Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2013

Εμπόριο ελπίδας με θύματα τους απολυμένους της ΕΡΤ!


Δεκάδες επιτήδειοι «πάροχοι» πιστοποίησης δεξιοτήτων στον τομέα της πληροφορικής (ECDL) έσπευσαν να επωφεληθούν από τη διαδικασία επαναπρόσληψης υπαλλήλων της ΕΡΤ και την «προαπαιτούμενη» γνώση υπολογιστών, καταγγέλλει στην επιστολή του προς τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΠΕΠ και πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ (ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών), Μιχάλης Κουρουτός.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, με ουσιαστικά μόλις 1 - 2 μέρες «εκπαίδευσης» και ποσό διδάκτρων και εξέταστρων που υπερβαίνει τα 400 ευρώ, οι «πάροχοι» αυτοί που λειτουργούν υπό την αιγίδα του ΕΟΠΠΕΠ έχουν στήσει ένα άθλιο εμπόριο ελπίδας με θύματα τους άρτι απολυθέντες υπαλλήλους της ΕΡΤ, οι οποίοι άλλωστε δε χρειάζονται τη συγκεκριμένη πιστοποίηση, όντες έμπειροι και ικανοί χρήστες υπολογιστών.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κουρουτός κάνει λόγο για πρωτοφανή εκμετάλλευση του δράματος των χιλιάδων απολυμένων της ΕΡΤ.

Αναλυτικά, η επιστολή του κ. Κουρουτού στον Πρόεδρο του ΕΟΠΠΕΠ, Θ. Καρτσιώτη έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,

Με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορούμαι ότι δεκάδες φορείς κατάρτισης σε όλη τη χώρα διαφημίζουν υπό την αιγίδα του ΕΟΠΠΕΠ προγράμματα πιστοποίησης δεξιοτήτων πληροφορικής για ενήλικες που αφορούν αποκλειστικά τη διαδικασία πρόσληψης στη νέα "δημόσια τηλεόραση".

»Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ECDL-5 που προφανώς απευθύνεται στους απολυμένους εργαζόμενους της ΕΡΤ αποτελεί πολλαπλή πρόκληση, όχι μόνο για τα μέλη του ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ, αλλά για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Πρώτον, διότι ουδέποτε συζητήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού το συγκεκριμένο πρόγραμμα και η εκπόνησή του υπό την αιγίδα του ΕΟΠΠΕΠ. Δεύτερον, διότι ο τρόπος και ο χρόνος διεξαγωγής γεννούν τεράστια ερωτηματικά (τα προγράμματα διαφημίζονται ως «ταχύρρυθμα», ενώ από τις δηλωμένες ημερομηνίες προκύπτει πως η πιστοποίηση ενδέχεται να δίνεται σε 1-2 μέρες), την ώρα μάλιστα που το αναφερόμενο κόστος για τα δίδακτρα ποικίλλει από τις 170 – 200 ευρώ, ενώ οι εξετάσεις κοστολογούνται στα 200 ευρώ, επομένως ο εκπαιδευόμενος θα καταβάλλει το αστρονομικό, για ελάχιστες ώρες κατάρτισης, ποσό των 400 ευρώ. Τρίτον, διότι το "target group" των επιτήδειων είναι εργαζόμενοι άρτι απολυθέντες από την υπηρεσία τους, οι οποίοι πέφτουν θύματα ενός πρωτοφανούς -και πανάκριβου- εκβιασμού για να επιστρέψουν στην εργασία τους, την ώρα που όλοι σχεδόν είναι επί χρόνια έμπειροι και άριστοι χειριστές υπολογιστών. Και αναρωτιέμαι, τόσο ως πολίτης, όσο και ως εκπαιδευτικός και εκπρόσωπος εργαζόμενων, πώς είναι δυνατόν ένας οργανισμός κρατικός που ανήκει στη δύναμη του Υπουργείου Παιδείας να επιτρέπει να διεξάγεται υπό την αιγίδα του ένα χυδαίο εμπόριο ελπίδας.

»Πρέπει, τέλος, να γίνει το συντομότερο δυνατόν σοβαρός έλεγχος για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η πιστοποίηση ECDL στη χώρα μας. Είναι σε όλους γνωστό ότι οι διαδικασίες πιστοποίησης ECDL διεξάγονται χωρίς καμιά εποπτεία, χωρίς σοβαρή επιστημονική καθοδήγηση και οι εκπαιδευόμενοι καταβάλλουν υπέρογκο οικονομικό τίμημα. Τo συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί σκάνδαλο πρώτου μεγέθους και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε.

»Κύριε Πρόεδρε,

»Επειδή το ζήτημα της πιστοποίησης ECDL για υποψήφιους εργαζόμενους στη "νέα ΕΡΤ" έχει σοβαρές εκπαιδευτικές, πολιτικές και ηθικές προεκτάσεις και ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρή βλάβη, λόγω αρνητικής δημοσιότητας, στο κύρος του Οργανισμού, ζητώ να προβείτε σε ενδελεχή έλεγχο του εν λόγω προγράμματος και των τεχνικών και οικονομικών λεπτομερειών του και να ενημερωθούν άμεσα τα μέλη του ΔΣ για τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου ελέγχου.

Με εκτίμηση,

Μιχάλης Κουρουτός,

Εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στο ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ

Πρόεδρος ΟΙΕΛΕ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: