Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Δημοσίευμα - βόμβα του Reuters: Εκλεισαν οι αγορές για δανεισμό της Ελλάδας

Αναβολή της έκδοσης 10ετούς ομολόγου - Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ

Αυτό που όλοι φοβούνταν έγινε πραγματικότητα, δηλαδή να κλείσουν για άγνωστο χρονικό διάστημα οι αγορές για την ελληνική οικονομία, εξαιτίας και των αναταράξεων που φέρνει η ιταλική κρίση.

Το δημοσίευμα - βόμβα του Reuters αναφέρει ότι η Ελλάδα αποφάσισε να αναβάλλει κατά μερικούς μήνες τα σχέδια για την έκδοση ενός νέου ομολόγου, εξαιτίας των αναταράξεων που προκάλεσε στις αγορές η πολιτική κρίση στην Ιταλία.

Όπως επισημαίνει το Reuters, που επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους, η Αθήνα επιδίωκε να επιστρέψει στις αγορές με την έκδοση ενός νέου ομολόγου, πιθανότατα ενός 10ετούς τίτλου, αυτό το καλοκαίρι και ιδανικά πριν τη λήξη του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο.

Αλλά οι αξιωματούχοι τόνισαν στο Reuters ότι το σχέδιο πρέπει να περιμένει ως το φθινόπωρο, όταν η Ελλάδα ελπίζει να έχει εξασφαλίσει περαιτέρω ελάφρυνση χρέους από τους επίσημους δανειστές της.

«Εξετάσαμε την πιθανότητα μιας έκδοσης πριν τη λήξη του προγράμματος διάσωσης, αλλά μετά την πρόσφατη αναταραχή δεν πρόκειται να συμβεί» ξεκαθάρισε ένας από τους αξιωματούχους.

Η Ελλάδα έχει βγει στις αγορές δύο φορές τους τελευταίους δώδεκα μήνες, με ένα επταετές ομόλογο τον Φεβρουάριο και ένα πενταετές τον Ιούλιο του 2017.

Την περασμένη εβδομάδα οι αγορές ομολόγων αντέδρασαν αρνητικά στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου να εκτινάσσεται κατά 50 μονάδες βάσης στο 4,5%. Η απόδοση του 7ετούς ομολόγου που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο σημείωσε άνοδο 58 μονάδων βάσης στο 4,24%.

Θα δώσει 15 δισ. ευρώ

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει 15 δισ. ευρώ για πληρωμές χρέους ως το τέλος του 2019. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες ως το 2020 μπορούν να καλυφθούν εύκολα χωρίς την έκδοση ομολόγου, κυρίως λόγω του μεγάλου μαξιλαριού ρευστότητας.

«Έχοντας ένα μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας, μπορούμε να περιμένουμε να κάνουμε την επόμενή μας κίνηση και μετά το τέλος του προγράμματος» σημείωσε ένας αξιωματούχος.

«Επιπλέον, θα υπάρξει και η απόφαση για την ελάφρυνση χρέους» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ουσιαστικά αποκαλύπτεται το σχέδιο της κυβέρνησης. Δηλαδή να μην έχει ανάγκη την έξοδο στις αγορές χρησιμοποιώντας το απόθεμα ασφαλείας που έχει συγκεντρώσει.

Παράλληλα, αναμένοντας ένα γενναίο πακέτο μέτρων για το χρέος ουσιαστικά θα δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα τα επόμενα 3 έως 5 χρόνια να έχει μηδαμινές πληρωμές, επομένως να μη χρειάζεται να προσφύγει στις αγορές για δανεισμό με επιτόκια άνω του 4%.

Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ

Για να υπάρξει απόφαση αναβολής θα πρέπει να υπάρξει απόφαση έκδοσης αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία αναβάλλεται η έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου

Ειδικότερα, οι ίδιοι κύκλοι εξηγούν ότι:
- Για να υπάρξει απόφαση αναβολής πρέπει να έχει υπάρξει απόφαση έκδοσης.
-Τέτοια απόφαση δεν υπήρξε ποτέ.
- Ο ΟΔΔΗΧ έχει τη γενική εντολή από την κυβέρνηση ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι να κάνει -όπως έχει ήδη κάνει- δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές.

- Οι εκδόσεις ομολόγων αποφασίζονται με τεχνοκρατικά κριτήρια από τον ΟΔΔΗΧ, ο οποίος διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία για την επιλογή του κατάλληλου χρόνου.

Η κυβέρνηση δεν κάνει πολιτική εντυπωσιασμού με εκδόσεις ομολόγων, όπως συνήθιζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις αναφέρουν οι ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom