Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Σόιμπλε: Ικανοποίηση για την κυβέρνηση, απαξίωση για την αντιπολίτευση

Σαφές μήνυμα προσήλωσης στο δημοσιονομικό πρόγραμμα και επίτευξης των στόχων του έδωσε στην κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αν θέλει η Ελλάδα να λάβει νέα βοήθεια το 2014. Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ο Γιάννης Στουρνάρας χαιρέτισε την επίσκεψη του Γερμανού ομολόγου του δίνοντας βαρύτητα στο μνημόνιο συνεργασίας για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.
Όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο Οικονομικών από κοινού με τον Γιάννη Στουρνάρα προς το τέλος του 2014 και εφόσον η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όσα πρέπει και έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε ενδεχομένως να συζητηθεί η λήψη επιπρόσθετων μέτρων για το δημόσιο χρέος και την παροχή νέας βοήθειας προς τη χώρα.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, δεν συζήτησαν για “νέα μέτρα το φθινόπωρο” και για το χρηματοδοτικό κενό. 
“Δεν μιλήσαμε για το θέμα αυτό και εγώ δεν είμαι ο καθηγητής που θα κάνει μάθημα από άμβωνος στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα προχωρά όπως αναμενόταν”, δήλωσε, προσθέτοντας, πάντως, ότι “οι αποφάσεις για το 4ο τρίμηνο θα ληφθούν όταν η τρόικα επανέλθει και ολοκληρώσει την αποστολή της”.
Επιπλέον, επανέλαβε ότι “η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο αλλά πρέπει να καταβληθούν ακόμα περισσότερες προσπάθειες”. Και επανέφερε το θέμα των αλλαγών στο Δημόσιο, λέγοντας ότι “υπολείπονται πολλά, όπως, για παράδειγμα, στη δημόσια διοίκηση”.
Ο Γ. Στουρνάρας χαιρέτισε την επίσκεψη του Γερμανού ομολόγου του στην Αθήνα και υπογράμμισε τη σημασία της συμφωνίας με τηνυπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και της γερμανικής τράπεζας KfW, για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.
Στόχος του μνημονίου σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση να αποτελέσει ένεση ρευστότητας για επιχειρήσεις που θεωρούνται κρίσιμοι για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας.
O Έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι “για την Ελλάδα σήμερα, αλλά και για τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση, η μεγάλη πρόκληση είναι ο συνδυασμός περαιτέρω δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικής ανάπτυξης. Όλα μας τα εργαλεία πρέπει να αποβλέπουν στην επίτευξη αυτού του συνδυασμού. Αν αυτό δεν το πετύχουμε, κινδυνεύουμε να περιθωριοποιήσουμε μεγάλες κοινωνικές ομάδες και έτσι να οδηγήσουμε όλη αυτή την προσπάθεια, που έχουμε καταβάλει μέχρι σήμερα, σε αποτυχία”.
Σύμφωνα με τον ίδιο τη συζήτηση απασχόλησε επίσης η ανεργία αλλά και ο στόχος της ανάπτυξης.
Απαξίωσε τον Τσίπρα
Απαξιωτικός ήταν ο Γερμανός υπουργός για τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις γερμανικές αποζημιώσεις, αφού ερωτηθείς σχετικά στη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών, τόνισε ότι άκουσε ότι κάποιος της αντιπολίτευσης έγινε δεκτός από τον ΠτΔ και συνεχίζοντας, είπε χαρακτηριστικά: «Έμαθα ότι επικεφαλής μιας πολιτικής ομάδας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά δεν μου είπαν τι συζήτησαν. Αλλά ακόμα και αν μου έλεγαν, δεν θα το σχολίαζα, σεβόμενος το θεσμό του ΠτΔ.
Ερωτηθείς ο κ. Σόιμπλε για το θέμα του υποχρεωτικού κατοχικού δανείου, μίλησε μεν «για συνεχιζόμενη ευθύνη για τη μεγαλύτερη κρίση στην ευρωπαϊκή ιστορία με τη δικτατορία των ναζί του Χίτλερ», όμως, έσπευσε να προσθέσει ότι «πρέπει να δούμε τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα. Αλλά, αυτό είναι τελείως διαφορετικό με το θέμα των επανορθώσεων που έχει ρυθμιστεί με τη συνθήκη του Λονδίνου. Με αυτό συμφώνησε και η Ελλάδα μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου».
"Όχι" σε άλλα μέτρα του είπε ο Βενιζέλος
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ιπποκράτους, κατά την ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τον Β. Σόιμπλε τόνισε ότι η χώρα δεν μπορεί ούτε πρέπει να λάβει άλλα μέτρα που τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία. Όσον αφορά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι η χώρα πρέπει να επιμείνει επειδή είναι αυτές που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και δουλειές, κυρίως στους νέους. 
Ειδικότερη αναφορά έγινε επίσης στα υψηλά επιτόκια που εμποδίζουν τον δανεισμό των επιχειρήσεων και το υψηλό κόστος ενέργειας καθώς επίσης και στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η πολιτική σταθερότητα.
"Ξεχάστε" νέο κούρεμα
Στη σύσκεψη που έγινε  το μεσημέρι στο Μαξίμου ο Β. Σόιμπλε φέρεται να είπε ότι “το ποτήρι είναι πιο πολύ γεμάτο” και να αναγνώρισε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, με θετική αναφορά στην υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου και ιδιαίτερα στις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.
Ο Αντώνης Σαμαράς - κατά πληροφορίες - αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις και υποσχέθηκε επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.
Νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε εκδήλωση του ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου,επανέλαβε την πλήρη αντίθεσή του σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους λέγοντας πως δεν είναι προς όφελος της χώρας.
“Να μη συνεχίσετε τη συζήτηση για νέο κούρεμα. Δεν είναι προς όφελός σας”, είπε συγκεκριμένα και τόνισε ότι “δεν υπάρχει παράκαμψη” για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, παρά την ύφεση και την υψηλή ανεργία, και πως ο μόνος δρόμος είναι η διαδικασία προσαρμογής.
Η επίσκεψη Σόιμπλε έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα και απαγόρευση διαδηλώσεων και κυκλοφορίας των οχημάτων σε μεγάλο τμήμα της πρωτεύουσας. Η κίνηση στους δρόμους αλλά και στο μετρό άρχισε να αποκαθίσταται μετά τις 6 το απόγευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom