Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Εγγραφο της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποκαλύπτει πώς οι ίδιοι οι διώκτες των καρτέλ καταλήγουν να... τους κάνουν πλάτες.......

Το «Παρόν της Κυριακής» φέρνει στο φως εσωτερικό έγγραφο της Επιτροπής Ανταγωνισμού: είχε ζητηθεί έλεγχος στους «μεγάλους» των χαλυβουργικών προϊόντων από το 2006, αλλά έγινε δύο χρόνια αργότερα και ακόμη δεν υπάρχει αποτέλεσμα ! 



Δικαίωση του επιχειρηματία Γ. Φλωρά, που καταστράφηκε από το καρτέλ στα ξενόγλωσσα βιβλία: αποζημίωση μισού εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει η Επιτροπή για τις... αργοκίνητες έρευνές της 




Ένα εξαιρετικά σημαντικό εσωτερικό έγγραφο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, από το οποίο αποκαλύπτεται πώς οι ίδιοι οι διώκτες των καρτέλ καταλήγουν να... τους κάνουν πλάτες, αποκαλύπτει σήμερα το «Π».

Την ίδια ώρα, ράπισμα δέχεται η Επιτροπή και από τη Δικαιοσύνη, για

τις απελπιστικά αργές έρευνές της για παραβάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, καθώς το Διοικητικό Εφετείο επιδίκασε πρωτοφανώς υψηλή αποζημίωση, της τάξεως του μισού εκατ. ευρώ, μαζί με τους τόκους, στον επιχειρηματία Γ. Φλωρά, που κατήγγειλε την ύπαρξη καρτέλ στην αγορά των ξενόγλωσσων βιβλίων και δικαιώθηκε από την Επιτροπή ύστερα από πολλά χρόνια και αφού προηγουμένως είχε καταστραφεί οικονομικά. 
Το εσωτερικό έγγραφο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που γεννά μείζονα ερωτήματα και για τη λειτουργία της Αρχής σήμερα, υπό τον Δ. Κυριτσάκη, φέρει ημερομηνία 3 Νοεμβρίου 2006 και απευθύνεται στην τότε αρμόδια διευθύντρια της Επιτροπής, Σοφία Καμπερίδου, ενώ κοινοποιείται στον τότε πρόεδρο, κ. Σπ. Ζησιμόπουλο και στη Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών. 
Το έγγραφο, που υπογράφεται από δύο στελέχη της Επιτροπής, προϊστάμενο τμήματος και επίκουρο εισηγητή, αποτελεί εισήγηση για διενέργεια αυτεπάγγελτου ελέγχου στις μεγάλες βιομηχανίες χαλυβουργικών προϊόντων και σε εισαγωγείς, προκειμένου να διαπιστωθεί «ενδεχόμενη εναρμονισμένη πρακτική ή συμφωνία των εν λόγω εταιρειών», δηλαδή να διαπιστωθεί εάν υπάρχει καρτέλ. 
Όπως αναφέρουν τα δύο στελέχη της Επιτροπής, από την εταιρεία εμπορίας χαλυβουργικών προϊόντων Iron Tenco προσκομίσθηκαν, μεταξύ άλλων, τιμολόγια, από τα οποία «διαφαίνεται ταυτόχρονη διαχρονική μεταβολή των τιμών προϊόντων χάλυβα, για όλες τις εταιρείες παραγωγής χάλυβα». Επίσης, αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους της καταγγέλλουσας εταιρείας «συντονισμένη μείωση της τιμής από τις εταιρείες -παραγωγούς σε περιόδους υψηλών εισαγωγών χάλυβα». Με απλά λόγια, τα δύο στελέχη της Επιτροπής έκριναν αρκούντως σοβαρά τα στοιχεία που προσκομίσθηκαν από την Iron Tenco, για να διενεργηθεί αυτεπάγγελτος έλεγχος για να διαπιστωθεί εάν έχει σχηματισθεί καρτέλ. 
Το σκανδαλώδες στοιχείο της υπόθεσης, όμως, είναι το πώς ανταποκρίθηκε η Επιτροπή και ο τότε πρόεδρός της, Σπ. Ζησιμόπουλος, σε αυτή την εισήγηση: άφησαν να περάσουν δύο ολόκληρα χρόνια και διενεργήθηκε αυτεπάγγελτος έλεγχος στις μεγάλες χαλυβουργίες και στους χονδρεμπόρους χαλυβουργικών προϊόντων μόλις το καλοκαίρι του 2008! Στο μεταξύ, η βασική καταγγελία της Iron Tenco, ότι καταστράφηκε από καταχρηστικές πρακτικές των μεγάλων εταιρειών της αγοράς, απορρίφθηκε από την Επιτροπή, ενώ οι γενικότερες καταγγελίες της για τη λειτουργία της αγοράς δεν ελήφθησαν υπόψη κατά την έκδοση της σχετικής απόφασης της Επιτροπής. Οι δύο βασικοί μέτοχοι της Iron Tenco, ο γνωστός καρδιοχειρουργός, Γ. Κοσμόπουλος, και ο επιχειρηματίας Θ. Τενέζος, έφθασαν στο σημείο να κατέλθουν σε πολυήμερη απεργία πείνας έξω από τα γραφεία της Επιτροπής, ζητώντας να διερευνηθούν οι καταγγελίες τους! 
Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, όμως, ότι, παρότι διενεργήθηκε ο επιτόπιος έλεγχος για συλλογή στοιχείων, το καλοκαίρι του 2008, λίγο πριν λήξει η θητεία του Σπ. Ζησιμόπουλου, ακόμη και σήμερα, έξι χρόνια αργότερα, και με τον κ. Δ. Κυριτσάκη πλέον στο «τιμόνι» της Επιτροπής, παραμένει άγνωστο πού έχει καταλήξει η έρευνα.  
Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν έχει φθάσει σχετική εισήγηση στην Ολομέλεια της Επιτροπής, για μια έρευνα που αγγίζει έναν εξαιρετικά σημαντικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Στο ερώτημα αν τελικά οι υποτιθέμενοι διώκτες των καρτέλ στην πράξη τους... κάνουν πλάτες, ίσως μόνο μια εισαγγελική έρευνα θα μπορούσε να απαντήσει (το έγγραφο της Επιτροπής βρίσκεται πλέον στα χέρια του αρμόδιου υπουργού, Κ. Χατζηδάκη, που καλείται να αποφασίσει αν θα ζητήσει από εισαγγελέα να διενεργηθεί έρευνα).

Ηθική δικαίωση

Την άθλια λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού επιβεβαίωσε πριν από λίγες ημέρες και η Δικαιοσύνη, με μια απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, που αποτελεί «ράπισμα» στην Επιτροπή. Το δικαστήριο έκρινε ότι καθυστέρησε αδικαιολόγητα η έρευνα για τις καταγγελίες του βιβλιοπώλη, Γ. Φλωρά, για πρακτικές καρτέλ στην αγορά των ξενόγλωσσων βιβλίων. Και επιδίκασε αποζημίωση της τάξεως των 500.000 ευρώ, μαζί με τους τόκους, την οποία θα κληθεί να καταβάλλει για την ηθική βλάβη που προκάλεσε στον επιχειρηματία η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σημειωτέον ότι ο επιχειρηματίας καταστράφηκε οικονομικά από τις καταχρηστικές πρακτικές των εταιρειών που κατήγγειλε, ενώ η Επιτροπή τον δικαίωσε με καθυστέρηση πολλών χρόνων. 

Η... αμετανόητη Επιτροπή, ωστόσο, όπως είχε κάνει και σε άλλη περίπτωση στο παρελθόν (με την αποζημίωση που είχε επιδικάσει το Διοικητικό Εφετείο υπέρ του μακαρίτη επιχειρηματία, Γ. Δρίτσα) επιμένει, όπως ισχυρίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ότι όλα καλώς έχουν και ότι κακώς επιδικάσθηκε η «εξωφρενική», όπως χαρακτηρίζεται στην ανακοίνωση, αποζημίωση στον επιχειρηματία. Αν μη τι άλλο, θα περίμενε κανείς από έναν επίτιμο αρεοπαγίτη, τον πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Δ. Κυριτσάκη, περισσότερο σεβασμό σε μια, έστω αμφισβητούμενη από την Επιτροπή, δικαστική απόφαση. 

Το μεγάλο ερώτημα, κατόπιν τούτων, αλλά και πολλών άλλων που έχουν αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια για τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, είναι αν όντως έδρασαν -και ίσως δρουν ακόμη- κυκλώματα στο εσωτερικό της, που μπλοκάρουν κρίσιμες έρευνες για καρτέλ και άλλες σοβαρές καταχρηστικές συμπεριφορές επιχειρήσεων, που στρέφονται κατά των ανταγωνιστών τους και των καταναλωτών. Μόνο μια σοβαρή έρευνα της Δικαιοσύνης, με αφορμή και τη σημερινή αποκάλυψη του «Π», ίσως θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις...
http://tolimeri.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom