Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014

Γήπεδο ΑΕΚ: Υπερψήφιση από Ν.Δ.,ΠΑΣΟΚ,Χρυσή Αυγή,ΔΗΜΑΡ & ΑΝΕΛ, καταψήφιση απο ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Αντιδράσεις από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ – οπαδούς της ΑΕΚ

Ψηφίστηκε επί της αρχής και κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, που περιλαμβάνει και την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ.

Την τελευταία στιγμή αποσύρθηκε το ρυθμιστικό σχέδιο Θεσσαλονίκης μετά από αίτημα του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμου Σενετάκη και θα επανέλθει στη Βουλή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Όπως τόνισε ο υπουργός περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης το
νομοθέτημα παρεμβαίνει με πολύ συγκεκριμένες δράσεις και παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας σε συνεργασία με τον δήμαρχο Αθηναίων αλλά και ανάδειξη των εγκαταλειμμένων κτιρίων με κίνητρα καθώς επίσης παρεμβαίνει με σχέδιο για οκτώ δήμους της Δυτικής Αθήνας.

Αναφερόμενος στη ρύθμιση το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια αφού χαρακτήρισε ακατανόητη τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για «εμπρός-πίσω» χωρίς ωστόσο να έχει καταθέσει καμία πρόταση ή τροπολογία, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση γίνεται η αρχή για ένα μεγάλο πρόγραμμα αθλητικής, πολεοδομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης στη Νέα Φιλαδέλφεια, με φορέα το αθλητικό Σωματείο της ΑΕΚ.

Δίνεται λύση στο πρόβλημα μιας ιστορικής ομάδας, με μεγάλη διαδρομή και συμβολή στον αθλητισμό, τον πολιτισμό και τη χώρα, αποκαθίσταται η ιστορική έδρα της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια ενενήντα χρόνια μετά την ίδρυσή της και δέκα χρόνια μετά την κατεδάφιση του παλαιού γηπέδου και επαναπροσδιορίζονται με αντικειμενικά κριτήρια οι κανόνες και το πλαίσιο εντός του οποίου μπορεί να πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο έργο.

Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι στοιχίζονται πλέον οι επιλογές του νόμου με τις αρχές της προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής της Νέας Φιλαδέλφειας και ευρύτερα της Αθήνας και κατοχυρώνεται το πολεοδομικό κεκτημένο και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο της περιοχής.

Για «ακύρωση» του υπουργού από την «παραπαίουσα συγκυβέρνηση» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, με αφορμή την απόσυρση μέρους του νομοσχέδιου. Σχετικώς με το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ είπε ότι είναι «γκεμπελισμός» όταν λέγεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε ένα μικρό γήπεδο, όταν μιλά για 27.000 θέσεων όταν άλλοι θέλουν των 33.000 θέσεων. Αφού ο κ. Κουρουμπλής μίλησε για αδυναμίες του νομοσχεδίου ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να δεσμευτεί και να βάλει μέσα στο νόμο διάταξη που θα ορίζει συγκεκριμένο χρόνο για την υλοποίηση των προβλεπόμενων διαταγμάτων και αποφάσεων.

Για πολύ σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Καραγκούνης ο οποίος εξέφρασε την απορία του γιατί η Αντιπολίτευση διαφωνεί με την περαιτέρω διαβούλευση σχετικώς με το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Θεσσαλονίκης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος τόνισε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό νομοσχέδιο και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι διαφωνεί χωρίς να καταθέτει καμία πρόταση ενώ απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της ΝΔ, που ζήτησαν την απόσυρση του Ρυθμιστικού της Θεσσαλονίκης, είπε ότι η Θεσσαλονίκη έχασε μια ιστορική ευκαιρία.

Από την ΔΗΜΑΡ, ο Δημήτρης Αναγνωστάκης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο δεν είναι το αρτιότερο, ωστόσο το κόμμα του το στηρίζει γιατί με αυτό γίνεται μια σημαντική αρχή, ενώ μίλησε για έλλειμμα εσωτερικής επικοινωνίας στο κυβερνητικό σχήμα με αφορμή την απόσυρση του ρυθμιστικού της Θεσσαλονίκης.

Από τους ΑΝΕΛ ο Τέρενς Κουίκ έκανε λόγο για αδυναμίες του νομοσχεδίου και έλλειμμα προβλέψεων σε σημαντικούς τομείς και επιφυλάχθηκε να μιλήσει στην πρωινή συνεδρίαση για το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος είπε ότι το νομοθέτημα υπηρετεί τις αρχές της ανάπτυξης που επιβάλλει το κεφάλαιο και υπηρετεί το καπιταλιστικό σύστημα.

Αντιδράσεις από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ – οπαδούς της ΑΕΚ

Κύμα διαμαρτυριών και έντονη δυσαρέσκεια από φίλους της Ένωσης που ανήκουν στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, για την στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Βουλή

Η κατά τη γνώμη τους άδικη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην ΑΕΚ και στην προοπτική της κατασκευής του γηπέδου της, δεν εξόργισε μόνο τον απλό κόσμο της ομάδας (κάτι που είναι εμφανές από μια απλή επίσκεψη σε οποιοδήποτε αθλητικό σάιτ φιλοξενεί σχόλια αναγνωστών).

Έντονες είναι οι αντιδράσεις και από φίλους της Ένωσης που έχουν πιο στενές σχέσεις με το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καθώς ανήκουν στον συγκεκριμένο χώρο. Οι εν λόγω οπαδοί της ΑΕΚ, που είχαν πιστέψει τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για θετική στάση απέναντι στην «Αγιά Σοφιά», ενοχλήθηκαν έντονα όχι μόνο από το στείρο «όχι» του κόμματος, αλλά και με απαράδεκτες και προσβλητικές για την ΑΕΚ τοποθετήσεις που έγιναν από βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο.

Μάλιστα, αρκετός κόσμος φροντίζει ήδη να μεταφέρει την έντονη δυσαρέσκειά του τόσο σε κομματικά στελέχη, όσο και σε οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, μεμονωμένα ή με πιο συνολικές αντιδράσεις όπως για παράδειγμα στην Χαλκίδα και στην Κρήτη. Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο ότι τις επόμενες μέρες οι αντιδράσεις τόσο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που είναι οπαδοί της ΑΕΚ, όσο και του απλού κόσμου της ομάδας θα κορυφωθούν, καθώς η απίστευτα ανεύθυνη και ανέντιμη στάση του κόμματος απέναντι στην Ένωση δεν πρόκειται να... ξεχαστεί γρήγορα.

Ειδικά όσο πλανώνται τα ερωτηματικά για την στάση της Δημοτικής Αρχής και της Περιφέρειας, στην ηγεσία των οποίων βρίσκονται πλέον δύο κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με άριστες σχέσεις με την Κουμουνδούρου. Με απλά λόγια, η κόντρα της ΑΕΚ και του κόσμου της με το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν τελείωσε με την σημερινή ψήφιση του νομοσχεδίου για το γήπεδο. Αντίθετα, όλα δείχνουν ότι μόλις ξεκίνησε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: