Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Νέο ολονύχτιο θρίλερ με το κουαρτέτο.... την ημέρα κοιμούνται οι βρυκόλακες! - Παύση διαπραγματεύσεων μέχρι τις 18 Απριλίου

Η κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν μπορεί άλλες υποχωρήσεις

Από τις 19:00 το απόγευμα  της Δευτέρας βρίσκεται σε εξέλιξη το θρίλερ της διαπραγμάτευσης, με τους Έλληνες υπουργούς να προσέρχονται ένας ένας στο ξενοδοχείο Hilton απέναντι στους σκληρούς δανειστές.

Η αισιοδοξία βλάπτει σοβαρά τη διαπραγμάτευση όταν μάλιστα δεν συνάδει με την πραγματικότητα, καθώς ελληνική κυβέρνηση και δανειστές και ιδίως οι προερχόμενοι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού διαβάζουν με διαφορετικό τρόπο τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού.

Έτσι όσο πιθανό είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και η αξιολόγηση πριν από το Πάσχα, άλλο τόσο πιθανό είναι να έχουμε μια "ενδιάμεση" συμφωνία ή ακόμη χειρότερο ένα ναυάγιο που θα βυθίσει τη χώρα ακόμη πιο βαθιά στο πηγάδι της πολύπλευρης κρίσης και της ύφεσης.

Το Μέγαρο Μαξίμου πλέον αγωνιά για τις εξελίξεις και ειδικά για το νέο γύρο διαπραγματεύσεων που είναι αυτή την ώρα σε εξέλιξη με στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού να λέει ότι "η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη και ελπίζουμε να καταλήξουμε" και όταν ρωτήθηκε "αν δεν καταλήξουμε;" να απαντά "να δούμε πρώτα τον δράκο και μετά τον Αη Γιώργη"!

Ο Κατρούγκαλος απέναντι στο κουαρτέτο
«Συμφωνία θα μπορούσαμε να είχαμε και χθες. Το θέμα είναι να έχουμε μία καλή συμφωνία» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος προσερχόμενος πριν από λίγο στην συνάντηση με τους θεσμούς για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Όπως είπε, μέχρι στιγμής, τα μηνύματα είναι καλά. «Φαίνεται ότι τα βρίσκουμε στο δημοσιονομικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, τονίζοντας παράλληλα, ότι υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα συνεργασίας με δημιουργικό πνεύμα.

Ωστόσο, ο ίδιος εκτίμησε ότι «έχουμε αργήσει». «Θεωρώ ότι μέχρι τις 22 Απριλίου υπάρχει χρόνος», σημείωσε ο υπουργός. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι το καλό θα ήταν μέχρι τις 15 Απριλίου στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ να έχουμε πάει με κάτι πιο χειροπιαστό. Καλό θα ήταν να τελειώσουμε σήμερα». «Εμείς έχουμε εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό τα όρια υποχώρησής μας» κατέληξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Αγκάθι και οι αποκρατικοποιήσεις
Το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των δανειστών, με τις θέσεις της κυβέρνησης να παραμένουν υπέρ της διατήρησης του δημόσιου ελέγχου σε επιχειρήσεις του κλάδου ανεξάρτητα από το αν έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ όπως συμβαίνει με το 17% των μετοχών της ΔΕΗ, το 35% των ΕΛΠΕ και το 65% της ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου τα θέματα που σχετίζονται με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας (δημοπρασίες, ενέργειας από λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ) όπως και με τον ΑΔΜΗΕ έχουν κλείσει.
http://www.newsit.gr/

Παύση διαπραγματεύσεων μέχρι τις 18 Απριλίου
ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Χωρίς συμφωνία θα ταξιδέψουν για την Ουάσινγκτον θεσμοί και κυβέρνηση, καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε τα ξημερώματα ότι αποφασίστηκε από κοινού παύση συζητήσεων.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν στις 18 Απριλίου, με στόχο να υπάρξει συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 22ης Απριλίου. Κατά τη διάρκεια δηλώσεών του, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι υπάρχει πρόοδος στα μεγάλα θέματα αλλά ο χρόνος δεν επαρκεί για να ολοκληρωθεί η συμφωνία επί τεχνικού επιπέδου σε μικρότερα ζητήματα.

Μάλιστα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θεσμοί και κυβέρνηση θα καταλήξουν σε συμφωνία πριν από το Eurogroup.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος (σ.σ. είχε ήδη συζητηθεί το ασφαλιστικό με τους εκπροσώπους των θεσμών) ανέφερε ότι «όπως είπε ο Ευκλείδης, δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για να καταλήξουμε σήμερα». Για να συμπληρώσει ο υπουργός Οικονομικών ότι «είμαστε αρκετά κοντά σε πολλά δύσκολα θέματα, δεν θα σας πω».

Στο τραπέζι ετέθη χτες, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, που αποτελεί και ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων. Αντίθετα, δεν ετέθησαν, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, ζητήματα των υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης, όπως και του νέου Ταμείου αποκρατικοποιήσεων, ενώ ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, που είχε προσέλθει στο κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας, μετέθεσε χρονικά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των θεσμών.

H αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, αναφέρει ότι η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ αναμένεται να ταξιδέψει για την Ουάσιγκτον σήμερα το πρωί ενώ οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης θα αποχωρήσουν από την Αθήνα την Τρίτη το απόγευμα.

Όπως έχει γίνει γνωστό, σήμερα θα υπάρξουν ορισμένα «ραντεβού» σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων που θα μείνουν στην Αθήνα ενώ θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτη με εκπροσώπους των θεσμών.

Η Εαρινή Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον ξεκινάει στις 15 Απριλίου και ολοκληρώνεται δύο ημέρες αργότερα, στις 17 Απριλίου.

http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom