Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Δίνουν την χαριστική βολή στον Εμποράκο - Κάνουν πως αγνοούν ότι:"Έλλειψη χρημάτων στάση εμπορίου"!

Πέστε βρε άθλιοι ότι θέλετε μέσω των ενστάσεων να πετύχετε την συνεχή λειτουργία των υπερκαταστημάτων των πολυεθνικών κι αφήστε τον πόνο που σας έπιασε για τον εμποράκο!
Αν έχει χρήματα ο κόσμος βρίσκει χρόνο να ψωνίσει,όταν όμως δεν υπάρχει μία στην τσέπη τίνι τρόπω θα ψωνίσει;Για πες μας ρε πολύξερε Κωστάκη;
Ζείδωρον
Εν μέσω των αντιδράσεων των εργαζομένων στον τομέα του εμπορίου συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία και σε λίγο αναμένεται η κατ άρθρο ψήφισή του,ώστε να βάλουν πια οριστικά λουκέτο στα μικροκαταστήματα.
Σε μια προσπάθεια να μειώσει τις αντιδράσεις η κυβέρνηση προχώρησε σε νέες αλλαγές στο νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει λειτουργία των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο, δηλαδή 3 Κυριακές τα Χριστούγεννα,την Πρωτοχρονιά  και το Πάσχα και 4 στις αντίστοιχες εκπτωτικές περιόδους.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη την απόφαση για το πόσες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα θα παίρνει μόνο ο αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος αν δεν ανακοινώσει απόφαση εντός τριμήνου θα έχει κυρώσεις.

Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα να υπάρξουν διαφοροποιήσεις μεταξύ τουριστικών και μη περιοχών στην ίδια περιφέρεια. Ακόμη για τις τουριστικές περιοχές δεν αλλάζει τίποτα στο ωράριο.
Κατά την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι υπάρχει σύμπτωση απόψεων σε μεγάλο βαθμό για άνοιγμα όλων των καταστημάτων για επτά Κυριακές το χρόνο.
Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα κάτω των 250 τ.μ. σε μια προσπάθεια συμβιβασμού μεταξύ των διαφορετικών απόψεων και κατευνασμού των έντονων αντιδράσεων των μικρών εμπόρων και των εμποροϋπαλλήλων, ο υπουργός προχώρησε στις εξής αλλαγές:
  • ορίζεται ότι ο αντιπεριφερειάρχης είναι υποχρεωμένος να εκδώσει μέσα σε ένα τρίμηνο «αιτιολογημένη απόφαση» για το άνοιγμα των καταστημάτων, αλλιώς θα έχει κυρώσεις. Προστέθηκε επίσης η δυνατότητα αναθεώρησης της απόφασης μια φορά το χρόνο, αρχής γενομένης από το 2015
  • ξεκαθαρίζεται ότι ο αντιπεριφεριάρχης μπορεί να αποφασίζει και για συγκεκριμένες περιοχές μέσα στο χώρο ευθύνης του.
  • για τις τουριστικές περιοχές για τις οποίες, όπως είπε ο Κ. Χατζηδάκης, διατυπώθηκε η κριτική ότι οι ρυθμίσεις μπορεί να λειτουργήσουν περιοριστικά «καθιστούμε σαφές ότι σε σχέση με το ωράριο που ισχύει στις τουριστικές περιοχές δεν αλλάζει τίποτα».
Επιπλέον, μετά από απαίτηση του ΠΑΣΟΚ, αποσύρθηκε η διάταξη που δίνει την δυνατότητα στους δημάρχους Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης να ορίζουν πόσες Κυριακές θα είναι ανοικτά τα καταστήματα κάτω των 250 τ.μ. Η αρμοδιότητα αυτή θα ανήκει στους αντιπεριφερειάρχες.
Με αλλαγές που είχαν γίνει νωρίτερα στην Επιτροπή, προβλέφθηκε επίσης συγκεκριμένο εύρος ωραρίου λειτουργίας τις Κυριακές, μετά τις 11 το πρωί λαμβάνοντας υπόψη τις θρησκευτικές ανάγκες έως τις 8 το βράδυ. Δεν αλλάζει πάντως το καθεστώς στις τουριστικές περιοχές όπου επιτρέπεται, από την υφιστάμενη νομοθεσία,διευρυμένο ωράριο.
Διαβάστε κι αυτό:Το αποτυχημένο μοντέλο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom