Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Πρωτιά της Αιτωλοακαρνανίας στην αδήλωτη εργασία!...

...κατέγραψαν οι έλεγχοι του Ιουνίου

Στη δημοσιότητα δόθηκε η έκθεση του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» που αποτυπώνει τη δράση των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, σε όλη τη χώρα για το διάστημα 15 Σεπτεμβρίου 2013 – 30 Ιουνίου 2014 και παράλληλα εμπεριέχει στατιστικά στοιχεία της κοινής ελεγκτικής δράσης του ΣΕΠΕ και της ΕΥΠΕΑ για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας από 1.6.2014 έως 30.6.2014.

Μάλιστα από τα στοιχεία αυτά προκύπτει πως τον Ιούνιο στην
Αιτωλοακαρνανία καταγράφηκε η μεγαλύτερη αναλογία αδήλωτων μεταξύ εργαζομένων, ποσοστό 26,71%.

Τα εν λόγω στοιχεία αντλούνται από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΣΕΠΕ και της ΕΥΠΕΑ, καταχωρούνται σε ειδική βάση δεδομένων, όπου γίνεται η επεξεργασία και ανάλυση τους από το Τμήμα Ανάλυσης, Τεκμηρίωσης και Αξιοποίησης Δεδομένων της Δ/νσης Εργασιακών Σχέσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Σ.ΕΠ.Ε. και παρουσιάζονται αναλυτικά και σε μηνιαία βάση, στο ειδικό τεύχος «ΑΡΤΕΜΙΣ» που περιλαμβάνει όλο το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Το υπουργείο υποστηρίζει πως η ανασφάλιστη εργασία ελέγχεται πλέον αποτελεσματικά και εντοπίζεται άμεσα μέσω των επιτόπιων ελέγχων που διενεργούνται για την αδήλωτη εργασία αλλά και έμμεσα μέσω της διαλειτουργικότητας των «ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ» και «ΠΣ ΙΚΑ».

Οι έλεγχοι διενεργούνται από την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ και από μικτά κλιμάκια Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων και Επιθεωρητών Ασφάλειας & Υγείας της Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε.

Οι έλεγχοι που πραγματοποιούν οι Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. είναι κυρίως δειγματοληπτικοί σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας , ενώ οι έλεγχοι που διενεργούνται από κλιμάκια αποτελούμενα από υπαλλήλους της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης ΕΥΠΕΑ του Ι.Κ.Α, είναι στοχευμένοι στους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας, ήτοι:
Επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), Βιοτεχνικά Πάρκα, Βιομηχανικές ζώνες, Κομμωτήρια, Πρατήρια Βενζίνης, Συνεργεία Αυτοκινήτων, Μεταφορικές Επιχειρήσεις, Λιανικό εμπόριο, Καθαριότητα, Κατασκευές, Φιλοξενία, Υπηρεσίες ασφαλείας (Security), Επιχειρήσεις Φασόν.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία ελέγχων από 15.9.2013 έως 30.6.2014 στην Αιτωλοακαρνανία ελέχθησαν 377 επιχειρήσεις και 1743 εργαζόμενοι. Αδήλωτοι αποδείχτηκαν 55, ποσοστό δηλαδή 3,16%. Ωστόσο η αρνητική πρωτιά για την Αιτωλοακαρνανία καταγράφεται από τους ελέγχους του Ιουνίου. Στο νομό μας λοιπόν ελέχθησαν ελέχθησαν 58 επιχειρήσεις και 161 εργαζόμενοι. Αδήλωτοι αποδείχτηκαν 43, ποσοστό δηλαδή 26,71%.

Σημειωτέον πως το διάστημα 1 Ιουνίου έως 30 Ιουνίου 2014, εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι (ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές όπως η Ναύπακτος στην Αιτωλοακαρνανία) με το νέο επιχειρησιακό μοντέλο ελέγχου της αδήλωτης εργασίας από το Σ.ΕΠ.Ε. και την Ε,ΥΠ.Ε.Α.

Στις επιχειρήσεις κυρώσεις-πρόστιμα επιβλήθηκαν άμεσα, επιτόπια και κατά «δέσμια αρμοδιότητα» του ελεγκτή, καθώς η αδήλωτη εργασία αντιμετωπίζεται πλέον, και με την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ως ευθέως αποδεικνυόμενη παράβαση, ενώ τα πρόστιμα έχουν αυστηροποιηθεί και ανέρχονται στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού δηλαδή 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο.

Αναφορικά με τους ελέγχους που διενεργούνται το τελευταίο διάστημα και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε αρκετές επιχειρήσεις της Ναυπάκτου, θυμίζουμε πως, η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας και Δωρίδας ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως «δεν μπορούμε να δεχόμαστε ελέγχους καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα με πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά ανασφάλιστο εργαζόμενο μην εξετάζοντας τις συνθήκες και τι κατά περίπτωση συμβαίνει στην πράξη.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό στην διοίκηση του ΙΚΑ και στην κυβέρνηση γενικότερα, ότι η εισπρακτική επιδρομή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χωρίς έστω να υπολογιστεί η αναλογικότητα του προστίμου με το μέγεθος η το τζίρο της επιχείρησης , και τα πραγματικά δεδομένα , απλά οδηγεί σε απόγνωση τους επιχειρηματίες και ταυτόχρονα επιτείνουν το οικονομικό αδιέξοδο των επιχειρήσεων και επίσπευση του κλεισίματος τους«.
http://www.agrinionews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom