Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Σχεδιάζουν "γκέτο" στο Νέο Φάληρο

Γκέτο 10.000 μεταναστών στο «φιλέτο» της παραλιακής

Πόλη-γκέτο για 8-10.000 μετανάστες μελετά να κατασκευάσει η κυβέρνηση στην πλέον εγκαταλειμμένη πλευρά της Αθηναϊκής Ριβιέρας, τον κενό χώρο κάτω από την παραλιακή λεωφόρο στο Νέο Φάληρο, ανάμεσα στο ΣΕΦ και το στάδιο του Τάε Κβον Ντο,σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο Γιάννης Μουζάλας σε συνέντευξή του είχε αναφέρει ότι υπάρχουν μέρες που οι οικονομικοί μετανάστες είναι έως και το 50% όσων φθάνουν στα νησιά.

Είχε τονίσει ότι για τους ανθρώπους αυτούς οι εναλλακτικές είναι τρεις:
  • να αιτηθούν άσυλο και να περιμένουν
  • να ζητήσουν οικειοθελή επιστροφή στην πατρίδα τους 
  • ή να επιστρέψουν υποχρεωτικά.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει έτοιμες κάποιες δομές για το διάστημα που θα μεσολαβεί έως να συμβεί κάτι από τα τρία.

Με αυτά τα δεδομένα, η συσσώρευση δεκάδων χιλιάδων μεταναστών θεωρείται βεβαία και το ερώτημα είναι πού θα φιλοξενηθούν.

Σε αυτό το ερώτημα έρχεται να δώσει απάντηση και το σχέδιο για την κατασκευή μεγάλου καταυλισμού - πόλης στην παραλιακή ζώνη Καλλιθέας-Μοσχάτου ανάμεσα στο ΣΕΦ και το Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο.

Πρόκειται για ένα "φιλέτο" μήκους σχεδόν 2 χλμ που δημιουργήθηκε από μπαζώματα στη δεκαετία του ΄70 και έπειτα από πολλές περιπέτειες , φιλοξενεί σήμερα κάποιες παρατημένες ολυμπιακές εγκαταστάσεις, σωρευμένα απορρίμματα και ενίοτε περαστικές οικογένειες Ρομά.

Τα χρόνια και τα σχέδια για την αξιοποίηση της έκτασης πέρασαν και χάθηκαν στον αέρα μέχρι που ήρθαν τα μνημόνια και ξεχάστηκαν.

Στελέχη της κυβέρνησης που επιμένουν να εξετάζουν το σενάριο αυτό , υποστηρίζουν ότι δεν θα δημιουργηθεί σοβαρή όχληση για τους κατοίκους των δήμων Πειραιά, Μοσχάτου-Ταύρου , Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου που συνορεύουν με την έκταση διότι ο οικισμός θα είναι οργανωμένος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αυτό έρχεται να δώσει, υποτίθεται, απάντηση στα ακόμη δυσκολότερα που περιμένουν την Ελλάδα, αφότου δηλαδή κατασκευάσει τα Κέντρα Καταγραφής Μεταναστών στα νησιά (hotspot) προκειμένου να αποφύγει την απομόνωση και την έξωση από τη Ζώνη Σένγκεν.

Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη Τετάρτη η Ελλάδα αντιμετωπίζει επισήμως την απειλή της έξωσης από τη Σένγκεν εάν δεν λάβει τα μέτρα εκείνα που θα διασφαλίσουν καλύτερο έλεγχο των συνόρων και αποτελεσματική καταγραφή και ταυτοποίηση των μεταναστών που φθάνουν στα νησιά του Αιγαίου.

Εν όψει αυτής της απειλής, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας επισήμανε σε διάφορες συνεντεύξεις του ότι η Ελλάδα πράττει τα δέοντα ενώ παραδέχεται ότι έχει καθυστερήσει στην κατασκευή των Κέντρων Καταγραφής και Ταυτοποίησης Μεταναστών (hotspot) στα νησιά. Υπόσχεται δε, ότι αυτά θα είναι έτοιμα έως τα μέσα Φεβρουαρίου προσθέτοντας ότι θα είναι λειτουργικά από τον Μάρτιο.

Η υπόθεση των hotspot ταλαιπωρεί την Ελλάδα από τότε που ξέσπασε η μεταναστευτική κρίση.

Τους πρώτους μήνες του 2015 ή και νωρίτερα, όταν έφθαναν στα νησιά λίγες δεκάδες ή εκατοντάδες αλλοδαποί και συνέχιζαν το δρόμο τους προς την Αθήνα και τα σύνορα προς τα Σκόπια, κανείς δεν έθετε επιτακτικά το ζήτημα της καταγραφής τους.

Οταν εκατοντάδες χιλιάδες έμαθαν το νέο δρόμο που άνοιξε και έσπευσαν να τον περπατήσουν, είτε για να γλιτώσουν από πολέμους είτε από την απόλυτη φτώχεια, οι ευρωπαϊκές χώρες υποδοχής άρχισαν να θέτουν θέμα:

Πρέπει όσοι φθάνουν να καταγράφονται, να δηλώνουν από ποια χώρα είναι αλλά και να ταυτοποιείται με κάποιο τρόπο η προέλευσή τους. Κάποιες πρόχειρες δομές δημιουργήθηκαν σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω,αλλά η κατάσταση ξέφυγε το καλοκαίρι όταν το κύμα φούσκωσε και δεν υπήρχε το απαραίτητο προσωπικό και τα μηχανήματα για να γίνεται η όλη διαδικασία σωστά.

Κάπως έτσι φθάσαμε τον Νοέμβριο, να γίνεται η έκτακτη επιθεώρηση από το μηχανισμό Σένγκεν που μιλά για ελλιπείς ελέγχους.

Η όλη συζήτηση,πάντως,για το "γκέτο" στην παραλιακή δεν έχει ανοίξει ακόμα καθώς το σχέδιο συζητείται μόνο σε πολύ κλειστές συσκέψεις. Υπενθυμίζεται ότι παλαιότερα είχε συζητηθεί η δημιουργία τέτοιων καταυλισμών στη Φυλή και το Λαύριο.

Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής 31 1 16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom