Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Στρατός και Αδελφοί Μοουσουλμάνοι καλούν τους οπαδούς του στους δρόμους για αιματοκύλισμα

Στα άκρα σπρώχνουν τη σύγκρουση στην Αίγυπτο ο στρατός και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, καθώς συνεχίζεται η μετωπική τους αναμέτρηση και οι αιματηρές επιθέσεις ισλαμιστών, με αποτέλεσμα χθες να σκοτωθούν δέκα άτομα.
Οδοφράγματα σε δρόμο κοντά στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου. Και οι δύο πλευρές κάνουν επίδειξη ισχύος

του Θοδωρή Γ. Κανέλλου
Σε μια άκρως πολιτική κίνηση, ο στρατός κάλεσε χθες το λαό σε μεγάλες διαδηλώσεις αύριο Παρασκευή, για να τον βοηθήσει να πατάξει την «τρομοκρατία». Την ανακοίνωση έκανε ο επικεφαλής του πραξικοπήματος στρατηγός Ελ Σίσι, μιλώντας σε στρατιωτική τελετή στην Αλεξάνδρεια.
Ζήτησε από το λαό να εκφράσει την υποστήριξή του στο στρατό και στην αστυνομία, που αντιμετωπίζουν «βία και τρομοκρατία». Η μαζική συμμετοχή του λαού στις διαδηλώσεις, είπε, θα του δώσει «εξουσιοδότηση» και «εντολή» να κάνει ό,τι είναι «απαραίτητο» για να «ξεμπερδέψει με τη βία και την τρομοκρατία». Την έκκληση του στρατηγού υποστήριξε αμέσως το κίνημα Ταμαρόντ, που ξεκίνησε τις διαδηλώσεις εναντίον του Μόρσι.

Η προσωπική έκκληση του στρατηγού στην ουσία δείχνει ποιος είναι η πραγματική πηγή εξουσίας στην Αίγυπτο, παρά τις διαβεβαιώσεις που έχει κάνει στο παρελθόν ο ίδιος ότι παρέδωσε εντελώς την εξουσία στη μεταβατική πολιτική κυβέρνηση, μετά την ανατροπή του Μόρσι.

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι σήκωσαν το γάντι. Κάλεσαν και αυτοί τους οπαδούς τους σε μαζικές διαδηλώσεις σε 30 τεμένη στο Κάιρο και σε όλη τη χώρα, εναντίον του «πραξικοπήματος» που ανέτρεψε τον προερχόμενο από τους κόλπους τους πρόεδρο Μόρσι. Κάλεσαν επίσης τους Αιγυπτίους να απέχουν από τις διαδηλώσεις που οργανώνει ο στρατός και χαρακτήρισαν την ανακοίνωση του Ελ Σίσι «ανοιχτή πρόσκληση» σε εμφύλιο πόλεμο, αντίστοιχη της έκκλησης που έκανε στο παρελθόν ο Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία, η οποία τώρα έχει βυθιστεί στον εμφύλιο.

Στην Αίγυπτο οργανώνονται καθημερινά διαδηλώσεις υπέρ και εναντίον τού ανατραπέντος προέδρου Μόρσι. Συχνά είναι αιματηρές, με τις δύο πλευρές να ρίχνουν η μία στην άλλη την ευθύνη για την αιματοχυσία, όποτε αυτή δεν οφείλεται σε πυρά του στρατού.

Στο Σινά

Ταυτοχρόνως συνεχίζονται στη χερσόνησο του Σινά οι επιθέσεις ισλαμιστών. Χθες σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες και τραυματίστηκαν τρεις, ενώ βόμβα εξερράγη έξω από το αστυνομικό τμήμα της πόλης Μανσούρα, στο Δέλτα του Νείλου, και 19 άτομα τραυματίστηκαν. Ακόμα οκτώ άτομα σκοτώθηκαν σε δύο διαφορετικές επιθέσεις.

Το Κατάρ εξέφρασε χθες την ανησυχία του για τον εξαφανισμένο Μόρσι, την απελευθέρωση του οποίου έχουν ζητήσει οι ΗΠΑ και η Ε.Ε., αλλά ο στρατός κωφεύει.

(Πηγές: Γαλλικό, Ασοσιέιτεντ, ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom