Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΟΠΤΡΕΣ ΝΥΚΤΟΣ - ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ.


Κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση προκαλεί η αποκάλυψη των «ΝΕΩΝ» για την απευθείας ανάθεση της προμήθειας, και μάλιστα σε τιμή υπερδιπλάσια από τις τιμές της αγοράς n Εξηγήσεις ζητούν τα κόμματα της αντι-πολίτευσης.


Πολιτική θύελλα για το σκάνδαλο με τις διόπτρες προκάλεσε η αποκάλυψη για την περίεργη ανάθεση μιας προμήθειας με συνοπτικές διαδικασίες. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν από την κυβέρνηση και από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να δώσουν εξηγήσεις για την προμήθεια διοπτρών νυκτός με ανάθεση και σε τιμή υπερδιπλάσια από τις τιμές της αγοράς, την οποία αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».

Μια τυπική ανακοίνωση του υπουργείου, αντί να φωτίσει, μάλλον σκοπίμως συσκοτίζει το θέμα και ως εκ τούτου προκύπτουν πρόσθετα ερωτήματα. Αίσθηση άλλωστε προκαλεί η σιωπή του κατά τα λοιπά λαλίστατου υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος προφανώς γνωρίζει πως συνωμότησε το... σύμπαν για να προχωρήσει αυτή η ανάθεση στον Κρίστιαν Χατζημηνά.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ανδρέα Λοβέρδου ζητεί από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Βίτσα να δώσει πειστικές απαντήσεις. «Δημιουργεί ερωτηματικά η αγορά χωρίς διαγωνιστική διαδικασία διοπτρών νυκτός, και μάλιστα σε τιμή υπερδιπλάσια από τις τιμές της αγοράς, σύμφωνα με ρεπορτάζ των "ΝΕΩΝ".

Αυτά τα δύο στοιχεία, δηλαδή η αφύσικα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, υψηλή τιμή του προϊόντος σε συνδυασμό με την απευθείας ανάθεση της εργολαβίας, επιβάλλουν την άμεση παροχή εξηγήσεων» υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο βουλευτής.

Και προσθέτει, αφήνοντας αιχμές για τους χειρισμούς της υπόθεσης από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας: «Ολοι μας υποστηρίζουμε την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, αλλά αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Κύριε Βίτσα, οφείλετε να δώσετε αμέσως πειστικές εξηγήσεις».

Αντίδραση για την υπόθεση υπήρξε και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και τομεάρχης άμυνας του κόμματος Αδωνις Γεωργιάδης με ένα tweet υπογράμμισε την ανάγκη διερεύνησης της συγκεκριμένης προμήθειας: «Πρέπει να ψάξουμε πάρα πολύ τις καταγγελίες για τις διόπτρες».

ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας πάντως επιχείρησε χθες να πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών για τους χειρισμούς της υπόθεσης στις προηγούμενες κυβερνήσεις - ακόμη και στις υπηρεσιακές -, σημειώνοντας πως υπάρχει και η σχετική έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. «Η επιχειρησιακή απαίτηση για την προμήθεια Οργάνων Νυχτερινής Παρατήρησης - Σκόπευσης Carl Gustav ξεκίνησε με αρχική έγκριση προμήθειας που εκδόθηκε από το ΓΕΣ το 2008.

Στη συνέχεια προσυπεγράφη από όλες τις κυβερνήσεις, ακόμη και τις υπηρεσιακές, και τον Δεκέμβριο του 2016 έπειτα από έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατοχυρώθηκε στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Αποφεύγει όμως να απαντήσει επί της ουσίας, δηλαδή να εξηγήσει γιατί δόθηκαν με ανάθεση και γιατί σε τιμή υπερδιπλάσια της αγοράς.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» που δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο «Διόπτρες νυκτός που τις βλέπει η μέρα και γελά», η ιστορία αφορά μια περίεργη και περίπλοκη υπόθεση απευθείας ανάθεσης έργου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Στις 22 Μαΐου 2017, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα υπέγραψαν με τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) και την εταιρεία ΘΕΩΝ Αισθητήρες ΑΕΒΕ του Κρίστιαν Χατζημηνά την οριστική σύμβαση για την κατασκευή 1.950 Οργάνων Νυχτερινής Παρατήρησης - Σκόπευσης (ΟΝΥΠΑΣ) για τα αντιαρματικά όπλα Carl Gustav, αντί του ποσού των 17 εκατομμυρίων ευρώ.

Η σύμβαση ουσιαστικά αποτελεί την κατάληξη μιας μακράς πορείας της συγκεκριμένης υπόθεσης που χαρακτηρίστηκε από σκοτεινές διαδρομές και ανεξήγητες επιλογές, οι οποίες προκαλούν πολλά ερωτήματα.

Μάλιστα, ειδικοί με γνώση των αμυντικών συστημάτων επισημαίνουν πως η σχετική παραγγελία αφορούσε διόπτρες τρίτης γενιάς, όπως λέγονται χαρακτηριστικά, η καθεμία εκ των οποίων στοίχισε κάτι παραπάνω από 8.700 ευρώ.

Εντούτοις, εκτός από τις ενστάσεις σε ό,τι αφορά το καθαρά επιχειρησιακό σκέλος, καθώς η συγκεκριμένη τεχνολογία θεωρείται από τους ειδικούς κατά βάση ξεπερασμένη, σοβαρές απορίες προκαλεί και η επιλογή της ΘΕΩΝ για την κατασκευή τους, ανέφερε το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ».

Ακόμη, στο ρεπορτάζ σημειώνεται πως με δεδομένη την εξόφθαλμα υψηλή τιμή που προσέφερε η εταιρεία συμφερόντων Χατζημηνά και σε συνάρτηση με τις υπάρχουσες τιμές του ίδιου υλικού προκύπτει το συμπέρασμα ότι μια ίδιου τύπου και τεχνολογίας διόπτρα όπως αυτές που ανέλαβε να κατασκευάσει η εν λόγω εταιρεία δεν κοστίζει περισσότερο από 3.800 ευρώ.

Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι ΕΑΣ και ΓΔΑΕΕ έδωσαν τη δουλειά - και μάλιστα με απευθείας ανάθεση - σ' έναν κατασκευαστή που χρέωνε την κατασκευή του ίδιου προϊόντος σε υπερδιπλάσια τιμή. Σημειώνεται δε πως η διόπτρα της ΘΕΩΝ που προοριζόταν για το αντιαρματικό όπλο Carl Gustav κυκλοφορεί ευρέως στη διεθνή διαδικτυακή αγορά.

Ο λόγος είναι απλούστατος: εξαιτίας της παρωχημένης τεχνολογικής της δομής, δόθηκε από τις αρμόδιες Αρχές άλλων κρατών εντός κι εκτός Ευρώπης η απαραίτητη άδεια ώστε να πωλείται ελεύθερα στο εμπόριο.

ΤΟ «ΠΑΡΑΘΥΡΟ» ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία - όπως υπογραμμίζεται στο ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» - προκύπτουν ερωτηματικά και μπορεί κανείς να αναρωτηθεί εύκολα γιατί δεν διενεργήθηκε διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός, όπως συνηθίζεται σ' αυτές τις περιπτώσεις, αλλά ακολουθήθηκε η οδός της ανάθεσης.

Τονίζεται επίσης πως για να καταλήξει ο διαγωνισμός στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και μέσω αυτών στην εταιρεία ΘΕΩΝ χρησιμοποιήθηκε μια εξαιρετικά βολική παράμετρος του πολυνομοσχεδίου Ν. 4446/2016 (ΦΕΚ Α΄ 240) που ψηφίστηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 2016.

Αυτό επέτρεπε - υπό συγκεκριμένες συνθήκες - τη χορήγηση αποδεικτικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και πιστοποιητικών φόρου ακίνητης περιουσίας και ενιαίου φόρου ακινήτων σε εταιρείες που βρίσκονταν ακόμη σε καθεστώς πτώχευσης. Ενα «παραθυράκι» αναγκαίο - όπως φαίνεται - καθώς χωρίς αυτό τα ΕΑΣ δεν θα ήταν σε θέση να υπογράψουν τη σύμβαση με τη ΓΔΑΕΕ, μιας και από τις αρχές του 2016 τελούν υπό καθεστώς πτώχευσης.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ των ΝΕΩΝ 31/7/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom