Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Το ψυχογράφημα του "εμμονικού" Μαζιώτη

Η ΕΛ.ΑΣ. ΣΚΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ

Το προφίλ του Νίκου Μαζιώτη, όπως φέρεται να έχει σκιαγραφηθεί από τους αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ, αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον φάκελο του τρομοκράτη που έχουν οι ειδικές αστυνομικές υπηρεσίες, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για έναν «ιδιαίτερα έξυπνο άνθρωπο, με αυστηρή πειθαρχία, προσήλωση στους στόχους του, που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη λεπτομέρεια και έχει επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά».
Οι αξιωματικοί που από το 2012 ηγούνταν των ερευνών για τον εντοπισμό του Μαζιώτη, ήξεραν ότι τους είχε ανατεθεί μία δύσκολη αποστολή. Προσπαθούσαν με κάθε διαθέσιμο τρόπο να βρουν τα ίχνη του, αλλά πάντα ξεγλιστρούσε.

Ακόμα και τα υπερσύγχρονα τεχνολογικά μέσα που έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές «αχρηστεύθηκαν» από τον Μαζιώτη. Πρόσεχε πάρα πολύ τις κινήσεις του και φρόντιζε ακόμα και την τελευταία λεπτομέρεια, για να μην εντοπιστεί. Δεν χρησιμοποιούσε κινητά ή σταθερά τηλέφωνα, πραγματοποιούσε προκαθορισμένα ραντεβού χωρίς ενδιάμεσες επικοινωνίες και «κρυβόταν» στην ανωνυμία του πλήθους, διευθετώντας σε «κοινή θέα» τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για τα χτυπήματά του.
Σύμφωνα με τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, την ημέρα της σύλληψής του ο Μαζιώτης φορούσε την ίδια κακής ποιότητας περούκα, το ίδιο ζευγάρι λευκά παπούτσια και την ίδια βερμούδα που φόραγε
Σύμφωνα με τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, την ημέρα της σύλληψής του ο Μαζιώτης φορούσε την ίδια κακής ποιότητας περούκα, το ίδιο ζευγάρι λευκά παπούτσια και την ίδια βερμούδα που φόραγε στις δύο ένοπλες ληστείες που είχε διαπράξει στην Πελοπόννησο.
«Κοιτούσε ακόμα και τις αντανακλάσεις στις βιτρίνες των καταστημάτων για να δει αν τον ακολουθεί κανείς αλλά και για να φυλάει τα νώτα του», αναφέρει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος της Κατεχάκη.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν, που επί 1,5 έτος ζούσε στο Μαρούσι μαζί με τη σύντροφό του Πόλα Ρούπα και το 4,5 ετών παιδί του, και κανείς από τους γείτονες δεν είχε καταλάβει το παραμικρό.
Το ψυχογράφημα του ‘εμμονικού’ Μαζιώτη
Η πειθαρχία του αποδείχθηκε και από το γεγονός ότι δεν ξέφυγε ούτε για μία στιγμή από την αυστηρή εικόνα του ήσυχου οικογενειάρχη που είχε δημιουργήσει. Που ενώ ήταν ο νούμερο ένα καταζητούμενος των Αρχών και προχωρούσε σε τρομοκρατικές ενέργειες, οι πληροφορίες που έφθαναν στην Αντιτρομοκρατική και αφορούσαν το πρόσωπό του ήταν λιγοστές.
Προσεκτικές κινήσεις
Ενα ακόμη στοιχείο του «ψυχογραφήματος» του Ν. Μαζιώτη, είναι ότι την ημέρα που εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας, φέρεται να είχε αλλάξει συρμό. Πήρε τον Ηλεκτρικό από τον σταθμό Νερατζιώτισσας και όταν έφθασε στην Ομόνοια κατέβηκε. Περίμενε το επόμενο τρένο και αυτό το έκανε σύμφωνα με τους αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ, για να σιγουρευτεί ότι δεν τον ακολουθούσε κανείς.
Η Πόλα Ρούπα όπως την «είδαν» κάμερες ασφαλείας πολυκαταστήματος
Η Πόλα Ρούπα όπως την «είδαν» κάμερες ασφαλείας πολυκαταστήματος
Ομως, όταν κατέβηκε από τον πρώτο συρμό, τον είδε η 25χρονη Κατερίνα της Αντιτρομοκρατικής και τον ακολούθησε μέχρι το Μοναστηράκι. «Στο μαγαζί με τα είδη κάμπινγκ δεν μπήκε για να αγοράσει κάτι, αλλά για να ελέγξει ακόμη μία φορά ότι δεν τον παρακολουθούν.
Μάλιστα, όταν έφτασαν στο σημείο οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, τους αντιλήφθηκε άμεσα από ένα μικρό κομμάτι καθρέφτη που υπήρχε μέσα στο μαγαζί», λέει πηγή της Κατεχάκη.
Το γεγονός ότι δεν βρέθηκε ορφανό γενετικό υλικό στο σπίτι κρησφύγετο στο Μαρούσι, καταδεικνύει τα αυστηρά μέτρα προφύλαξης που λάμβανε. Ολα τα δείγματα DNA και αποτυπωμάτων που περισυνέλεξαν οι αστυνομικοί των εγκληματολογικών εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ ανήκουν στον Ν. Μαζιώτη, στην Πόλα Ρούπα και στο παιδί τους. Αυτό σημαίνει ότι στο διαμέρισμα δεν γίνονταν επαφές με τους υπαρχηγούς ή άλλους συνεργούς του και η τοποθεσία του κρατιόταν επτασφράγιστο μυστικό.
Κομμάτι του προφίλ του τρομοκράτη, είναι και η ριψοκίνδυνη αγορά του ασημί Χιουντάι Αξεντ που πραγματοποίησε τον Απρίλιο του 2013. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μαζιώτης συναντήθηκε δύο φορές με την ιδιοκτήτρια του ΙΧ στην περιοχή των Πατησίων και χωρίς παζάρια το αγόρασε χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία ταυτότητας. Χρειαζόταν ?σύμφωνα με τους αστυνομικούς? ένα «καθαρό» μέσο μετακίνησης, που τα «ραντάρ» των περιπολικών δεν θα έπιαναν. Ηταν επιβεβλημένη η ανάγκη να έχει ένα αυτοκίνητο που σε ενδεχόμενο έλεγχο δεν θα «χτυπούσε» κόκκινο συναγερμό στις Αρχές.
Τελικά, όμως, τον «πρόδωσε» η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά του. Την ημέρα της σύλληψής του, φορούσε την ίδια περούκα, το ίδιο ζευγάρι παπούτσια και την ίδια βερμούδα που φόραγε στις δύο ένοπλες ληστείες που είχε διαπράξει στην Πελοπόννησο.
Εδινε στόχο
Οι κάμερες ασφαλείας των τραπεζών τον είχαν «συλλάβει» μ' αυτή τη μεταμφίεση και η Αντιτρομοκρατική είχε αυτά τα καρέ στα χέρια της.
Τα υπερβολικά μέτρα προφύλαξης που έπαιρνε για την αποφυγή εντοπισμού του έρχονται σε μεγάλη αντίθεση με την εμμονή του στην ίδια αμφίεση. Τριγυρνούσε με μια κακής ποιότητας περούκα, αντιληπτή στον πλέον αδαή, τα ίδια άσπρα παπούτσια που ταυτοποιούνται εύκολα και την ίδια βερμούδα για να μη χωράει αμφιβολία... «Αν δεν έκαναν και λάθη, δεν θα τους πιάναμε», λέει με νόημα αξιωματικός που συμμετείχε στις έρευνες.
Ενας από τους λόγους που η ΕΛ.ΑΣ σαρώνει τον Αγιο Νικόλαο για τη γιάφκα, είναι γιατί ο Μαζιώτης είχε επανειλημμένως θεαθεί στην περιοχή.
Ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά τα Πατήσια και την ευρύτερη περιοχή και μολονότι ήξερε ότι η Αντιτρομοκρατική είχε γνώση των εκεί εμφανίσεών του, φέρεται να αψηφούσε τον κίνδυνο ενός τετ-α-τετ.
Επίσης, είχε γίνει προβλέψιμο και επαναλαμβανόμενο το μοτίβο δράσης του. Επέλεγε να χτυπάει σε ημερομηνίες με μεγάλο συμβολισμό.
Στις 10 Απριλίου 2014, εξερράγη το παγιδευμένο αυτοκίνητο στο κέντρο της Αθήνας, έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος. Την ευθύνη ανέλαβε ο Επαναστατικός Αγώνας. Στις 10 Απριλίου 2010 είχε πέσει νεκρός ο Λάμπρος Φούντας κατά την ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς στη Δάφνη.
ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ
Στο μικροσκόπιο οι σχέσεις του με Παλαιοκώστα
Την ίδια στιγμή, κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής πραγματοποιούν σαρωτικούς ελέγχους στην περιοχή των Κάτω Πατησίων, προσπαθώντας να βρουν τη γιάφκα του Νίκου Μαζιώτη και του «Επαναστατικού Αγώνα». Οι αστυνομικοί εμφανίζονται βέβαιοι ότι σ' αυτήν την περιοχή έχουν αποθηκευτεί τα όπλα, τα εκρηκτικά, οι μηχανές και τα αυτοκίνητα. Πλέον, δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να αφοπλιστεί η οργάνωση.
Οι έρευνες επικεντρώνονται στα κλειστά πάρκινγκ, ενώ προτεραιότητα δίνεται σε όσα είναι υπόγεια. Μυστήριο παραμένει το δρομολόγιο που ακολούθησε η Πόλα Ρούπα κατά τη διαφυγή της. Οι λιγοστές κάμερες της περιοχής δεν βοηθούν τις έρευνες για τον εντοπισμό της.
Οι φωτογραφίες που την απεικονίζουν με νέο λουκ, κοντά ξανθά μαλλιά και πολύ αδυνατισμένη, είναι από συνοικιακό μαγαζί. Οι επικεφαλής των ερευνών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να έχει προβεί σε νέα αλλαγή των εξωτερικών χαρακτηριστικών της. «Μπορεί να φοράει περούκα ή να έβαψε καστανά ή μαύρα τα μαλλιά της», επισημαίνουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. Οπως δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να έχει διαφύγει με το ασημί Χιουντάι Αξεντ, το οποίο ξεφορτώθηκε στη συνέχεια.
Σε πλήρη απομόνωση
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι αστυνομικοί εστιάζουν και στη σχέση Μαζιώτη - Β. Παλαιοκώστα. Οι άνθρωποι που φέρονται να ανήκουν στο περιβάλλον του διαβόητου κακοποιού έχουν μπει στο στόχαστρο των ερευνών και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται. Ο Νίκος Μαζιώτης βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση στις φυλακές Κορυδαλλού. Οι συνθήκες κράτησής του είναι ιδιαίτερες, καθώς δεν ισχύουν για τον Μαζιώτη όσα ισχύουν για τους άλλους κρατούμενους. Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισής του, κ. Σπυρίδωνα Φυτράκη, ο Μαζιώτης είναι άτυπα ο πρώτος κρατούμενος φυλακών τύπου Γ. Δεν του επιτρέπεται καμία επικοινωνία με συγκρατούμενούς του και βρίσκεται απομονωμένος σε ένα κελί. Δεν του επιτρέπεται να προαυλίζεται, παρά μόνο στον διάδρομο που υπάρχει έξω από το κελί του. «Ακόμα προσπαθούμε να μάθουμε ποιες είναι οι συνθήκες που ισχύουν για τον Μαζιώτη, οι οποίες είναι μάλλον... ξεχωριστές», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Φυτράκης.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom