Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Υπόθεση υποκλοπών: Ασκήθηκε ποινική δίωξη για τον θάνατο του Τσαλικίδη - Τι λέει ο αδερφός του

Μετά από 13 χρόνια βλέπουν δολοφονία και όχι αυτοκτονία

Δεκατρία χρόνια μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, ασκήθηκε δίωξη κατ' αγνώστων για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατ' αγνώστων για το θάνατο του στελέχους της Vodafone

Δεκατρία χρόνια μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών της κυβέρνησης Καραμανλή και το θάνατο του στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη, η Δικαιοσύνη αποφαίνεται ότι ο χαμός του 39χρονου άνδρα - είχε βρεθεί απαγχονισμένος μέσα στο διαμέρισμά του στον Κολωνό τον Μάρτιο του 2005- δεν ήταν αυτοκτονία αλλά δολοφονία.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την κακουργηματική ποινική δίωξη που άσκησε η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Εδικότερα, η κακουργηματική δίωξη που είναι κατ' αγνώστων ασκήθηκε από την εισαγγελέα Πρωτοδικών κυρία Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Εφετών κ. Γρηγόρη Πεπόνη.

Για την υπόθεση του 39χρονου Κ. Τσαλικίδη και τις συνθήκες θανάτου του είχε ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2017 νέα δικαστική έρευνα, η τρίτη κατά σειρά αυτή τη φορά από την Εισαγγελία Εφετών.

Ειδικότερα, με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών την έρευνα είχε αναλάβει ο κ. Πεπόνης προκειμένου να ρίξει φως στα αίτια θανάτου του Κ. Τσαλικίδη, το 2005, λίγο πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών με την εγκατάσταση παράνομου λογισμικού στην εταιρία Vodafone.

Είχαν προηγηθεί μια εισαγγελική και μια κυρία έρευνα, οι οποίες κατέληξαν στο αρχείο δεχόμενες ότι ο θάνατος του Τσαλικίδη ήταν αυτοκτονία και δεν συνδέονταν με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Την πρώτη έρευνα είχε διενεργήσει ο τότε εισαγγελέας κ. Ιωάννης Διώτης και τη δεύτερη ο εισαγγελέας Χαρ. Λακαφώσης.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση της δικαιοσύνης για τρίτη έρευνα από την εισαγγελία Εφετεών ήρθε μετά και τη δικαίωση των συγγενών του εκλιπόντος από το Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ΕΔΔΑ. Με απόφαση του ΕΔΔΑ δικαίωσε τους συγγενείς του Κώστα Τσαλικίδη, κρίνοντας ότι το ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται σε αποζημίωσή τους, γιατί προέβη σε πλημμελή έρευνα για τα αίτια του θανάτου του, παραβιάζοντας τη διάταξη για σεβασμό της ανθρώπινης ζωής

Ο αδερφός του Κώστα Τσαλικίδη: Να βρούμε την αλήθεια

“Η στάση ζωής του αδερφού μου, ο χαρακτήρας του, όσο και τα γεγονότα αυτά καθ' αυτά δεν οδηγούσαν στο συμπέρασμα της αυτοκτονίας”, λέει ο Παναγιώτης Τσαλικίδης μετά την άσκηση δίωξης για ανθρωποκτονία σε βάρος του αδελφού του

Συναισθήματα δικαίωσης και ανακούφισης προκάλεσε στα μέλη της οικογένειας Τσαλικίδη η είδηση ότι ασκήθηκε δίωξη κατ’ αγνώστων για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας απο πρόθεση για τον θάνατο του στελέχους της Vodafone, Κώστα Τσαλικίδη.

Δεκατρία χρόνια μετά μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών της κυβέρνησης Καραμανλή και το θάνατο του στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη, η Δικαιοσύνη αποφαίνεται ότι ο χαμός του 39χρονου άνδρα - είχε βρεθεί απαγχονισμένος μέσα στο διαμέρισμά του στον Κολωνό τον Μάρτιο του 2005- δεν ήταν αυτοκτονία αλλά δολοφονία, πράγμα που είχαν υποστηρίξει απο την πρώτη κιόλας στιγμή τα μέλη της οικογένειας Τσαλικίδη, μέσω του τότε συνηγόρου τους, Θεμιστοκλή Σοφό, με στοιχεία και αποδείξεις, καθώς και με την ιατροδικαστική έκθεση.

Γνωρίζοντας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον τον Κώστα Τσαλικίδη, την στάση του απέναντι στη ζωή, τον χαρακτήρα του, αμφισβήτησαν μια σειρά στοιχείων που είχαν παρουσιαστεί στο δικαστήριο και όπως είχαν υποστηρίξει μέσω των δικηγόρων τους, δεν έδεναν μεταξύ τους ώστε να αποδειχτεί ότι ο άνθρωπος τους είχε δώσει τέλος στη ζωή του.

Πρόκειται για στοιχεία που υποτίθεται ότι συνηγορούσαν στο ενδεχόμενο πως το αγαπημένο τους πρόσωπο είχε αυτοκτονήσει, πιθανόν από πιέσεις που δεχόταν λόγω της φερόμενης εμπλοκής του στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Το protothema.gr επικοινώνησε με τον αδερφό του εκλιπόντος, τον κ. Παναγιώτη Τσαλικίδη. Είχε μόλις πληροφορηθεί τη νέα δικαστική εξέλιξη που δικαιώνει τους ισχυρισμούς της οικογένειάς του.

”Δεν ξέρω αν κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει την λέξη δικαίωση, σε τέτοιες περιπτώσεις η δικαίωση είναι μια μακριά πορεία. Βέβαια ο,τιδήποτε θετικό υπάρχει σε αυτό το δρόμο για να βρει κάποιος την αλήθεια είναι καλοδεχούμενο” ανέφερε στο protothema.gr ο Παναγιώτης Τσαλικίδης.

Στο ερώτημα, τι τους έκανε να πιστεύουν όλα αυτά τα χρόνια με τόσο πάθος ότι ο αδελφός του δεν αυτοκτόνησε, αλλά δολοφονήθηκε, ο Παναγιώτης Τσαλικίδης, απάντησε: Η στάση ζωής του αδερφού μου, ο χαρακτήρας του, όσο και τα γεγονότα αυτά καθ αυτά δεν οδηγούσαν στο συμπέρασμα της αυτοκτονίας”.

Ο Παναγιώτης Τσαλικίδης ζήτησε περισσότερο χρόνο προκειμένου να ενημερωθεί για το περιεχόμενο του πορίσματος, ωσότου προχωρήσει η οικογένεια μέσω του δικηγόρου τους σε επίσημες ανακοινώσεις.

“Επειδή δεν έχουμε στα χέρια μας το πόρισμα, μόλις τα μάθαμε και εμείς, θέλω πρώτα να διαβάσω πως έχει διατυπωθεί και τι έχει διατυπωθεί. Υπολογίζω ότι απο Δευτέρα θα έχουμε το πόρισμα και θα προχωρήσουμε σε σχετικές ανακοινώσεις” συμπλήρωσε.

Να θυμίσουμε ότι και τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας ήταν ο κ.Παπαγγελόπουλος και χειριστής της προκαταρκτικής εξέτασης, που έθεσε τον φάκελο της δικογραφίας στο αρχείο, ήταν ο κ. Διώτης.

https://www.protothema.gr/

Διαβάστε ΕΔΩ όλο το σχετικό μας φάκελο για την υπόθεση του Κώστα Τσαλικίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom