρώ και στη Θράκη!


Στα χνάρια του Αργεντίνικου τρουέκε, βαδίζει η Θράκη και ειδικότερα η Ροδόπη, όπου οι κάτοικοί της οργωνώνουν ένα δίκτυο ανταλλακτικής οικονομίας μέσω του ΕΜΡΟ ( Εναλλακτική Μονάδα Ροδόπης), το οποίο αντικαθιστά το πανάκριβο και δύσκολα αποκτήσιμο για τους κατοίκους ευρώ! Έτσι μετά το Βόλο που συναλλάσεται με ΤΕΜ (Τοπική Εναλλακτική Μονάδα), σειρά έχει η Ροδόπη!

Ειδικότερα πρόκειται για το ΕΜΡΟ (Εναλλακτική Μονάδα Ροδόπης), το οποίο θα αντικαταστήσει το ευρώ μέσα σε ένα ιδιότυπο δίκτυο ανταλλακτικού εμπορίου, όπως ακριβώς και το «τρούεκε» της Αργεντινής, στο οποίο...
οι συναλλαγές πραγματοποιούνταν αποκλειστικά με ειδικά κουπόνια, σε υπαίθριες αγορές, που είχαν στηθεί σε μεγάλες πόλεις της χώρας. Στο εν λόγω δίκτυο μπορεί να συμμετέχει ο καθένας που έχει να προσφέρει κάποιο προϊόν ή κάποια υπηρεσία και επιθυμεί να τα «ανταλλάξει» με κάτι που χρειάζεται, για παράδειγμα κάποιο είδος πρώτης ανάγκης, όπως τροφές ή φάρμακα. Η εναλλακτική αγορά, που έχει ως στόχο να τονώσει την κοινωνική συνοχή, μέσω της οικονομικής «αλληλοβοήθειας», σε μια εποχή που οι πολίτες της Ελλάδας δοκιμάζονται σκληρά από την πρωτοφανή λιτότητα, αποτελεί πρωτοβουλία των «Αγανακτισμένων» της Κομοτηνής. «Η ιδέα βγήκε μέσα από την πλατεία και από τις συνελεύσεις που κάναμε. Δείχνουμε έτσι ότι  δεν βγήκαμε στις πλατείες απλά για να φωνάξουμε και να διαμαρτυρηθούμε. Βιώνουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και πρέπει, μέχρι να αλλάξουν τα πράγματα, να βρούμε τρόπους για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη», δηλώνει στη voria  η Μαρία Βασιλάκη, η οποία αποτελεί έναν από τους ιθύνοντες νους του συγκεκριμένου σχεδίου. Όπως αναφέρει η ίδια, το νέο δίκτυο βρίσκεται σε φάση δοκιμών και αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα τη λειτουργία του μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.

Μάλιστα τις επόμενες ημέρες το σχέδιο θα παρουσιαστεί στους τοπικούς οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς, ενώ παρουσιάστηκε στους πολίτες στο πλαίσιο του χαριστικού-ανταλλακτικού παζαριού, που πραγματοποιήθηκε χθες στην κεντρική πλατεία της πόλης. Σε ό,τι αφορά τη μέχρι στιγμής ανταπόκριση του κόσμου, η κα Βασιλάκη αναφέρει ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, ωστόσο δεν λείπουν και οι επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσο θα είναι λειτουργικό ένα τέτοιο εγχείρημα. «Είναι κάτι καινούριο και πολλοί έχουν κάποιες επιφυλάξεις. Ο κόσμος θέλει τον χρόνο του για να αποκτήσει εμπιστοσύνη στο εγχείρημα, ωστόσο υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον. Είμαστε ήδη 20 άτομα που θα εγγραφούμε στο δίκτυο αμέσως μόλις ξεκινήσει», αναφέρει χαρακτηριστικά. Στο νέο δίκτυο εναλλακτικού εμπορίου μπορεί να συμμετάσχει ο καθένας, αρκεί να έχει κάτι να προσφέρει: από ένα απλό αντικείμενο που δεν χρειάζεται, όπως κάποιον παλιό υπολογιστή, κάποιο προϊόν που παράγει ο ίδιος, μέχρι και οποιαδήποτε υπηρεσία, όπως κούρεμα, μασάζ, ακόμη και ψυχολογική υποστήριξη! Το νέο μέλος θα εισάγεται σε μία ηλεκτρονική βάση δεδομένων (στην ιστοσελίδα www.emro.gr, η οποία είναι υπό κατασκευή και αναμένεται να είναι έτοιμη μέσα στην επόμενη εβδομάδα) και θα ξεκινάει με μηδέν ΕΜΡΟ, τα οποία ουσιαστικά θα είναι άυλα και μη μετατρέψιμα σε ευρώ.

Το αγαθό που έχει θα προσφέρεται σε μία συγκεκριμένη τιμή, η οποία θα είναι υπό διαπραγμάτευση σε κάθε συναλλαγή, ενώ μοναδικός περιορισμός είναι ότι το κάθε μέλος θα μπορεί να ξοδέψει μέχρι 300 ΕΜΡΟ τη φορά, χωρίς να αγοράσει κάτι. Αυτό γίνεται προκειμένου να υπάρχει το κίνητρο, ώστε να γίνονται συνεχώς συναλλαγές. Οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ΕΜΡΟ, με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο δίκτυο, καθώς έχουν πάγια λειτουργικά έξοδα. Αυτές, θα βλέπουν τι ποσό επί του κέρδους τους μπορούν να μετατρέψουν σε ΕΜΡΟ, θα θέτουν την προσφορά τους στη βάση δεδομένων και θα πληρώνονται μερικώς σε ΕΜΡΟ και μερικώς σε ευρώ. Τη βάση δεδομένων και τις συναλλαγές θα συντονίζει 5μελής ομάδα,  που θα ορίζει κάθε φορά τους διαχειριστές του δικτύου, οι οποίοι θα αλλάζουν ανά τρίμηνο, μετά από τη γενική συνέλευση όλων των μελών. Να σημειώσουμε ότι παρόμοιο δίκτυο λειτουργεί εδώ και καιρό στον Βόλο και απαριθμεί ήδη πάνω από 500 μέλη.

2 σχόλια:

ElenaG είπε...

Πολύ ωραία πρωτοβουλία..το βρίσκω εξαιρετικά χρήσιμο και πρωτοποριακό...
Μονο έτσι Δημήτρη μου κάτι θα γίνει...ο καθένας από την πλευρά του ότι και όπως μπορεί! Μακάρι να πετύχει!

zeidoron dtsoukas είπε...

Ελενά μου αυτή είναι μια πολύ καλή λύση για κλειστές,τοπικές κοινωνίες.
Πως θα κάνουν συναλλαγές με άλλα κράτη ή και πόλεις στο εσωτερικό της χώρας;Δεν βλέπω να υπάρχει κάποιο τρόπος!Να είσαι καλά,καλό βράδυ!

Read more: Go to TOP and Bottom