Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

ΙΔΟΥ ΟΙ ΜΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Στα δημοκρατικά καθεστώτα κυβερνούν οι πλειοψηφίες. Οι μειοψηφίες βεβαίως έχουν δικαιώματα και διακριτή παρουσία, αλλά δεν κυβερνούν. Έτσι συμβαίνει παντού εκτός από την Ελλάδα, όπου οι λίγοι καθορίζουν τις τύχες των πολλών.

Που οφείλεται, νομίζετε, το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια, που καλούνται να πληρώσουν όλοι οι Έλληνες; Οφείλεται, άραγε, μόνο σ' αυτούς που έχουν πληγεί από την κρίση και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ή και σε αυτούς που έχουν και δεν πληρώνουν;

Οι αρχές εκτιμούν ότι ένας στους πέντε που χρωστούν στις τράπεζες έχει τη δυνατότητα να πληρώσει, αλλά δεν το κάνει. Αν λάβουμε υπόψη ότι το σύνολο των κόκκινων δανείων έχει ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια, μιλάμε για ένα ποσό 20 δισεκατομμυρίων που οι σκόπιμα ασυνεπείς στερούν από τις τράπεζες, κάτι που έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πορεία της οικονομίας. Να σημειωθεί ότι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι Έλληνες φορολογούμενοι τελικά πλήρωσαν λιγότερα, γύρω στα 15 δισεκατομμύρια.

Μία άλλη δυναμική μειοψηφία είναι οι οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων. Πολλοί για να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα μπήκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων και στη συνέχεια... μην είδατε τον Παναή.

Από τους συνολικά 350.000 οφειλέτες που προχώρησαν σε διακανονισμό οφειλών ύψους 6,1 δισ. ευρώ, εκτός ρύθμισης βρέθηκαν περίπου 35.000, ήτοι το 10%.

Μάλιστα, όπως φαίνεται από τα στοιχεία των Ταμείων και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), πρόκειται για μεγαλοοφειλέτες οι οποίοι έχουν συνολικό χρέος σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 25% των συνολικά ρυθμισμένων οφειλών. Μην απορείτε, λοιπόν, που κόπηκαν και ξανά μανά κόπηκαν οι συντάξεις.

Το μεγάλο πανηγύρι πάντως με τις δυναμικές μειοψηφίες γίνεται στα χρέη προς την εφορία. Χρόνια τώρα. Συνελήφθη, λέει, ο τάδε μεγαλόσχημος για χρέη 15 εκατομμυρίων, αλλά μόλις τον έβαλαν στο κρατητήριο, ως εκ θαύματος, βρήκε τα λεφτά και αφέθηκε ελεύθερος. Δεκάδες οι περιπτώσεις. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ και κανείς από τους έχοντες δεν πληρώνει.

Όλοι ελπίζουν ότι το παρακμιακό ελληνικό κράτος θα κάνει πάλι το θαύμα του. Ή θα τους ξεχάσει πάλι για μία 10ετία ή θα τους ζητήσει να καταβάλουν ψίχουλα ή θα παραγράψει το χρέος τους ή θα πληρώσουν αν και όποτε συλληφθούν.

Με όλα αυτά τα τερτίπια οι πονηροί μεταθέτουν τα φορολογικά βάρη στις πλάτες των μονίμων υποζυγίων του προϋπολογισμού, των μισθωτών και των συνταξιούχων. Κατά τα άλλα, όλοι οι Έλληνες είμαστε ίσοι απέναντι στο νόμο. Η οικονομική κρίση έχει δώσει ρόλο και σε άλλες δυναμικές μειοψηφίες.

Περίπου 850.000 ιδιοκτήτες Ι.Χ. κυκλοφορούν χωρίς να έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, άλλοι γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα και άλλοι γιατί, όπως διδάσκει η πείρα, δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν. Γιατί, λοιπόν, η κυβέρνηση να μην αυξήσει και άλλο τα τέλη των... συνεπών γιωταχήδων.

Ένας στους δύο οφειλέτες της ΔΕΗ, που ως γνωστόν χρωστούν στην επιχείρηση πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, έχει τη δυνατότητα να πληρώσει, αλλά δεν το κάνει. Πλήθος τα παραδείγματα της πρακτικής του δεν πληρώνω - δεν πληρώνω. Κάποιοι πρέπει να κάνουν, επιτέλους, την αυτοκριτική τους.
http://www.apodytiriakias.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom