Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013

Με αφορμή τα 4,9 ρίχτερ στη Σαμοθράκη: "Ξύπνησε το ρήγμα της Ανατολίας,πιθανότατα να ακολουθήσουν κι άλλοι σεισμοί"!


Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες όσον αφορά στην ακολουθία του σεισμού μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (4,9 κατά το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο,βλέπε φωτό),που σημειώθηκε σήμερα το πρωί,στις 8:33, στα ανοιχτά της Σαμοθράκης.

Όπως σημειώνουν, μιλώντας στην EgnatiaPost, δεν υπάρχει κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές, αν και πιθανότατα θα ακολουθήσουν και άλλοι σεισμοί αντίστοιχου μεγέθους.

Ο σημερινός σεισμός είχε επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ίμβρου και Σαμοθράκης, λίγο πιο έξω από τον Ελλήσποντο, σε απόσταση 29 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του νησιού. Ακολούθησαν τέσσερις μικρότεροι μετασεισμοί. Αν και το χτύπημα του Εγκέλαδου έγινε αισθητό σε όλο το νησί, δε σημειώθηκαν ζημιές.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιο Λέκκα, που μίλησε στην EgnatiaPost, ο σεισμός έγινε αισθητός από την Κωνσταντινούπολη έως και τη Χαλκιδική. Τόνισε ακόμα πως ο σεισμός προήλθε από το ρήγμα της Ανατολίας στην Τουρκία που εισέρχεται στον ελληνικό χώρο.

«Ο σημερινός σεισμός έχει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον καθώς το ρήγμα της Ανατολίας ευθύνεται για μεγάλες σεισμικές δονήσεις, όπως ο σεισμός των 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που είχε σημειωθεί το 1999 στη Νικομήδεια της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Λέκκας. Για το λόγο αυτό, εκτίμησε ότι πιθανότατα να ακολουθήσουν κι άλλοι σεισμοί περίπου του ίδιου μεγέθους. «Ακόμη κι αν ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός, θα σημειωθεί στον υποθαλάσσιο χώρο του βόρειου Αιγαίου και δεν υπάρχει κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές», επισήμανε.

Συνηθισμένοι στους σεισμούς οι κάτοικοι

Συνηθισμένοι είναι οι κάτοικοι της Σαμοθράκης στους σεισμούς, σύμφωνα με το δήμαρχο της Σαμοθράκης Γεώργιο Χανό που ανέφερε στην EgnatiaPost πως οι σεισμοί «ταρακουνούν» συχνά το νησί.

Ο σημερινός σεισμός αν και αισθητός δεν προκάλεσε ζημιές αλλά ούτε και αναστάτωση στους κατοίκους. «Φέτος είχαμε άλλους δύο σεισμούς, λίγο μεγαλύτερους. Αυτό που ανησύχησε αυτή τη φορά τους κατοίκους είναι πως θα ακολουθήσουν και άλλοι μετασεισμοί», δήλωσε ο δήμαρχος της Σαμοθράκης.
http://www.egnatiapost.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οι 3 αποσιωπημένες μέθοδοι πρόγνωσης σεισμών
(http://avert-quakes-volcanic-eruptions.webs.com/ellhnika)
Ο κύριος ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, σε συνέντευξή του επισημαίνει ότι: "Στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία, υπάρχουν αρκετές πετυχημένες προγνώσεις όλων των κατηγοριών άμεσης, βραχείας, μέσης και μακράς διάρκειας".
http://www.zougla.gr/sismoiblog/article/prognosi-sismon-ke-antisismiki-prostasia
Οι αλαζόνες μοιρολάτρες εμποδίζουν ΚΑΘΕ ΠΡΟΝΟΙΑ, για να μην παραδεχτούν ότι είναι και αυτοί υποψήφιοι άστεγοι σε περίπτωση όχι μόνο μεγάλων σεισμών στην περιοχή τους, αλλά και από έκρηξη σε ραδιενεργοκτόνο σταθμό σε άλλη χώρα, όπως συνέβη μετά τις εκρήξεις στη Φουκουσίμα το 2011, που ήδη έχουν ξεκινήσει να αποδεκατίζουν την Ιαπωνία...
1. Η πιο εύκολη και ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ μέθοδος πρόγνωσης (όπως προκύπτει από την έγκαιρη εκκένωση του Χάιτσενκ στην Κίνα το 1975), είναι η οπτική παρατήρηση μαζικής ηλεκτρικής διέγερσης ζώων - ατμόσφαιρας, η οποία συνοψίζεται εκπληκτικά στα ΔΩΡΕΑΝ βιβλία τού κορυφαίου Ιάπωνα φυσικού Μ. Ικέγια, τα οποία διατίθενται στο διαδίκτυο (http://motoji-ikeya.jpn.cx/quakesandpets/index.html), το ένα ΚΑΙ στα ελληνικά, από το οποίο συνοπτικά:
Πρόδρομα φαινόμενα που συμβαίνουν αρκετές ώρες ή ημέρες πριν από τους σεισμούς
Kίτρινος ουρανός ή κόκκινο φεγγάρι, σύννεφα ή ομίχλη, φώτα στην ατμόσφαιρα, που λόγω σύγχυσης με τα αεροπλάνα, αποκαλούνται “UFO”.
Ζώα που φεύγουν από την περιοχή τού επικέντρου, ανήσυχα, ακόμα και μερικά που βγαίνουν ξαφνικά από χειμερία νάρκη. Στην Άκουιλα το 2009, οι βάτραχοι έφυγαν 5 μέρες πριν από το σεισμό, αλλά οι υπηρεσίες ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΑΝ, ενώ ΛΟΓΟΚΡΙΝΑΝ ΕΠΙΤΥΧΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ... Έξι από τους ανευθυνο-υπεύθυνους βρίσκονται στη φυλακή.
Φυτά που ανθίζουν εκτός εποχής ή κλείνουν τα φύλλα τους ή μαραίνονται.
Ηλεκτρικές συσκευές δυσλειτουργούν, ανοιγοκλείνουν μόνες τους ή κάνουν περίεργους θορύβους.
Ηλεκτρομαγνητικά ρεύματα στη γη, υπόκωφοι θόρυβοι, ανύψωση στάθμης νερών.
Αλλαγές στη θερμοκρασία πηγών/πηγαδιών.
2. Τα τελευταία χρόνια τόσο από τη ΝΑΣΑ όσο και από άλλους σχετικούς φορείς, έχει ανακοινωθεί ότι δορυφόροι καταγράφουν έντονη φόρτιση της ιονόσφαιρας πριν από δυνατούς σεισμούς (ενδεικτικά: http://adsabs.harvard.edu/abs/2007AGUSMIN33A..03J), αλλά η παθολογική μοιρολατρεία δεν αφήνει ακόμα το μυαλό των αλαζόνων να καταλάβει ότι άλλη μια (αποτρέψιμη) συμφορά, όπως εκείνη των πολλαπλών εκρήξεων στη Φουκουσίμα το 2011, μπορεί να αφανίσει ΟΛΗ την ανθρωπότητα...
3. Στο διεθνές συνέδριο Geocataclysm, προτάθηκε, παράλληλα με τις προαναφερόμενες μεθόδους, να γίνεται συνεχής μέτρηση της ηλεκτρικής φόρτισης των ρηγμάτων και των ηφαιστειακών κρατήρων, ώστε, σε περίπτωση επικίνδυνης αύξησής της, όχι μόνο να εκκενώνονται έγκαιρα οι γύρω περιοχές, αλλά να προλαβαίνουμε ακόμα και να εκφορτίζουμε τη περιοχή με γιγαντιαία αλεξικέραυνα περιμετρικά ρηγμάτων-κρατήρων, τα οποία ήδη επιμερίζουν τον γαλαξιακό ηλεκτρισμό στα αστικά κέντρα, γι΄ αυτό δε γίνονται επίκεντρα σεισμών. Όταν η φόρτιση γίνεται στη θάλασσα, τότε τα ψάρια εγκαταλείπουν την περιοχή, ενώ εκεί τα αλεξικέραυνα μπορούν να τοποθετηθούν πάνω σε πλωτήρες.