Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013

Νέα τραγωδία με λαθρομετανάστες:πνίγηκαν 24 στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ελλάδα


Τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους νωρίς σήμερα το πρωί όταν ένα πλοιάριο φορτωμένο με παράνομους μετανάστες που κατά πάσα πιθανότητα είχε ως τελικό προορισμό την Ελλάδα βυθίστηκε στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών, όπως μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Dogan.

Γύρω στις 2 τα ξημερώματα η τουρκική ακτοφυλακή έλαβε σήμα έκτακτης ανάγκης από τον καπετάνιο του σκάφους ο οποίος ανέφερε ότι βυθιζόταν στα ανοιχτά του Εζίνε, στην επαρχία Τσανάκαλε. Σύμφωνα με τον καπετάνιο στο πλοιάριο επέβαιναν 36 άτομα.

Ανασύρθηκαν ζωντανοί 12 μετανάστες
Σκάφη της ακτοφυλακής, ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος που έσπευσαν στην περιοχή εντόπισαν τα πτώματα 24 ανθρώπων και κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανούς από τη θάλασσα 12 παράνομους μετανάστες.

Πιθανός προορισμός η Λέσβος
Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, το πλοιάριο πιθανότατα είχε ως τελικό προορισμό τη Λέσβο. Δεν διευκρινίστηκε τι εθνικότητας ήταν τα θύματα, ωστόσο η Τουρκία είναι σημαντική δίοδος για παράνομους μετανάστες από την Ασία και την Αφρική που επιδιώκουν να περάσουν στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι μετανάστες προέρχονταν από το Ιράν, το Πακιστάν, τη Συρία και το Αφγανιστάν. Οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν επιζόντων συνεχίζονται ενώ μεταξύ των 24 νεκρών υπάρχουν και πολλά παιδιά.

Διάσωση 42 λαθρομεταναστών και σύλληψη 2 δουλεμπόρων
Σκάφη της ακτοφυλακής διέσωσαν εξάλλου 42 παράνομους μετανάστες και συνέλαβαν δύο διακινητές ανθρώπων από ένα άλλο πλοιάριο το οποίο είχε παραμείνει ακυβέρνητο στη θάλασσα, στη νοτιοδυτική Τουρκία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ στο σκάφος αυτό επέβαιναν μετανάστες από το Αφγανιστάν, τη Συρία και τη Μιανμάρ και μεταξύ αυτών υπήρχαν πολλά παιδιά.

Οι διακινητές παραπέμφθηκαν σε δίκη ενώ οι παράνομοι μετανάστες απελάθηκαν ξανά στις χώρες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: