Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Έξωση στους... αστέγους της Οξφόρδης


του Ξενοφώντα Ερμείδη

Με πρόστιμα έως 2.500 στερλίνες (2.800 ευρώ) απειλούν άστεγους οι δημοτικές αρχές στην Οξφόρδη της Βρετανίας, σε μία προσπάθεια να τους τρομοκρατήσουν και να τους εξαφανίσουν από τους δρόμους της πόλης. 

Η δημοτική αρχή άφησε σημειώματα στους υπνόσακους και τα μικροπράγματα των αστέγων διατάσσοντας να απομακρύνουν τα υπάρχοντά τους άμεσα αλλιώς θα διωχθούν μέσω της "νόμιμης" οδού. 

Η ειδοποίηση για τους δεκάδες άστεγους της Οξφόρδης εκδόθηκε βάσει της νομοθεσίας που αποσκοπεί στην καταπολέμηση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς, στοχοποιόντας τους αστέγους ως ένα κοινωνικό εμπόδιο για την πάταξη της αντικοινωνικής συμπεριφοράς. 

Σύμφωνα με το νόμο δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να αφήνει τα περιουσιακά του στοιχεία σε οποιαδήποτε γη αν δεν έχει την γραπτή άδεια του ιδιοκτήτη. Με αυτή την παράλογη λογική ιδιοκτήτης των κοινόχρηστων χώρων είναι η δημοτική αρχή και οι καταπατητές οι άστεγοι πολίτες της Οξφόρδης! 

Η αντιπολίτευση του δήμου Οξφόρδης όπως και η οργάνωση "Oxford Homeless Pathways" αντέδρασαν έντονα στην απόφαση της δημοτικής αρχής να τρομοκρατήσει με υψηλά πρόστιμα τους αστέγους επισημαίνοντας ότι το φαινόμενο αστεγίας πολιτών στην Οξφόρδη εντείνεται τα τελευταία χρόνια αλλά ο δήμος και το κράτος δεν έχουν προβλέψει για το τι θα γίνουν όλοι αυτοί οι πολίτες που λόγω ανεργίας ή ψυχολογικών και άλλων  προβλημάτων υγείας έχουν μείνει χωρίς σπίτι αλλά και τόσοι άλλοι πολίτες που θα βρεθούν σε αυτή την θέση.
Στην Οξφόρδη τα κρούσματα δίωξης αστέγων που προσπαθούν απλά να κοιμηθούν κάπου δεν είναι πρωτοφανές φαινόμενο. 

Τον περασμένο Ιανουάριο 15 άστεγοι που βρήκαν κατάλυμα για τις κρύες ημέρες του χειμώνα σε ένα εγκαταλελειμμένο γκαράζ της Volkswagen στην οδό Iffley Road διώχθηκαν ποινικά τόσο από την ιδιοκτήτρια εταιρεία του χώρου όσο και από την απαίτηση μέσω υπογραφών των κατοίκων της περιοχής. 

Δεν είναι όμως η Οξφόρδη η μόνη πόλη της Αγγλίας με σοβαρό πρόβλημα αστεγίας πολιτών αλλά και την συνεχή δίωξή τους από τις αρχές για "καταπάτηση περιουσίας". 

Από το Μάντσεστερ μέχρι το Σάουθαπτον η ανεργία αλλά και τα υψηλά ενοίκια έχουν κάνει καθεστώς την αστεγία ενώ το κοινωνικό κράτος περιορίζεται απλά σε υπνωτήρια και σε συσσίτια αστέγων.

Στον Τοιχο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom