Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017

«Μπελάδες» για τους ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ διαβητικούς


Συντάκτης: Νίκος Φωτόπουλος

«Καμπανάκι» κινδύνου για τους διαβητικούς που είναι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ χτυπούν οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης. Η χορήγηση των αναλωσίμων σακχαρώδους διαβήτη,
σκευασμάτων ειδικής διατροφής και ορθοπεδικών - αναπνευστικών συσκευών από τα φαρμακεία απειλείται να τιναχτεί στον αέρα από τα συσσωρευμένα προβλήματα στη διαδικασία ελέγχου και πληρωμής των παραπεμπτικών αυτών.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα έγιναν προσπάθειες και συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των φαρμακοποιών και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ για να βρεθεί μία λύση, αλλά χωρίς θεματικά αποτελέσματα. «Η ανακοίνωση κάποιων παρεμβάσεων εκ μέρους του Οργανισμού χαρακτηρίζονται περισσότερο μέτρα-ασπιρίνη», σχολιάζει ο φαρμακευτικός σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Βέβαια και ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ δεν αρνείται τα προβλήματα. Σε πρόσφατη απόφαση του σχετικά με την εκκαθάριση των δαπανών των νέων συμβάσεων του Οργανισμού, επισημαίνεται ότι οι υποβολές των εκτελεσθέντων συνταγών έφτασαν τον Ιανουάριο του 2017 τις 10.678 και προστέθηκαν στις 13.646 υποβολές συμβεβλημένων παρόχων των υπόλοιπων κατηγοριών που εκκαθαρίζονταν από την 1η Ιανουαρίου 2016. Όμως, παρά τον αυξημένο όγκο συνταγών, δεν υπήρξε αντίστοιχη αύξηση στο ανθρώπινο δυναμικό των περιφερειακών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ.

«Οι μηνιαίες υποβολές συνταγών διπλασιάστηκαν χωρίς αντίστοιχη αύξηση του προσωπικού των υπηρεσιών μας και πολλά από τα προβλήματα που διαπιστώνονται θα λυθούν μόνο με αυτοματοποιημένους ελέγχους από την έκδοση της γνωμάτευσης.

Ωστόσο, ο διπλασιασμός των υποβολών από τον Ιανουάριο του 2017 απαιτεί άλλη διαχείριση και άλλους χρόνους ανταπόκρισης στις απαιτούμενες αλλαγές. Η διαδικασία επανεξέτασης των υποβολών και της προσκόμισης των δικαιολογητικών για την υποστήριξή τους και στη συνέχεια η- βάσει αυτών- αποκατάσταση των περικοπών κινδυνεύει να καταστήσει τις υπηρεσίες του Οργανισμού υπηρεσίες γραμματειακής υποστήριξης των αιτήσεων επανεξέτασης.

Μέχρι τώρα μάλιστα και για τις υπόλοιπες κατηγορίες παρόχων δεν έχει βρεθεί λύση στην ψηφιοποίηση των δικαιολογητικών των ενστάσεων στην αντίστοιχη υποβολή με αποτέλεσμα ούτε η υπηρεσία μας ούτε η Υπηρεσία Επιτρόπου να γνωρίζει κατά τον προληπτικό έλεγχο των χρηματικών ενταλμάτων ότι έχει μεσολαβήσει ένσταση», αναφέρεται στην απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ.

«Ο ΕΟΠΥΥ παραδέχεται τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην όλη διαδικασία και τα οποία έχει επισημάνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με επιστολές του προς τον Οργανισμό, στις οποίες όμως δεν έλαβε καμία απάντηση.

Εάν δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση, πολύ σύντομα τα φαρμακεία δεν θα είναι σε θέση να εκτελέσουν συνταγές και παραπεμπτικά για αναλώσιμα και ιατροτεχνολογικό υλικό εξαιτίας των τόσων συσσωρευμένων προβλημάτων», δηλώνει ο γραμματέας του ΦΣΘ Διονύσης Ευγενίδης.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει, οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης είναι απλήρωτοι για τα υλικά αυτά, τα οποία χορήγησαν από την αρχή του έτους και έχουν εξαντληθεί όλα τα αποθέματα τόσο των χρημάτων που θα μπορούσαν να διαθέσουν για να χρηματοδοτήσουν την κοινωνική πολιτική του ΕΟΠΥΥ, όσο και της υπομονής στις υποσχέσεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ.

Συγχρόνως, οι περικοπές που γίνονται στα παραπεμπτικά που εκτελέστηκαν 6 μήνες πριν, σε ένα περιβάλλον χωρίς σαφείς οδηγίες εκτέλεσης, έχουν οδηγήσει τους φαρμακοποιούς στα όριά τους όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι.
http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: