Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2011

Οι πολίτες λένε «όχι» στο «κούρεμα» και στους πολιτικούς ηγέτες σε Δημοσκόπηση - σοκ της ΚΑΠΑ RESEARCH

...πάντα είχαμε τις επιφυλάξεις μας και τις υποψίες μας για τις δημοσκοπήσεις και φυσικά με το ίδιο μάτι βλέπουμε κι αυτή που θα διαβάσετε παρακάτω

Με δυσπιστία και αρνητική διάθεση υποδέχθηκε η κοινή γνώμη τις αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του «Βήματος της Κυριακής» την επομένη των σχετικών ανακοινώσεων. Παρά την προσήλωση των Ελλήνων στην Ευρώπη και την αντίθεσή τους στα σενάρια επιστροφής στη δραχμή, η πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στην πανελλαδική έρευνα αξιολογεί αρνητικά τις αποφάσεις για το «κούρεμα» του χρέους της χώρας μας και την πρόσθετη οικονομική ενίσχυση που εγκρίθηκε, εκτιμώντας ότι για την υλοποίησή του θα απαιτηθούν κι άλλες θυσίες από τους Ελληνες χωρίς εγγυημένα αποτελέσματα.

Σύμφωνα λοιπόν με δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα, οι Έλληνες δείχνουν δυσαρέσκεια για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής με 44% να τα αξιολογούν αρνητικά και 14,9% μάλλον αρνητικά. Μόνο 12,6% λένε ότι θεωρούν πως οι εξελίξεις είναι θετικές, ενώ το 23,1% λέει ότι είναι "μάλλον θετικές".

Δύο στους δέκα λένε ότι οι αποφάσεις τους προκαλούν ανησυχία, και άλλοι τόσοι ότι τους προκαλεί οργή και φόβο. Πάντως 16,9% ένιωσαν "ελπίδα" και 8,6% ένιωσαν "ηρεμία".

Ένας στους δύο Έλληνες θεωρεί ότι πλήττεται η εθνική κυριαρχία. Το 29,8% λένε ότι η εποπτεία είναι μία δυσάρεστη εξέλιξη αλλά είναι αναγκαία για να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Το 20.3% την αξιολογεί θετικά γιατί παρακάμπτει τις αγκυλώσεις του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

Οι πολίτες θέλουν η δανειακή σύμβαση να ψηφιστεί από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Το 75,6% απαντά υπέρ αυτής της προοπτικής. Μόνο 18,9% λένε ότι πρέπει να ψηφιστεί μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Το 54,2%, απαντώντας σε σχετική ερώτηση λέει ότι θέλει δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση ενώ το 40% απαντά ότι θέλει να ψηφιστεί μόνο από τη Βουλή. Ως προς το τι θα ψήφιζαν, το 45,5% αναφέρουν ότι θα ψήφιζαν αρνητικά στο δημοψήφισμα και το 35,2% θα ψήφιζε υπέρ. Ένα 7,5% λένε ότι δεν θα συμμετείχαν..

Ως προς το πολιτικό σκηνικό, η δημοσκόπηση είναι χαστούκι. Το ΠΑΣΟΚ έχει πέσει στο 14,7% ενώ η ΝΔ προηγείται με 22,2%. Το ΚΚΕ στην πρόθεση ψήφου παίρνει το 9,1%, ο ΛΑΟΣ, 6,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,1%, οι Οικολόγοι 3,4%, ο Κουβέλης 4,2%, η Μπακογιάννη 2,6%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 26,5%.

Ως προς το ποιο κυβερνητικό σχήμα θα ήταν καταλληλότερο αυτή τη στιγμή, το 55,2% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι λείπουν τα πολιτικά πρόσωπα που εμπιστεύονται για κάτι τέτοιο. Πάντως το 37,3% θέλει πρόωρες εκλογές.

1 σχόλιο:

Γραφεας Πεζικου είπε...

Ακόμη υπάρχουν 14,7%πρόβατα που δεν έχουν συναίσθηση του καιάδα που μας έριξε το Πασόκ;Αδυνατώ να σχολιάσω παρακάτω,μου κόβεται η ανάσα για νάχω νωπή την ελπίδα της επιβίωσης...Κρίμα γιατί μας οδηγούν εκτός των άλλων και στο διχασμό με τα φερέφωνα ,τα παπαγαλάκια και τους κάθε είδους αμειβόμενους παρατρεχάμενους...