Του Βασίλη Οικονόμου*
Η πολιτική κίνηση «Ελεύθεροι Πολίτες» έχει ως στόχο να συνεργαστεί με τις Δημοκρατικές και Προοδευτικές Δυνάμεις της κοινωνίας, της Αριστεράς και της Οικολογίας με σκοπό να κατατεθεί το συντομότερο δυνατό η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης μέσα από την Ανασυγκροτημένη και Ενωμένη Κεντροαριστερά, ώστε να υπάρξει η Θετική Διέξοδος από την κρίση. Στα πλαίσια αυτά παραθέτω κάποιες σκέψεις για τους άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθεί η οικονομική πολιτική της χώρας ώστε να καταλήξουμε σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και σε οικονομική ανάπτυξη της οποίας όμως τα θετικά αποτελέσματα θα διαχέονται κατά τρόπο δίκαιο σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.
- Είναι πλεονασματικοί οι οικογενειακοί και ατομικοί προϋπολογισμοί, με παράλληλη εξασφάλιση, ότι τα πλεονάσματα του δημοσίου δεν χάνονται σε περίεργες επενδύσεις και μίζες της διαπλοκής.
- Είναι υγιές το πολιτικό σύστημα, με απόλυτο σεβασμό στους δημοκρατικούς κανόνες και θεσμούς, με λογοδοσία και με σαφή διάκριση των λειτουργιών του δημοκρατικού πολιτεύματος.
- Οι κυβερνητικές πολιτικές είναι απολύτως νομιμοποιημένες δημοκρατικά, με πλήρη γνώση και έγκριση των πολιτών.
- Το οικονομικό μοντέλο στηρίζει και στηρίζεται στην εθνική παραγωγή και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της χώρας. Στον επιτελικό ρόλο του κράτους και στην τόνωση της υγιούς αγοράς, χωρίς μονοπωλιακές και ολιγοπωλιακές στρεβλώσεις. Στην καθαρή λειτουργία του επιχειρείν και στην εξασφάλιση απασχόλησης, με εγγυημένα δικαιώματα.
- Σταθερό φορολογικό σύστημα που διασφαλίζει την κοινωνική δικαιοσύνη μέσω της κατανομής των βαρών αναλογικά σε όλες τις κοινωνικές τάξεις
- Η εθνική οικονομική και κοινωνική προσπάθεια στηρίζεται σε στέρεα βάθρα παιδείας και καινοτομίας, σε όλους τους τομείς.
- Ένα σύγχρονο σύστημα υγείας καλύπτει όλους τους πολίτες, που άλλωστε το πληρώνουν. Και λειτουργεί ευρύ και σταθερό δίχτυ κοινωνικής προστασίας, για όσους πάσχουν, όσους έχουν ειδικές ανάγκες, τους ηλικιωμένους και την οικογένεια.
Είναι σαφές σήμερα σε όλους αυτό που έλεγα από το Μάιο του 2010, ότι δηλαδή πρέπει να γίνει δραστική μείωση του εξωτερικού χρέους με τη μέθοδο σε ύψος που να το καθιστούν βιώσιμο. Η εκτίμησή μου με βάση τα δεδομένα που μας αποκαλύπτουν οι διεθνείς εκθέσεις είναι ότι για να είναι το χρέος βιώσιμο πρέπει να γίνει ένα κούρεμα της τάξης του 50 – 60%. Αυτό βέβαια από μόνο του δεν είναι λύση. Είναι όμως προϋπόθεση. Ταυτόχρονα οφείλουμε να προστατέψουμε το εισόδημα των πολιτών, να περιφρουρήσουμε τις θέσεις εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις, ώστε να είναι δυνατή η κατανάλωση στην χώρα και να υπάρχουν κατά συνέπεια πηγές εσόδων για το κράτος. Να αποφασίσουμε άμεσα τον τρόπο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργήσουμε με θεσμικές παρεμβάσεις τις προϋποθέσεις ανάπτυξης.Κατά τη γνώμη μου 5 είναι οι κύριοι τομείς ανάπτυξης όπου μπορούμε να επενδύσουμε και να δημιουργήσουμε βιώσιμη οικονομία:
Α) Πολιτισμός – Τουρισμός, ο συνδυασμός των δύο αυτών τομέων μπορεί να φέρνει εισοδήματα 12 μήνες το χρόνο και να αξιοποιηθεί το σύνολο των δυνατοτήτων της χώρας (πολιτισμικός, χειμερινός, συνεδριακός, αθλητικός, ιατρικός, θρησκευτικός)
Β) Εμπόριο – Ναυτιλία, να αξιοποιήσουμε την θέση της χώρας μας ως πύλη εισόδου εμπορευμάτων και διαμετακομιστικού εμπορίου, να βρούμε τον τρόπο επιστροφής των ελληνόκτητων πλοίων σε ελληνική σημαία και να φορολογούνται δίκαια τα εισοδήματα που προκύπτουν από την ναυτιλία, να στηρίξουμε την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και να δημιουργήσουμε σταθερό φορολογικό πλαίσιο δίκαιο και ανταγωνιστικό
Γ) Μεσογειακή Διατροφή – Ποιοτικά Αγροτικά Προϊόντα – Ονομασία Προέλευσης, οι δυνατότητες αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας λόγω και του κλίματος είναι τεράστιες και αν συνδυαστούν με την συνιστώμενη παγκοσμίως μεσογειακή διατροφή μπορούν να αναδείξουν τα ελληνικά προϊόντα και να προσελκύσουν νέες αγορές, διαδικασία που απαιτεί και την επένδυση σε προϊόντα ονομασίας προέλευσης.
Δ) Νέες τεχνολογίες και ενέργεια, κλάδος που μπορεί να αναπτυχθεί ιδιαίτερα στην χώρα μας καθώς οι νέες τεχνολογίες δεν απαιτούν μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις ούτε δυσπρόσιτες πρώτες ύλες ενώ η εκμετάλλευση των φυσικών πλεονεκτημάτων της χώρας μπορούν να παρέχουν τεράστια ενέργεια (ήλιος αέρας)
Ε) Παιδεία, η επένδυση στην παιδεία είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση. Καμία επένδυση δεν πρόκειται να γίνει εάν δεν υπάρχει το απαραίτητο και με τις κατάλληλες δεξιότητες ανθρώπινο δυναμικό, γεγονός που απαιτεί την ύπαρξη δημοσίων και δωρεάν δομών, αξιόπιστων και ικανών να αναδείξουν τις δημιουργικές δυνάμεις της νέας γενιάς
Οι «Ελεύθεροι Πολίτες» θα εξειδικεύσουμε τις προτάσεις μας για να είναι σε όλους σαφές το πλαίσιο που προτείνουμε. Το ζητούμενο είναι η δυναμική και παραγωγική οικονομική πολιτική και οι 5 αυτοί άξονες μπορούν να αποτελέσουν τα θεμέλια μιας ισχυρής και μη εξαρτώμενης εθνικής οικονομίας. Ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες μπορούμε να κάνουμε πολλά εάν ορίσουμε προτεραιότητες και θέσουμε τα πράγματα σε ρεαλιστικές βάσεις. Δεν αρκεί απλά να μειώσουμε το εξωτερικό χρέος και να συζητάμε κάθε μέρα πόσους νέους φόρους θα επιβάλλουμε ώστε να πληρωθούν οι δανειστές, ούτε βέβαια υπάρχει περίπτωση να μπούμε σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης με την συμπίεση των εισοδημάτων και την διάλυση της μεσαίας τάξης. Τα πλούσια κράτη και οι υγιείς οικονομίες δεν δημιουργούνται μέσα από την διάλυση του κοινωνικού κράτους ούτε μέσα από τη φτωχοποίηση του λαού.
*Βασίλης Οικονόμου
Ανεξάρτητος Βουλευτής Αττικής
(Ελεύθεροι Πολίτες)
http://logia-starata.blogspot.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου