Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Εγκυρότης Μηδέν! Η κακόμοιρη δημοσιογραφία με πηγή το… «Βατράχι»! (βίντεο)

Πώς μια τρολιά έγινε fake news στα μεγαλύτερα ενημερωτικά sites των επαγγελματιών δημοσιογράφων

Μία απίστευτη ιστορία για το πού μπορεί να οδηγήσει η πολιτική προκατάληψη και το μένος ενάντια στην
κυβέρνηση και τους δημόσιους υπαλλήλους θα έχει να διηγείται από σήμερα και στο εξής η ελληνική «δημοσιογραφική οικογένεια».

Όλα ξεκίνησαν όταν, στις 17 Ιουλίου, η σατιρική σελίδα «Το Βατράχι» δημοσίευσε θέμα με τίτλο «Επίδομα χειρισμού σφραγίδας για τους υπαλλήλους του Δημοσίου ανακοίνωσε η Όλγα Γεροβασίλη».
Το δημοσίευμα «αποκάλυπτε» ότι σε νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ειδικό επίδομα «χειρισμού σφραγίδας και άλλων εργαλείων επικύρωσης εγγράφων» ύψους 50 ευρώ σε μηνιαία βάση, ενώ έβαζε τη Νέα Δημοκρατία να «κατηγορεί» την κυβέρνηση ότι «σε λίγο θα δώσει και επίδομα πασιέντζας»!


Μία εβδομάδα αργότερα ο Βηματοδότης φαίνεται πως «ανακάλυψε» το εν λόγω δημοσίευμα, μάλλον από δευτερογενή πηγή, και χωρίς να το «πολυζορίσει» αποφάσισε να το «πλασάρει» ως «αποκάλυψη»!


Αφού έγινε η αρχή από την παραπολιτική στήλη του Βήματος, ήταν θέμα χρόνου να εξαπλωθεί σε σειρά ενημερωτικών ιστοσελίδων, ανάμεσά τους το protothema.gr, το iefimerida.gr. Σε αρκετά από αυτά το θέμα «κατέβηκε» μόλις έγινε αντιληπτή η πηγή του, σε κάποια ωστόσο εξακολουθεί να πλασάρεται ως «αποκάλυψη».


Και εις ανώτερα!
www.documentonews.gr/
Συγγνώμη με… μισή καρδιά ζητά ο Βηματοδότης

Σε σημερινή ανάρτηση ο Βηματοδότης αποδίδει το λάθος στη «θερινή ραστώνη» και τη «Βαρουφακιάδα που κυριαρχούσε», που είχε ως αποτέλεσμα «να αναπαραχθεί μια είδηση» (sic) η οποία «καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα», χωρίς «κανείς να κάνει τον κόπο να διασταυρώσει την είδηση», όπως βέβαια ούτε και ο ίδιος ο Βηματοδότης.

Αναλυτικά ο Βηματοδότης αναφέρει τα εξής:

Συγγνώμη, λάθος

Κάτι ο καύσωνας και η καλοκαιρινή ραστώνη, κάτι η Βαρουφακιάδα που κυριαρχούσε, δεν ήθελε και πολύ να αναπαραχθεί μια είδηση, η οποία βεβαίως καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Πρόκειται για το δήθεν επίδομα σφραγίδας 50 ευρώ που χορηγεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε δημοσίους υπαλλήλους, το οποίο δημοσίευσε ένα site και έκανε γρήγορα τον γύρο του Διαδικτύου, χωρίς κανείς να κάνει τον κόπο να διασταυρώσει την είδηση.

Δικαίως λοιπόν το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία λέει ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, ούτε υπάρχει καμία εισηγητική έκθεση. Ούτε βεβαίως υπάρχει ανακοίνωση της ΝΔ που να καυτηριάζει το γεγονός. Το υπουργείο το μόνο που διαβεβαιώνει είναι ότι η κυβέρνηση θα αφήσει τη σφραγίδα της στη δημόσια διοίκηση.

Γεροβασίλη: Τα fake news βάλλουν κατά της Δημοκρατίας - Να αντιδράσουν οι δημοσιογράφοι

Την ανάγκη να αντιδράσουν οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι στα fake news, ώστε να προστατευθεί η δεοντολογία και το επάγγελμα τους τόνισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη.

Όπως υπογράμμισε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "news 247" για το "επίδομα σφραγίδας" που ξεκίνησε από το "Βατράχι" για να αναπαραχθεί από πολλά μεγάλα ΜΜΕ, η πρακτική της μετάδοσης ψευδών και προπαγανδιστικών ειδήσεων «βάλλει κατά της Δημοκρατίας και είναι επικίνδυνη», καθώς είναι διαφορετικό ζήτημα η κριτική και διαφορετικό η μετάδοση ψευδών ειδήσεων.

«'Όλοι οι πρόθυμοι χωρίς να επεξεργαστούν την είδηση, χωρίς να ψάξουν από που προήλθε, χωρίς διασταύρωση έσπευσαν να την αναδημοσιεύσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά, θεωρώντας ότι στόχος ήταν η κυβέρνηση, το Υπουργείο και οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Όπως σημείωσε, το πλέον ανησυχητικό ήταν πως, ενώ υπήρξε διάψευση από το Υπουργείο και πολλά διαδικτυακά μέσα απέσυραν την "είδηση", εντούτοις υπήρξαν Μέσα Ενημέρωσης που «θεωρώντας ότι θα μπορούσε η είδηση να γίνει πραγματικότητα συνέχισαν να την δημοσιεύουν μαζί με την διάψευση».

ΣΚΑΪ:«Ναι μεν είναι ψέματα, αλλά να το πούμε»!!!


Δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό ο ΣΚΑΪ να μεταδώσει το «φακ νιουζ», κατά την έκφραση του Άρη Πορτοσάλτε, με το «επίδομα σφραγίδας» σε δημοσίους υπαλλήλους, διατηρώντας παράλληλα «τις επιφυλάξεις του».

Τι κι αν τα sites που αναδημοσίευσαν την είδηση την κατέβασαν μόλις αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται για τρολιά; Τι κι αν ακόμα και ο «Βηματοδότης», από τον οποίον και ξεκίνησε το «γαϊτανάκι» της ψευδούς είδησης, αφαίρεσε το επίμαχο απόσπασμα;

Το κανάλι του Φαλήρου έκρινε ότι πρέπει να μεταδώσει την είδηση γιατί, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία των παρουσιαστών της απογευματινής ενημερωτικής ζώνης, «είναι ενδεικτικό του πώς λειτουργούσε το Δημόσιο». «Έβγαλα την είδηση γνωρίζοντας ότι δεν ισχύει, αλλά όποιο site κι αν ανοίξεις ή στο facebook βρίσκεις αυτό το πράγμα και λέω κάτσε, ναι μεν είναι ψέματα αλλά να το πούμε»!

Δείτε το επίμαχο απόσπασμα από την απογευματινή ενημερωτική ζώνη του ΣΚΑΪ και τον… απολαυστικό διάλογο που ακολούθησε:


http://www.documentonews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom