Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011

Το ανέκδοτο της ημέρας: "Παγκόσμια ημέρα της Αποταμίευσης"!


Αποταμίευση!Θυμάται κανένας τι σημαίνει;

31 Οκτωβρίου σήμερα!Σε λίγο η μέρα φεύγει.
Δεν ξέρω πόσοι από σας θυμήθηκαν ότι σήμερα ήταν η Παγκόσμια ημέρα της Αποταμίευσης.
Πως είπατε;Τι σημαίνει αποταμίευση;
Καλή ερώτηση!
Κάποτε σήμαινε το να βάζεις πέντε δραχμές στην άκρη για μια δύσκολη ώρα,για μια ώρα ανάγκης.
Κάθε άνθρωπος μικρός ή μεγάλος φρόντιζε άλλος από το περίσσευμα του,άλλος από το υστέρημά του κι άλλος από το χαρτζιλίκι του να βάζει κάτι τις στην άκρη.
"Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι" λέγαμε!
Οι κουμπαράδες ήταν πολύ συνηθισμένο δώρο για τα μικρά παιδιά.
Οι μεγαλύτεροι συμμετείχαν στην καμπάνια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κι άνοιγαν ένα λογαριασμό,στον οποίο σε τακτά διαστήματα έβαζαν όσα μπορούσαν.
Η αποταμίευση έλεγαν «απομακρύνει» τον άνθρωπο από τον κίνδυνο να χάσει την αξιοπρέπειά του μπροστά στις δυσκολίες της ζωής από μια ξαφνική αρρώστια, από ένα ατύχημα.
Επίσης θα μπορούσαν να σπουδάσουν πιο άνετα τα παιδιά τους και στα χρόνια της τρίτης ηλικίας θα εξασφάλιζαν μια αξιοπρεπή διαβίωση.
Θυμάμαι την καθιερωμένη έκθεση κάθε χρόνο τέτοια μέρα στα σχολεία με θέμα την αποταμίευση και μάλιστα οι καλύτερες βραβεύονταν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αν δεν κάνω λάθος.
Στις μέρες μας η Αποταμίευση είναι μια ακόμα λέξη κενή περιεχομένου για τον περισσότερο κόσμο.
Τα πιο πολλά νοικοκυριά όχι μόνο δεν μπορούν να κάνουν αποταμίευση αλλά κάθε μέρα χρεώνονται όλο και πιο πολύ στις Τράπεζες.
Το πλαστικό χρήμα είναι αυτό που δίνει την ψευδαίσθηση της άνεσης και με τον καιρό γίνεται βρόγχος που προκαλεί οικονομική ασφυξία.
Για την ιστορία και μόνο να σας πω ότι η σημερινή γιορτή θεσπίστηκε από την ίδρυση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924.

το κείμενο έγραψε η ΑΣΧΕΤΗ τον Οκτώβριο του 2009,τότε που ακόμα δεν είχαμε μνημόνια,μεσοπρόθεσμα και κουρέματα!

Η ειρωνεία είναι ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε όλη την Ελλάδα γιόρτασε και φέτος,ολόκληρο το μήνα Οκτώβριο την ημέρα της αποταμίευσης, με το σύνθημα «Ο μήνας έχει...50»!Οσοι  άνοιξαν λέει λογαριασμό Ταμιευτηρίου, με ελάχιστο ποσό κατάθεσης 50 ευρώ, μπαίνουν αυτόματα σε διαδικασία κλήρωσης. Στις αρχές Νοεμβρίου θα αναδειχθούν 300 τυχεροί, στους οποίους η Τράπεζα θα καταθέτει κάθε μήνα 50 ευρώ για ένα χρόνο.Σύνολο 600!!!!Μην ξοδεύεστε παιδιά έχετε και νοίκια να πληρώσετε εκεί στο ΤΤ και ο νοών νοείτω!

Το οξύμωρο δε είναι η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας προς τα σχολεία,που κάνει λόγο  για το παραμύθι "Τσεπούλα και Κουμπαράκος" και συνιστά οι εκδηλώσεις να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης, ώστε να μη διαταραχθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα.
Τη στείλατε και στα σχολεία που λιποθυμούν οι μαθητές από ασιτία;
η εγκύκλιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: