Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Ισπανία: Παραδέχτηκε την ήττα του ο Ραχόι και… αποχαιρέτισε


Λίγο πριν από την ψηφοφορία στην ισπανική Βουλή, ο Μαριάνο Ραχόι παραδέχτηκε πως... έχασε - Σε μισή ώρα η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής - Ήταν τιμή μου που υπηρέτησα ως πρωθυπουργός, αφήνω την
Ισπανία σε καλύτερη θέση απ' ό,τι τη βρήκα είπε - Ο Πέδρο Σάντσεθ των Σοσιαλιστών, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, νέος πρωθυπουργός

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας πτώσης. Της πτώσης του Μαριάνο Ραχόι από την πρωθυπουργία. Η Ισπανία αλλάζει σελίδα, αφού μετά από χρόνια το Λαϊκό κόμμα πέφτει από την εξουσία και αναλαμβάνουν οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντεθ.
Η ψηφοφορία για την πρόταση μορφής κατά της κυβέρνησης Ραχόι που κατέθεσαν οι Σοσιαλιστές θα γίνει σε λίγη ώρα. Και ο Μαριάνο Ραχόι δεν μπορούσε παρά να παραδεχτεί την ήττα του πριν τον «ρίξει» η Βουλή. «Ήταν τιμή μου που υπηρέτησα την Ισπανία ως πρωθυπουργός. Την αφήνω σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι τη βρήκα», δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός.
«Μπορούμε να υποθέσουμε πως η πρόταση μομφής θα υπερψηφιστεί. Κατά συνέπεια ο Πέδρο Σάντσεθ θα γίνει ο νέος πρόεδρος της κυβέρνησης», είπε στη σύντομη ομιλία του ο Ραχόι. Και συνεχάρη τον αντίπαλο και διάδοχό του.
Ο Ραχόι, στην τελευταία του ομιλία ως πρωθυπουργός της Ισπανίας, θέλησε να δώσει έναν συναισθηματικό τόνο. Ακόμη και το ντύσιμό του ήταν… ανάλογο: σκούρο κοστούμι και μαύρη γραβάτα. Σαν να πενθούσε. 
Μετά το τέλος της ομιλίας του στη Βουλή, μιας ομιλίας μαχαιριά στον ίδιο αφού δεν αποκλείεται να σηματοδοτήσει το πολιτικό του τέλος, τα μέλη της κυβέρνησης και του κόμματός του, σηκώθηκαν όρθιοι και τον χειροκροτούσαν. Το τελευταίο χειροκρότημα…

Η Ισπανία αποχαιρετά τον Ραχόι και υποδέχεται τον Σάντσεθ

Η πτώση της κυβέρνησης Ραχόι φέρνει στην εξουσία τους Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ. Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών θα είναι ο νέος πρωθυπουργός. Αλλά η κοινοβουλευτική του δύναμη είναι ισχνή και όλα δείχνουν πως ίσως ο σχηματισμός κυβέρνησης να απαιτήσει συνεργασία.
Ήδη, οι Podemos του (ενισχυμένου μετά το εσωτερικό δημοψήφισμα για την περιβόητη βίλα) Πάμπλο Ιγκλέσιας του έχουν τείνει χείρα συνεργασίας. Το θέμα είναι αν ο Σοσιαλιστής πολιτικός θα την δεχτεί. Γιατί ο Ιγκλέσιας έθεσε όρους. Όπως το να μην εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Ραχόι.
Ο Ιγκλέσιας πρότεινε στον Σάντσεθ κοινοβουλευτική συνεργασίας. Οι Σοσιαλιστές έχουν 84 βουλευτές. Αλλά μαζί με τους Podemos και τις όποιες άλλες συμμαχίες προκύψουν, η δύναμή τους μπορεί να φτάσει στους 156.
Εξάλλου, όπως τονίζουν στελέχη του Λαϊκού Κόμματος (του Ραχόι) για να εγκριθούν τα νομοσχέδια απαιτείται πλειοψηφία 176 ψήφων στο Κοινοβούλιο.

Η τελευταία… απόφαση του Ραχόι

Η ισπανική κυβέρνηση έδωσε σήμερα (01.06.2018) το πράσινο φως για να αναλάβει καθήκοντα η νέα καταλανική αυτονομιστική κυβέρνηση, η οποία δεν περιλαμβάνει πλέον «υπουργούς» που να βρίσκονται στη φυλακή ή να ζουν στην εξορία. Αυτό ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να σταματήσει η Μαδρίτη να ασκεί την κηδεμονία της Καταλονίας.
Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης που σχημάτισε την Τρίτη ο Καταλανός πρόεδρος Κιμ Τόρα δημοσιεύτηκε στο σημερινό τεύχος της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, σύμφωνα με το AFP.
Η δημοσίευση γίνεται μόνον αν υπάρχει η έγκριση της κεντρικής κυβέρνησης.
Η Μαδρίτη είχε αρνηθεί τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του πρώτου υπουργικού συμβουλίου που είχε ανακοινώσει ο Τόρα στις 19 Μαΐου. Σε εκείνο περιλαμβάνονταν τέσσερις υπουργοί που είναι στη φυλακή ή ζουν στην εξορία, μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας στις 27 Οκτωβρίου που έμεινε νεκρό γράμμα.
Ωστόσο ο Καταλανός πρόεδρος ανακοίνωσε τελικά την Τρίτη μια νέα κυβέρνηση στην οποία δεν υπήρχαν τα ονόματα των τεσσάρων αυτών αυτονομιστών ηγετών που διώκονται από τη δικαιοσύνη για το ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας.
Η δημοσίευση της σύνθεσης της καταλανικής κυβέρνησης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της επιτρέπει να αναλάβει καθήκοντα, το οποίο σημαίνει αυτομάτως την άρση της κηδεμονίας που είχε επιβληθεί από τη Μαδρίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom