ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 100 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ
Πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Κάιρο σε βίαια επεισόδια που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι. Σύμφωνα με ιατρική πηγή, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.000.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα Αιγύπτου μετέδωσε πως 120 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 4.500 τραυματίσθηκαν στα πρωϊνά βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στα περιθώρια ολονύκτιας εκδήλωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οπαδοί του Μόρσι κοντά σε τέμενος του Καΐρου.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, τουλάχιστον 10 υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι σκοτώθηκαν σε επίθεση που δέχτηκαν το πρωί του Σαββάτου στο δρόμο προς το αεροδρόμιο του Καΐρου.
Την πληροφορία αυτή ανακοίνωσαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, αλλά δεν μπορεί να διασταυρωθεί από ανεξάρτητες πηγές.
Συγκρούσεις ξέσπασαν με το πρώτο φως της ημέρας ανάμεσα σε διαδηλωτές, που εκτόξευαν πέτρες και την αστυνομία που απάντησε με δακρυγόνα, μετέδωσε το ΜΕΝΑ, το οποίο πρόσθεσε πωςακούστηκαν και ριπές όπλου από άγνωστη πλευρά.
Από την πλευρά τους, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν πως «οι δυνάμεις ασφαλείας διέπραξαν ένα νέο έγκλημα σήμερα κατά τις πρωϊνές ώρες μπροστά από το μνημείο στον αυτοκινητόδρομο» που οδηγεί στο αεροδρόμιο.
Μετά τη ρίψη δακρυγόνων στους διαδηλωτές, «άρχισαν να πυροβολούν, σκοτώνοντας 10 ανθρώπους, από τους οποίους οι επτά βρήκαν τον θάνατο από ελεύθερους σκοπευτές, ενώ τραυματίσθηκαν πάνω από 100 άλλοι» υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ: ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ «ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΧΑΜΑΣ»
Ο καθαιρεθείς πρόεδρος Μόρσι κατηγορείται ότι σε συνεργασία με τη Χαμάς οργάνωσε το 2011επιθέσεις σε φυλακές για την απελευθέρωση του ιδίου και άλλων μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης ενάντια στο καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή (26/7).
Ο ισλαμιστής ηγέτης θα κρατηθεί και θα ανακριθεί για μία αρχική περίοδο 15 ημερών, αναφέρει η σχετική δικαστική εντολή. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη δήλωση σχετικά με το καθεστώς υπό το οποίο κρατείται ο Μόρσι μετά την ανατροπή του, σε άγνωστη ωστόσο τοποθεσία. Η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, έχει κοινή πολιτική μήτρα με την αιγυπτιακή Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Ο Μοχάμεντ Μόρσι κατηγορείται για ενέργειες οι οποίες συνέτειναν «στην πυρπόληση μιας φυλακής και στη διευκόλυνση κρατουμένων στο να δραπετεύσουν, μεταξύ αυτών και του ιδίου, καθώς και για προσχεδιασμένες δολοφονίες αξιωματούχων, στρατιωτών και κρατουμένων».
Πολλά ηγετικά στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μεταξύ αυτών και ο μετέπειτα πρόεδρος της Αιγύπτου, είχαν απελευθερωθεί σε μαζική απόδραση από φυλακή του Καΐρου το 2011.
Ο εκπρόσωπος της Αδελφότητας, Γκεχάντ Ελ Χαντάντ, χαρακτήρισε τις κατηγορίες «γελοίες».
Σημείωσε μάλιστα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ότι η δικαστική εντολή ισοδυναμεί με επάνοδο στο «παλαιό καθεστώς», υπονοώντας το κοσμικό αυταρχικό καθεστώς Μουμπάρακ. Η παλαιστινιακή ισλαμιστική Χαμάς σημείωσε με τη σειρά της ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο το οποίο να αποδεικνύει εμπλοκή της σε απελευθέρωση κρατουμένων στην Αίγυπτο.
http://www.iskra.gr/
http://www.iskra.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου