Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Χάος στον Πειραιά: Για άλλη μια φορά απροετοίμαστη η κυβέρνηση

Δεν υπολόγισαν την μεγάλη ζήτηση από πρόσφυγες για μεταφορά στο Σκαραμαγκά

Οι πρόσφυγες αποδέχθηκαν σήμερα μαζικά την μεταφορά τους από τον Πειραιά, όμως στον Σκαραμαγκά οι υποδομές επαρκούν μόνο για 800 άτομα.

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση πιάστηκε εξ απήνης στο θέμα του
προσφυγικού, καθώς η μεγάλη προθυμία των προσφύγων και των μεταναστών που εκδηλώθηκε σήμερα για να μεταφερθούν στο κέντρο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά βρήκε και πάλι τους κρατικούς μηχανισμούς απροετοίμαστους.


Παρά το γεγονός ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες τις προηγούμενες ημέρες δεν ήθελαν να μπουν στα λεωφορεία, σήμερα άλλαξαν άρδην συμπεριφορά, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να συνωστίζονται και να διεκδικούν με κάθε τρόπο μία θέση στα λεωφορεία για την μεταφορά στον Σκαραμαγκά. 
Σπρωξίματα και ένταση στο τελευταίο λεωφορείο με τους 80 τυχερούς που βρήκαν μια θέση προς τον κέντρο φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά




Χωρίς λεωφορεία πλέον, οι μετανάστες-πρόσφυγες προσπαθούν με ταξί να φθάσουν στο Σκαραμαγκά



Όμως μέχρι αργά το απόγευμα είχαν μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις του χώρου φιλοξενίας 725 άνθρωποι, την ίδια ώρα που στον Πειραιά υπήρχε μεγάλη ζήτηση από μεγάλους αριθμούς μεταναστών να μεταφερθούν εκεί. 

Για την μεταφορά τους χρησιμοποιήθηκαν δύο λεωφορεία αστικά (φυσούνες), κάτι που υποχρέωσε αρκετούς από τους μετανάστες να περιμένουν έως και πάνω από τέσσερις ώρες για να καταφέρουν να μπουν μέσα σε ένα από αυτά.



Με το πέσιμο της νύχτας, τα λεωφορεία σταμάτησαν να μεταφέρουν πλέον μετανάστες και πρόσφυγες προς το Σκαραμαγκά, κάτι που οδήγησε αρκετούς από αυτούς να καλέσουν ταξί για να μπορέσουν να φθάσουν μόνοι τους στον χώρο φιλοξενίας. 



Όμως σύμφωνα με πληροφορίες όσοι φθάνουν με ταξί στο Σκαραμαγκά υποχρεώνονται να επιστρέψουν πίσω, καθώς όπως υποστηρίζουν οι αστυνομικές αρχές θα πρέπει να φθάσουν εκεί αφού έχουν καταγραφεί περνώντας μέσα από την διαδικασία των λεωφορείων.

Το τελευταίο λεωφορείο αναχώρησε λίγο πριν τις 9 το βράδυ, μεταφέροντας πάνω από 80 επιβάτες στον χώρο φιλοξενίας. Μάλιστα κατά την επιβίβαση των τελευταίων επιβατών επικράτησε χάος, με αντεγκλήσεις και σπρωξίματα για το ποιος θα καταφέρει να μπει μέσα στο λεωφορείο. Ενώ όσοι έμειναν πίσω αναζητούν τρόπους να φύγουν μέσα στη νύχτα με οποιοδήποτε μέσο για να φθάσουν και αυτοί στο Σκαραμαγκά.

Η κατάσταση πάντως δείχνει για άλλη μια φορά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι πλήρως ανέτοιμη για τις εξελίξεις και αδύναμη να προβλέψει τις εξελίξεις. Παρά το ότι ήταν ήδη γνωστό ότι από τις 3.000 θέσεις που υπάρχουν στον Σκαραμαγκά, μόλις οι 800 είναι αυτή την στιγμή έτοιμες να δεχθούν κόσμο, πίεσαν με κάθε μέσο στο να δημιουργηθεί ένα κλίμα αποχώρησης από τον Πειραιά, χωρίς όμως να έχουν εξασφαλίσει τι θα γίνει σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλη ζήτηση, όπως και έγινε τελικά. 



Όπως και να έχει για άλλη μια φορά η κυβέρνηση βρίσκεται έκθετη, καθώς ακόμα και όταν όλα δείχνουν να πηγαίνουν κατ' ευχήν (με τους μετανάστες στον Πειραιά να αποδέχονται την πρότασή της και να αλλάζουν στάση) εκείνη βρίσκεται απροετοίμαστη πίσω από τις εξελίξεις και χωρίς ξεκάθαρο σχέδιο.

http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom