Μόλις δύσει ο ήλιος, στα ανατολικά του λιμανιού της Λεμεσού αρχίζει μια περίεργη δραστηριότητα με ελικόπτερα που απογειώνονται και κάνουν όλο και μεγαλύτερους ομόκεντρους κύκλους, εν είδει περιπολίας, με τελική ακτίνα το σημείο όπου έχει δέσει μεσοπέλαγα το γεωτρύπανο της Total «West Capella.
Στο λιμάνι της Λεμεσού βρίσκονται αραγμένα ρωσικά σκάφη, με τους ναύτες στους δρόμους να γυρίζουν στις κακόφημες συνοικίες, γερμανικό πολεμικό, δύο γαλλικές φρεγάτες που άλλοτε σταθμεύουν εκεί και άλλοτε στη Λάρνακα, και ορισμένα άλλα σκάφη που πηγαινοέρχονται και που δένουν αργά το βράδυ ή σαλπάρουν πολύ νωρίς το πρωί.
Έξω και κάτω, εκεί στη νοητή γραμμή που διαχωρίζει την αιγυπτιακή από την κυπριακή ΑΟΖ, κόβει βόλτες η μεγάλη αμερικανική ναυτική δύναμη με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο «George Bush», το οποίο αυτήν την περίοδο έχει αναλάβει το βάρος των επιθέσεων σε συριακό έδαφος και πλέει μεταξύ των ορίων των ισραηλινών χωρικών υδάτων, της κυπριακής ΑΟΖ και της ζώνης οικονομικών συμφερόντων της Αιγύπτου.
Συχνά-πυκνά κατά τη διάρκεια της ημέρας, σχηματισμοί σκαφών άλλοτε αμερικανικών και άλλοτε ισραηλινών σκίζουν τον ουρανό σε αυτή την άτυπη συνοριακή γραμμή Συχνά-πυκνά κατά τη διάρκεια της ημέρας, σχηματισμοί σκαφών άλλοτε αμερικανικών και άλλοτε ισραηλινών σκίζουν τον ουρανό σε αυτήν την άτυπη συνοριακή γραμμή, που, αν και χωρίζει, στην ουσία ενώνει τις ζώνες οικονομικού ενδιαφέροντος του Ισραήλ, της Κύπρου και της Αιγύπτου. Στο λιμάνι της Λεμεσού βρίσκονται αραγμένα ρωσικά σκάφη, με τους ναύτες στους δρόμους να γυρίζουν στις κακόφημες συνοικίες, γερμανικό πολεμικό, δύο γαλλικές φρεγάτες που άλλοτε σταθμεύουν εκεί και άλλοτε στη Λάρνακα, και ορισμένα άλλα σκάφη που πηγαινοέρχονται και που δένουν αργά το βράδυ ή σαλπάρουν πολύ νωρίς το πρωί.
Έξω και κάτω, εκεί στη νοητή γραμμή που διαχωρίζει την αιγυπτιακή από την κυπριακή ΑΟΖ, κόβει βόλτες η μεγάλη αμερικανική ναυτική δύναμη με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο «George Bush», το οποίο αυτήν την περίοδο έχει αναλάβει το βάρος των επιθέσεων σε συριακό έδαφος και πλέει μεταξύ των ορίων των ισραηλινών χωρικών υδάτων, της κυπριακής ΑΟΖ και της ζώνης οικονομικών συμφερόντων της Αιγύπτου.
Κάτω από την επιφάνεια διεξάγεται ένας άλλος «πόλεμος», όπου ρωσικά υποβρύχια, αμερικανικά, ισραηλινά, τουρκικά, ελληνικά, γαλλικά και βρετανικά περιπολούν σιωπηλά, παρακολουθώντας ο ένας τον άλλο. Πού και πού ανοίγουν οι μπουκαπόρτες κάποιου ρωσικού ή αμερικανικού υποβρυχίου εν καταδύσει και εξαπολύονται μερικοί πύραυλοι τύπου Κρουζ, με προορισμό στόχους στη Συρία.
Αν κάποιος εισέλθει στην εξειδικευμένη ιστοσελίδα ΑΙS και μετακινήσει τον κέρσορα στην ανατολική Μεσόγειο, θα εκπλαγεί από τον αριθμό των εμπορικών και επιβατηγών σκαφών που διασχίζουν ταυτόχρονα το κομμάτι αυτό της Μεσογείου προς διάφορες κατευθύνσεις.
Ναι, ίσως αυτήν τη στιγμή η θαλάσσια αυτή περιοχή να είναι από τις πιο «πολυσύχναστες» του πλανήτη, τόσο… πολυσύχναστη όσο περίπου και τα στενά της Μαλάκας.
Τουρκικές απειλές
Τις τελευταίες ώρες, η Τουρκία έχει αρχίσει να κλιμακώνει τις προκλήσεις της τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Τον «τόνο» έδωσε από την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει σε αντίποινα μετά την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι δικαίωμα στα κοιτάσματα έχουν και οι Τουρκοκύπριοι, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για «μονομερείς» ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Μόλις λίγες ώρες αργότερα, έστειλε την τουρκική φρεγάτα «Gökçeada» για να περιπολήσει την περιοχή.
Σήμερα οι τουρκικές δυνάμεις αυξήθηκαν. Μόλις μια «ανάσα» από το οικόπεδο 11 βρίσκονται δύο πλοία και ένα υποβρύχιο του τουρκικού ναυτικού, μια επιθετική κίνηση από πλευράς της Άγκυρας που έρχεται μόλις μερικές ημέρες μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.
Το πρωί της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι προς τη Μόρφου πλέει και το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός».
Ελληνικά, γαλλικά, βρετανικά και ισραηλινά πλοία στην περιοχή
Η περιοχή βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση και από Ελλάδα, Γαλλία, Ισραήλ και Βρετανία.
Η Αθήνα έχει στείλει την πυραυλάκατο «Ρουσσέν»-με συστοιχία Exocet με εμβέλεια πάνω από 120 μίλια- αλλά και την κανονιοφόρο «Νικηφόρος Φωκάς».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περιοχή βρίσκονται και δύο ελληνικά υποβρύχια. Διακριτικά παρακολουθούν την κατάσταση η γαλλική αντιαεροπορική φρεγάτα «Chevalier Paul» (D621) και η αντιτορπιλική - αντιαεροπορική φρεγάτα «Languedoc».
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στην ανατολική Μεσόγειο πλέει και μια ισραηλινή κορβέτα, καθώς και άγνωστος αριθμός ισραηλινών υποβρυχίων. Έντονη είναι και η βρετανική παρουσία, χωρίς όμως να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για τον αριθμό των πλοίων που έχουν αποσταλεί στην περιοχή.
H «αποστολή» του αμερικανικού «George Bush»
«Πέπλο» μυστηρίου περιβάλλει και την παρουσία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «USS George Βush» -το οποίο μεταφέρει 80 πολεμικά αεροπλάνα, πυραύλους Cruise και 5.700 άνδρες πλήρωμα- και της συνοδείας του στην περιοχή.
Η συνήθως καλά ενημερωμένη ιστοσελίδα debka.com αναφέρει ότι τα ελικόπτερα μεταφέρουν συνεχώς VIPs και υψηλόβαθμους αξιωματούχους από το λιμάνι Haifa προς το «George Bush», ενώ διερωτάται για ποιους λόγους βρίσκεται στην περιοχή το αεροπλανοφόρο. Η συνήθως καλά ενημερωμένη ιστοσελίδα debka.com αναφέρει ότι τα ελικόπτερα μεταφέρουν συνεχώς VIPs και υψηλόβαθμους αξιωματούχους από το λιμάνι Haifa προς το «George Bush», ενώ διερωτάται για ποιους λόγους βρίσκεται στην περιοχή το αεροπλανοφόροΑυτήν την περίοδο, η Ρωσία δεν βρίσκεται στο «στόχαστρο» των ΗΠΑ, ενώ αδιάφορες θεωρούνται αυτήν τη στιγμή και οι αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις της που βρίσκονται στη Συρία.
Το ένα... μάτι του «George Bush» παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ανατολική Συρία αλλά και τις κινήσεις του Ιράν. Κατά διαστήματα, βάλλει εναντίον στόχων στη Συρία.
Το άλλο... μάτι, όμως, φαίνεται ότι κοιτάει προς την αντίθετη κατεύθυνση, εκεί που αυτές τις ημέρες διαδραματίζεται το μπρα-ντε-φερ για τα κυπριακά κοιτάσματα.
1 σχόλιο:
Ολη αυτη η ναυτικη συναξη γυρο απο τη μεγαλονησο μονο
κακος οιωνος ειναι Ολοι αυτοι οι ξενοφερτοι στολοι δεν
πηγαν εκει για το καλο του κυπριακου (εληνικου και τουρκοφωνου)
πληθυσμου αλλα για δικα τους συμφεροντα που ειναι εχθρικα
προς τα συμφεροντα του κυπριακου λαου Τεραστια η ευθυνη ολων
οσων αναμειγνυονται στα σχεδια και τη δραστηριοτητα γενικα
της κυπριακης δημοκρατιας Παραλληλα και σταση της κυπριακης
κυβερνησης που εχει επιτρεψει σε ολους αυτους τους κολακες
να σουλατσαρουν στα χωρικα της υδατα δεν ειναι αυτη που θα
απεκλειε την παρουσια καθε ξενοφερτου
Δημοσίευση σχολίου