Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Το ζεύγος Γριβέα ζητά να μην εκδοθεί στην Ελλάδα γιατί οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές είναι απάνθρωπες!

Τις θέσεις των κατηγορουμένων,που διαφεύγουν στην Αγγλία,στηρίζουν καθηγητές Ελληνικών Πανεπιστημίων....
Δεν ξέρουμε μάλιστα αν η παράστασή τους,ως εμπειρογνωμόνων,στη δίκη βαρύνει τις τσέπες του Ελληνικού λαού ή των κατηγορουμένων;
Οπως δεν γνωρίζουμε αν οι κύριοι καθηγητές άκουσαν τίποτα για κάτι εκατομμύρια που... πέταξαν από το ΤΤ....
Ζείδωρον

Με βασικό αντικείμενο την κατάσταση στις συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο εκδόσεων του Ουεστμίνστερ η εκδίκαση της υπόθεσης του ζεύγους Γριβέα. Ο Κυριάκος Γριβέας και η Αναστασία Βάτσικα κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Το βρετανικό δικαστήριο μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας, αύριο και κατά πάσα πιθανότητα μέχρι το απόγευμα, θα αποφανθεί αν θα πρέπει να εκδοθούν στην Ελλάδα, όπως έχουν ζητήσει με ευρωπαϊκό ένταλμα, οι ελληνικές αρχές.

Σήμερα κατέθεσε ως εμπειρογνώμων ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές παραβιάζουν σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων και συνιστούν βασανιστήριο σύμφωνα με το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων των Ανθρώπων). Αναφορά έκανε και στις καταδικαστικές για την Ελλάδα αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις «απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές (Κορυδαλλός, Ιωάννινα, Λάρισα, Τρίπολη)», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Αξιοσημείωτο είναι ότι όπως και ο κ. Αναγνωστόπουλος χθες, έτσι και ο κ. Τσιτσελίκης σήμερα αμφισβήτησε τη γραπτή εγγύηση που κατέθεσε το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης για την τοποθέτηση σε συγκεκριμένο χώρο των υπό έκδοση κατηγορουμένων. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, με έγγραφο του προς τις βρετανικές αρχές, έχει εγγυηθεί ότι αν τελικά το ζεύγος Γριβέα εκδοθεί στην Ελλάδα και κριθεί προφυλακιστέο, θα κρατηθεί σε πτέρυγες που πληρούν τις προϋποθέσεις κράτησης, όπως αυτές ορίζονται από τα διεθνή στάνταρ. Ο κ. Γριβέας στην πτέρυγα 6 και η κα Βάτσικα στις γυναικείες φυλακές αντίστοιχα, διευκρινίζεται.

Ο κ. Τσιτσελίκης υποστήριξε στο δικαστήριο πως ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει τη νομική δεσμευτικότητα της εν λόγω εγγύησης καθώς, όπως επισήμανε, «η τοποθέτηση κρατουμένων σε συγκεκριμένους χώρους είναι αρμοδιότητα αποκλειστικά και μόνο του συμβουλίου της φυλακής». Μάλιστα, όπως τόνισε, το έγγραφο αυτό «εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται πως οι υπόλοιπες πτέρυγες των φυλακών, όπως και άλλες φυλακές στην Ελλάδα, παραβιάζουν τις συνθήκες κράτησης και τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων». Γεγονός που όπως σημείωσε είναι «πρωτοφανές για ένα κράτος», να παραδέχεται δηλαδή την ακαταλληλότητα των φυλακών του.

Από τη μεριά του, ο εισαγγελέας προσπάθησε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας να αποδείξει πως από τη στιγμή που το υπουργείο έχει δεσμευτεί για τον τόπο κράτησης των εκζητουμένων, ακόμη και αν δεν έχει την τυπική δικαιοδοσία, έχει τη δυνατότητα να κάνει πράξη τη δέσμευσή του. «Το έχει κάνει και σε άλλες περιπτώσεις κρατουμένων - δημόσιων προσώπων, όπως πρώην υπουργοί, επιχειρηματίες κ.λπ.» είπε ο εισαγγελέας που εκπροσωπεί την ελληνική πλευρά. Παράλληλα, προσπάθησε να αμφισβητήσει την αξιοπιστία του μάρτυρα και να αποδείξει στο δικαστήριο ότι κάποια πράγματα στην έκθεση του είτε είναι ελλιπή είτε ορισμένες φορές διατυπωμένα καθ' υπερβολή.

Με τη σειρά του ο κ. Τσιτσελίκης αναφέρθηκε, επίσης και στην έκθεση της Επιτροπής για την Αποτροπή Βασανιστηρίων ( CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα, καθώς την μπλοκάρει η ελληνική πολιτεία, όπως τόνισε. «Για τα τελευταία 10 χρόνια όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δίνουν την έγκριση τους για τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων της CPT, αφού προτιμούν να έχουν μια κακή έκθεση δημοσιευμένη παρά καθόλου» είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ο κ. Τσιτσελίκης ανέφερε επίσης ως μεγάλο πρόβλημα την έλλειψη προσωπικού στις φυλακές. Εξήγησε πως δεν υπάρχουν τα απαραίτητα μέσα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων, όπως δεν υπάρχει και το απαραίτητο προσωπικό για να μεταφέρουν τους φυλακισμένους στο νοσοκομείο, όταν χρειάζεται. «Έχουμε περιπτώσεις που φυλακισμένοι έχουν πεθάνει επειδή δεν υπήρχε το απαραίτητο προσωπικό για να τους βοηθήσει» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Τσιτσελίκης υποστήριξε πως υπάρχουν ήδη δύο παρόμοιες υποθέσεις για τις οποίες τα βρετανικά δικαστήρια αρνήθηκαν να εκδώσουν και μάλιστα κατάδικους στην Ελλάδα, λόγω των συνθηκών κράτησης στις ελληνικές φυλακές.

Το δικαστήριο θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο, στις 10 το πρωί τοπική ώρα, με την αγόρευση του εισαγγελέα και του συνηγόρου υπεράσπισης. Ο δικαστής της έδρας είπε πως αν αύριο δεν υπάρξουν περιπλοκές στην εξέλιξη της υπόθεσης, κατά πάσα πιθανότητα, θα βγάλει την απόφαση του μέχρι αργά το απόγευμα και θα την κοινοποιήσει μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε όλους τους ενδιαφερομένους. Και οι δύο πλευρές, τόσο ο συνήγορος υπεράσπισης όσο και η εισαγγελία έχουν δικαίωμα, μέσα σε εφτά μέρες, να κάνουν έφεση, οπότε είναι σχεδόν βέβαιο πως η υπόθεση θα εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό μέσα στο φθινόπωρο.

Η εκδίκαση της υπόθεσης του ζεύγους Γριβέα, που εμπλέκεται στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου  ξεκίνησε χτες το πρωί στο Ειρηνοδικείο του Ουεστμίνστερ . Το δικαστήριο θα εξετάσει αν πρέπει να τους εκδώσει στην Ελλάδα, όπως έχουν ζητήσει με ευρωπαϊκό ένταλμα, οι ελληνικές αρχές.

Ο δημόσιος κατήγορος, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την ελληνική πλευρά, στην εισήγησή του υποστήριξε πως οι κατηγορίες που τους βαραίνουν για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος αποτελούν αδικήματα και για το βρετανικό δίκαιο και έτσι θα πρέπει να εκδοθούν στην Ελλάδα.

Η σημερινή πρώτη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας αναλώθηκε κατά πολύ στην ερμηνεία του εντάλματος, αφού δεν είναι ξεκάθαρο αν ο κ. Γριβέας και η κ. Βάτσικα διώκονται για απιστία ή για απάτη. Η υπεράσπιση υποστήριξε πως πουθενά στο κατηγορητήριο δεν φαίνεται ότι πρόκειται για απάτη. Κατηγορούνται για μια μορφή απιστίας που όμως δεν αποτελεί αδίκημα για το βρετανικό δίκαιο, είπε ο συνήγορος υπεράσπισης.

Αυτό που ουσιαστικά ισχυρίστηκε η πλευρά Γριβέα είναι πως όταν δόθηκε το επισφαλές δάνειο στους κατηγορούμενους, αυτοί δεν προσκόμισαν κανένα ψευδές στοιχείο για την απόκτησή του.
«Αν έγινε λάθος στην καταβολή του δανείου είναι θέμα που αφορά τους πιστωτές και όχι τους κατηγορούμενους» είπε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος υπεράσπισης, Μπεν Μπράντον.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κατάθεση του πρώτου εμπειρογνώμονα, του αναπληρωτή καθηγητή του Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας της Νομικής Σχολής Αθηνών, Ηλία Αναγνωστόπουλου. Ο κ. Αναγνωστόπουλος, μιλώντας μέσω βίντεο τηλεφώνου από την Αθήνα, υποστήριξε πως ενώ το κατηγορητήριο αναφέρεται σε απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ο εισαγγελέας εκδόσεων στο αίτημα του κάνει λόγο και για απάτη. Όπως είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, κατά την εκτίμηση του «αυτό είναι πρωτοφανές».

Επιπλέον, ο Έλληνας καθηγητής υποστήριξε πως αν και όλοι οι συγκατηγορούμενοι του ζεύγους βρίσκονται εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους, εκτιμά πως το ζεύγος Γριβέα αν εκδοθεί στην Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα θα προφυλακιστεί. Σε αυτή την περίπτωση, όπως είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος, θα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην προετοιμασία της υπεράσπισής τους, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι το ψυχολογικό βάρος θα είναι δυσβάστακτο.

Επίσης, πρόσθεσε πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι οι κατηγορούμενοι αποτελούν δημόσιο κίνδυνο. Ακόμα άφησε αιχμές για την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της υπόθεσης Συμέου. Υπενθυμίζεται ότι ο Ελληνοκύπριος- Βρετανός υπήκοος είχε κατηγορηθεί για φόνο στην Ελλάδα, εκδόθηκε από τις βρετανικές αρχές και έμεινε προφυλακιστέος στις φυλακές Κορυδαλλού 10 μήνες. Τελικά όμως στην τακτική δικάσιμο αθωώθηκε.

Τέλος, ο κ. Αναγνωστόπουλος αμφισβήτησε τη γραπτή εγγύηση που κατέθεσε το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης για τον χώρο προφυλάκισης των κατηγορουμένων. Σύμφωνα με αυτό, το υπουργείο Δικαιοσύνης εγγυάται πως οι κατηγορούμενοι αν προφυλακιστούν θα μπουν σε κελιά των φυλακών Κορυδαλλού που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυτές ορίζονται από τους διεθνείς οργανισμούς. Ο κ. Αναγνωστόπουλος τόνισε πως το υπουργείο δεν έχει νομική βάση για να βεβαιώσει τον τόπο προφυλάκισης οποιουδήποτε κατηγορουμένου. Αρμόδιος για να αποφασίσει, σημείωσε, είναι ο εισαγγελέας εκτελέσεως ποινών σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των φυλάκων.

Σημειώνεται πως η υπεράσπιση του ζεύγους Γριβέα τον Φεβρουάριο κατέθεσε μια σειρά από αιτήματα- προϋποθέσεις προκειμένου να διεξαχθεί η δίκη. Μεταξύ αυτών είχε ζητηθεί να οριστεί πραγματογνώμονας ο οποίος θα εξέταζε τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές Κορυδαλλού, τόσο στην αντρική όσο και στη γυναικεία πτέρυγα. Επίσης, είχε ζητηθεί να οριστούν δύο άλλοι πραγματογνώμονες που θα αποφανθούν αν μπορεί να διεξαχθεί δίκαιη δίκη στην Ελλάδα. Ο ένας από αυτούς είχε ζητηθεί να ήταν καθηγητής Δικαίου για να εξετάσει το νομικό σύστημα της χώρας στο σύνολό της, και ο άλλος Έλληνας δικηγόρος, για να μπορεί να εξετάσει το νομικό πλαίσιο της συγκεκριμένης υπόθεσης. Επιπλέον, ζητήθηκε να εξεταστεί αν τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται αποτελούν αδικήματα και για τον βρετανικό νόμο. Τέλος, εξετάστηκαν και οι επιπτώσεις που θα έχει η παράδοση του ζεύγους στις ελληνικές αρχές για τα δύο ανήλικα παιδιά τους, τα οποία ζουν στη Βρετανία.

Αυτές τις μέρες το δικαστήριο αναμένεται να κρίνει τα πορίσματα των πραγματογνώμων, για να αποφανθεί για την έκδοση ή όχι του ζεύγους Γριβέα στην Ελλάδα.

Αύριο είναι προγραμματισμένο να εξεταστεί ως εμπειρογνώμων ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Τσιστελίκης, ο οποίος μεταξύ άλλων εξειδικεύεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η δίκη θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με την αγόρευση των δύο πλευρών. Νομικοί κύκλοι ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως δεν αποκλείεται η απόφαση να εκδοθεί μέχρι την Παρασκευή.

Παράλληλα, την προηγούμενη εβδομάδα το Εφετείο του Λονδίνου αποφάνθηκε πως πρέπει να ακυρωθούν και επίσημα τα τέσσερα από τα πέντε εντάλματα έκδοσης της Τόνια Ηλία, η οποία εμπλέκεται στο επονομαζόμενο παραδικαστικό κύκλωμα, που αποκαλύφθηκε το φθινόπωρο του 2004. Για το πέμπτο ένταλμα και για τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκκρεμούν, η υπόθεση έχει παραπεμφθεί σε νέα δικάσιμο στο εφετείο, και μάλιστα με άλλη σύνθεση. Η ακριβής ημερομηνία της δίκης θα οριστεί μέσα στον Σεπτέμβριο. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Τόνια Ηλία, «ο αγώνας δικαίωσης μου από τα αγγλικά δικαστήρια συνεχίζεται. Ευελπιστώ ότι τελικά θα δικαιωθώ και για τα υπόλοιπα θέματα που εκκρεμούν».

Διαβάστε ΕΔΩ όλο το φάκελο Γριβέα-Βάτσικα-ΤΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom