Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Κινέζοι είχαν στήσει παράνομη επιχείρηση καταστρέφοντας τον Μαλιακό (φωτο


Παρέμβαση του Εισαγγελέα Νικήτα Θεολογίτη και έφοδος της Ασφάλειας στο παράνομο συσκευαστήριο και τις αποθήκες της εταιρείας στην Ανθήλη Λαμίας.

Κινέζοι επιχειρηματίες έκαναν συστηματικά παράνομη αλίευση και
εμπορία ολοθουρίων (αγγούρια της θάλασσας) στην ευρύτερη περιοχή του Μαλιακού Κόλπου, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για μη αναστρέψιμες επιπτώσεις και σοβαρή διατάραξη του υποθαλάσσιου οικοσυστήματος, του τροφικού πλέγματος, της βιοποικιλότητας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, της θαλάσσιας ζωής (χλωρίδα, πανίδα) του Μαλιακού Κόλπου.

Για όσους δεν γνωρίζουν τα ολοθούρια (αγγούρια της θάλασσας) είναι σκουλήκια της θάλασσας τα οποία συγκαταλέγονται στα εχινόδερμα και είναι εξαιρετικό δόλωμα.

Στην Κίνα όμως και σε άλλες χώρες είναι πανάκριβα, γιατί τα τρώνε στα πιο ακριβά εστιατόρια, σε απίστευτα υψηλές τιμές, ενώ τα χρησιμοποιούν και για την παρασκευή φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μπορεί να πουληθούν στο εξωτερικό μέχρι και 1.000€ το κιλό.

Ο Μαλιακός κόλπος είναι από τα λίγα σημεία στην Ελλάδα που μπορεί κανείς να βρει σε αφθονία τα συγκεκριμένα εχινόδερμα, με αποτέλεσμα να έχει στηθεί τα τελευταια χρόνια από Κινέζους μαι παράνομη επιχείρηση αλίευση και εμπορίας, με επεξεργασία, συσκευασία και αποθήκευσή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Κινέζοι έκαναν εξαγωγές των ολοθούριων, γράφοντας στα τιμολόγια και τα συνοδευτικά έγγραφα ότι είναι καβούρια. Η παράνομη αυτή δραστηριότητα πρέπει να γίνεται για πάνω από δυο χρόνια και είναι απορίας άξιον πως "δούλευαν" κάτω από τη μύτη των Λιμενικών Αρχών της περιοχής.

Το ρεπορτάζ λέει ότι πρόσφατα έγινε κατάσχεση περίπου δυο τόννων παράνομων αλιευμάτων με αγγούρια της θάλασσας στην περιοχή της Λάρυμνας. Το οξύμωρο είναι όμως ότι η κατάσχεση έγινε από το Λιμεναρχείο Χαλκίδας και όχι από το οικείο Λιμεναρχείο.

Η αποκάλυψη της παράνομης δραστηριότητας έγινε μετά από καταγγελία στον Προϊστάμενό της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας κ. Νικήτα Θεολογίτη, ο οποίος έδωσε αμέσως κατεπείγουσα εντολή στην Ασφάλειας Λαμίας να κάνει έφοδο στα ακίνητα της εταιρείας στην Ανθήλη.

Το ρεπορτάζ λέει οι ότι έχει συλληφθεί ένας νεαρός Κινέζος, ενώ αναζητείται και άλλος ένας, που φέρεται να είναι ο επικεφαλής της επιχείρησης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για μεγάλο κύκλωμα που έκανε εξαγωγές ολοθουρίων και σε άλλες χώρες.

Οι διώξεις που έχουν ασκηθεί από την Εισαγγελία είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις για την υπόθεση από τις Αρχές.
http://www.lamiareport.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom