Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Στο όριο της φτώχειας 3,2 εκατ. Γερμανοί συνταξιούχοι - Εργασία έως τα 70 στις ΗΠΑ


Δυσοίωνες διαγράφονται οι προοπτικές για τους συνταξιούχους στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και όσοι σχεδιάζουν να συνταξιοδοτηθούν στο εγγύς μέλλον ίσως πρέπει να το ξανασκεφτούν.

Στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία, σχεδόν ο ένας στους πέντε συνταξιούχους βρίσκεται στα όρια της φτώχειας, ενώ στην υπερδύναμη αυξάνεται ταχύτατα το ποσοστό των εργαζομένων που δεν σχεδιάζουν να συνταξιοδοτηθούν παρά μόνο μετά τα 65 τους έτη, ενώ το 13% δεν σκοπεύει να συνταξιοδοτηθεί ποτέ.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle, στη χώρα του μηδενικού ελλείμματος και υπέρμαχο της δημοσιονομικής πειθαρχίας περίπου 3,2 εκατ. συνταξιούχοι κινδυνεύουν να βρεθούν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 18,7% των Γερμανών συνταξιούχων και προκύπτει από έρευνα που εκπόνησε το 2017 ομάδα δημοσιογράφων του δημόσιου δικτύου ARD.

Οπως τονίζει η γερμανική εφημερίδα, μεταξύ όσων κινδυνεύουν να βρεθούν κάτω από τα όρια της φτώχειας βρίσκονται συνταξιούχοι που ζουν μόνοι και εισπράττουν ετησίως συντάξεις ύψους 13.628 ευρώ στη μάλλον ευημερούσα αλλά και ακριβή Γερμανία. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το ποσοστό των φτωχών Γερμανών συνταξιούχων αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό.

Εχει προηγηθεί το 2010 ανάλογη έρευνα της Destatis, από τα πορίσματα της οποίας προέκυπτε ένα σαφώς μικρότερο ποσοστό φτωχών συνταξιούχων και συγκεκριμένα το 14%. Από τη σύγκριση των δύο ερευνών προκύπτει, έτσι, ότι σε διάστημα επτά ετών αυξήθηκαν οι φτωχοί συνταξιούχοι της Γερμανίας κατά 803.000 άτομα.

Και οι δυσοίωνες εξελίξεις δεν τελειώνουν εδώ. Μιλώντας στο δίκτυο Monitor, ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου DIW, Μαρσέλ Φράτζχερ, προέβλεψε πως τα ποσοστά της φτώχειας μεταξύ των ηλικιωμένων Γερμανών θα αυξηθούν «όχι απλώς σημαντικά αλλά πάρα πολύ» μέσα στα επόμενα 10 με 15 χρόνια.

Σύμφωνα με τον Φράτζχερ, το αυξανόμενο ποσοστό φτώχειας στη χώρα που είναι σύμβολο της στιβαρής οικονομίας και της ισχυρής βιομηχανίας, έστω και αν πολύ τελευταία φλερτάρει με την ύφεση, είναι η συνισταμένη πολλών αρνητικών παραγόντων.

Μεταξύ άλλων στους παράγοντες αυτούς συγκαταλέγονται οι χαμηλοί μισθοί, ο μεγάλος αριθμός θέσεων μερικής απασχόλησης, αλλά και το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να διακόψουν τη σταδιοδρομία τους συχνά για προσωπικούς λόγους όπως, για παράδειγμα, για να αφοσιωθούν στην ανατροφή των παιδιών τους. Ολοι αυτοί οι παράγοντες, επισημαίνει ο ίδιος, οδηγούν τελικά σε χαμηλές συντάξεις, στο πλαίσιο του άκαμπτου συνταξιοδοτικού συστήματος της Γερμανίας.

Στο σύστημα αυτό, εργαζόμενοι και εργοδότες συνδράμουν κατά 50% και 50%. Για να αποφύγει, άλλωστε, κανείς τη φτώχεια στην τρίτη ηλικία πρέπει να εισπράττει 12 ευρώ την ώρα, αλλά ο επίσημος βασικός μισθός στη Γερμανία αυξήθηκε προσφάτως κατά ένα ευρώ, για να φτάσει τα 9,35 ευρώ την ώρα. Η κατάσταση φαίνεται πως εξαναγκάζει τους Γερμανούς να παρατείνουν τον επαγγελματικό τους βίο καθώς προκύπτει πως εξακολουθούν να εργάζονται 500.000 ηλικιωμένοι στη χώρα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πέρυσι στη δημοσιότητα η Destatis, στη Γερμανία εξακολουθούν να εργάζονται 487.000 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, όταν η συνήθης ηλικία συνταξιοδότησης στη χώρα κυμαίνεται ανάμεσα στα 63 και τα 67 έτη, ανάλογα με τον κλάδο καθώς τα όρια έχουν αυξηθεί σταδιακά μετά το 2012.

Εργασία έως τα 70 στις ΗΠΑ

Κι ενώ στη Γερμανία ορισμένοι ηλικιωμένοι εξακολουθούν να εργάζονται για να αποφύγουν τη φτώχεια, στις ΗΠΑ επιλέγουν πολύ περισσότεροι να παρατείνουν τον επαγγελματικό τους βίο όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για λόγους προσωπικής ικανοποίησης.

Σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal επικαλείται έρευνα του Κέντρου Μελετών Συνταξιοδότησης της Αμερικής, σύμφωνα με την οποία έχει τριπλασιαστεί από το 1995 και μετά ο αριθμός των Αμερικανών που επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν μετά το 65ο έτος τους.

Οπως υπογραμμίζει η αμερικανική εφημερίδα, σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στον καταιγισμό των ρεπορτάζ που αφορούν το αυξανόμενο κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και το έλλειμμα χρηματοδότησης των προγραμμάτων κοινωνικής ασφάλισης.

Οι δύο ακαδημαϊκοί που εκπόνησαν τη σχετική έρευνα συνιστούν μάλιστα στους εργαζομένους να παραμείνουν στην εργασία τους τουλάχιστον μέχρι τα 70 έτη, ώστε να αποταμιεύσουν υψηλότερα ποσά.

Προκύπτει, όμως, πως οι Αμερικανοί έχουν και άλλους λόγους να εργάζονται για περισσότερα χρόνια. Ο χώρος της εργασίας τους προσφέρει τη δυνατότητα της επαφής με άλλους ανθρώπους, καθώς έχουν ελαχιστοποιηθεί οι άλλες δραστηριότητες που παλαιότερα ικανοποιούσαν την ανάγκη για κοινωνικότητα.

Οπως τονίζει η WSJ, από στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας προκύπτει πως βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα η συμμετοχή των ανθρώπων σε θρησκευτικές οργανώσεις, σε κοινωνικές δραστηριότητες ή σε εκδηλώσεις της τοπικής κοινότητας, όπως επίσης και σε αθλητικά συμβάντα.

https://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom