Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Το παρασκήνιο της ...απελευθέρωσης των μελών του «Ρουβίκωνα»

Ζήτησαν στο περιπολικό να τους επιστρέψουν και μάλιστα στη Βουλή

Κωμικοτραγικές καταστάσεις εκτυλίχθηκαν προχθές το μεσημέρι σε Βουλή και ΓΑΔΑ με αφορμή την εισβολή μελών της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» στο Περιστύλιο του Κοινοβουλίου

Αστυνομικοί που ενεπλάκησαν άμεσα στη διαχείριση του περιστατικού και άλλοι που παρακολουθούσαν μέσω ασυρμάτου τις εξελίξεις περιγράφουν στην «Κ» πρωτοφανή περιστατικά, που πυροδότησαν αιχμηρά σχόλια και ειρωνικά χαμόγελα στο εσωτερικό του σώματος.

Ενδεικτικά, ενώ με εντολή του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής Αλκιβιάδη Ασημακόπουλου κάποια μέλη της αναρχικής ομάδας προσήχθησαν και μεταφέρονταν στη ΓΑΔΑ με περιπολικά της Αμεσης Δράσης, στο ύψος της αμερικανικής πρεσβείας το κέντρο επιχειρήσεων έδωσε εντολή οι προσαχθέντες να αφεθούν ελεύθεροι και μάλιστα, ζητήθηκε από τα πληρώματα της Αμεσης Δράσης να μεταφέρουν τα μέλη του «Ρουβίκωνα» πίσω στο σημείο απ’ όπου τα είχαν προσαγάγει.

Η ειδοποίηση

Μάρτυρες των χθεσινών γεγονότων περιγράφουν στην «Κ» ότι το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ ειδοποιήθηκε για την εισβολή μελών του «Ρουβίκωνα» στο περιστύλιο της Βουλής από τον επικεφαλής διμοιρίας της ΥΜΕΤ, που βρισκόταν μερικά μέτρα μακριά από την πλαϊνή είσοδο του Κοινοβουλίου, έξω από το θέατρο «Τζένη Καρέζη». «Μπήκαν άτομα στη Βουλή, επιθυμείτε συλλήψεις;» φέρεται να ρώτησε μέσω ασυρμάτου. Επειτα από σιγή διάρκειας ενός - δύο λεπτών, οι επικεφαλής της ΓΑΔΑ ανταποκρίθηκαν και ζήτησαν την προσαγωγή των αντιεξουσιαστών.

Πράγματι, οι άνδρες της ΥΜΕΤ συνεπικουρούμενοι από αστυνομικούς του Κοινοβουλίου περικύκλωσαν τα 16 μέλη του «Ρουβίκωνα» και περίμεναν νέες εντολές. «Εχω εγκλωβίσει τα άτομα» διαβίβασε ο διμοιρίτης στο κέντρο, που με τη σειρά του απάντησε: «Στέλνουμε σταθμούς (σ.σ. περιπολικά της Αμεσης Δράσης) για να τους παραλάβουν». Πράγματι, τα δύο πρώτα περιπολικά της Αμεσης Δράσης έφτασαν ακαριαία στο σημείο και παρέλαβαν τέσσερα μέλη του «Ρουβίκωνα» προκειμένου να τα προσαγάγουν στη ΓΑΔΑ.

Νέα δεδομένα

Στη διάρκεια της διαδρομής, ωστόσο, προέκυψαν νέα δεδομένα. Οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο ενημερώθηκαν –πάλι μέσω ασυρμάτου– ότι ο φρούραρχος του Κοινοβουλίου, κατόπιν συνεννόησής του με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Τόσκα ζήτησε να μη γίνουν προσαγωγές, παρά να καταγραφούν τα στοιχεία των αναρχικών και να αφεθούν ελεύθεροι.

«Είναι εντολή της ΓΑΔΑ να γίνουν προσαγωγές» ανταπάντησε το κέντρο επιχειρήσεων, κλείνοντας με τη φράση «παρακαλώ αναμείνατε». Eνα - δύο λεπτά μετά και ενώ προφανώς είχαν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες συνεννοήσεις και διαβουλεύσεις, η ΓΑΔΑ επανήλθε: «Καλώς, ας γίνει καταγραφή των 16 αναρχικών και ας αφεθούν ελεύθεροι».

Τα πληρώματα των δύο περιπολικών της Aμεσης Δράσης διατάχθηκαν να επιστρέψουν τους προσαχθέντες στη Βουλή, ενώ από τους αστυνομικούς της ΥΜΕΤ ζητήθηκε να μείνουν στο προαύλιο της Βουλής έως ότου αποχωρήσουν ανά δύο για λόγους... ασφαλείας τα μέλη του «Ρουβίκωνα».

«Επιτυχημένη διαχείριση»

Αξιωματικός που υπηρετεί στη Βουλή υποστήριξε ότι τα μέλη του «Ρουβίκωνα» κατάφεραν να εισέλθουν στο περιστύλιο μόνο επειδή σηκώθηκε η μπάρα ασφαλείας για να μπει στον χώρο στάθμευσης του Κοινοβουλίου το αυτοκίνητο που μετέφερε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, τη διαχείριση του περιστατικού «επιτυχημένη»: «Παρακολουθούσαμε τις κινήσεις των μελών του “Ρουβίκωνα”. Ασφαλίσαμε τις πόρτες για να μην μπουν στο εσωτερικό της Βουλής και δώσαμε εντολή να περικυκλωθούν χωρίς να υπάρξει αντιπαράθεση» είπε.

Από την πλευρά του, κορυφαίος αξιωματικός της ΓΑΔΑ που ρωτήθηκε σχετικά, επιβεβαίωσε ότι η αρχική εντολή που δόθηκε ήταν να προσαχθούν τα μέλη της ομάδας και επιβεβαίωσε ότι κατόπιν διαμεσολάβησης του προέδρου της Βουλής (ο χώρος του Κοινοβουλίου ανήκει τυπικά στη δικαιοδοσία του) αποφασίστηκε οι αντιεξουσιαστές να αφεθούν ελεύθεροι.

Είναι το δεύτερο «ντου» μελών του «Ρουβίκωνα» στο Περιστύλιο της Βουλής, ενώ κενά στην ασφάλεια του Κοινοβουλίου ανέδειξε η επίθεση με δέμα-«βόμβα» στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom