Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Λύνει το θέμα της Βίλας Ζωγράφου ο Καλλίρης ή “ξεπλένει” ο Δήμος παλιές αμαρτίες ;

Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο η εισήγηση του δημάρχου Ζωγράφου Κώστα Καλλίρη για αποδοχή της δωρεάς της οικογένειας Ζωγράφου του υπόλοιπου 50% της περιβόητης «Βίλας Ζωγράφου».
Πιο συγκεκριμένα, σε ειδική συνεδρίασή του, το δημοτικό συμβούλιο του Ζωγράφου ενέκρινε με τις θετικές ψήφους της δημοτικής αρχής και των παρατάξεων Γιάννη Καζάκου, Τίνας Καφατσάκη και Χαράλαμπου Κρανιώτη να κάνει αποδεκτή τη δωρεά του υπολοίπου 50% της Βίλας, χωρίς όμως να δεσμευτεί σχετικά με τους όρους που θέτουν οι Ζωγραφαίοι…!
Τι σημαίνει αυτό…;
Σύμφωνα με το δήμαρχο της πόλης Κώστα Καλλίρη η συγκεκριμένη απόφαση, η οποία είχε συνταχθεί έπειτα και από γνωμοδοτήσεις νομικών συμβούλων του δήμου, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί «κολυμπήθρα του Σιλωάμ» για τις ενέργειες της πρώην δημοτικής αρχής του Γιάννη Καζάκου στο εν λόγω ζήτημα.
«Η σημερινή διαδικασία είναι η έναρξη για την αποδοχή, την οποία προτείνουμε και δεν σηματοδοτεί τίποτα άλλο, δηλαδή δεν αλλάζει τίποτα μ’ αυτή την απόφαση, ούτε ως προς το ιδιοκτησιακό, ούτε ως προς τις υπόλοιπες εξελίξεις του ζητήματος μέχρι αυτή να οριστικοποιηθεί ή όχι μετά τις συζητήσεις που θα γίνουν με συντεταγμένο τρόπο με τους νομικούς εκπροσώπους της οικογενείας Ζωγράφου και τους δικούς μας», τόνισε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο κ. Καλλίρης.
Σε ανακοίνωσή του, εξάλλου, ο δήμαρχος Ζωγράφου υποστηρίζει ότι με την συγκεκριμένη απόφαση του Σώματος «ανοίγει πλέον ο δρόμος για την τελική απόδοση της Βίλας Ζωγράφου στο Δήμο και στους κατοίκους της πόλης».Υπενθυμίζεται ότι το 50% της Βίλας Ζωγράφου ανήκει ήδη στο Δήμο Ζωγράφου και έτσι, με την ψήφιση της “αποδοχής της δωρεάς”, ανοίγει η διαδικασία για την επίλυση ενός μεγάλου προβλήματος που ταλάνισε την πόλη επί δεκαετίες.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι αποφασίστηκε και η σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, η οποία θα έχει το συντονισμό των συζητήσεων με την οικογένεια Ζωγράφου και τους νομικούς της, για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, οι οποίες σύμφωνα με τον κ. Καλλίρη θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο τρέχον έτος.
 O Γιάννης Καζάκος  τάχθηκε υπέρ της εισήγησης, εκφράζοντας απλά κάποιες επιφυλάξεις για ορισμένες διατυπώσεις νομικού χαρακτήρα, τάχθηκε και ο επικεφαλής της ΔΑΔΑ Γιάννης Καζάκος, ο οποίος πρόσθεσε πως δεν έχει ουσιαστική σημασία το συγκεκριμένο θέμα, όπως ήρθε για συζήτηση.
Η Τίνα Καφατσάκη  τάχθηκε και αυτή υπέρ αλλά  κατέθεσε τους ακόλουθους 5  όρους. 1) Αποδεχόμαστε τη προταθείσα δωρεά του 50% εξ’ αδιαιρέτου του ακινήτου της βίλας Ζωγράφου εκ μέρους της οικογένειας Ζωγράφου. 2) Το σχέδιο του συμβολαίου της Δωρεάς να έλθει προς έγκριση η όχι στο Δημοτικό Συμβούλιο.3) Το σχέδιο του συμβολαίου της Δωρεάς να είναι απαλλαγμένο από όρους , αιρέσεις και προθεσμίες.4) Εάν ζητηθεί από το δημοτικό συμβούλιο η επανέγκριση του συμβολαίου αγοράς του 50%, πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να διατηρήσει ρητά και πανηγυρικά το δικαίωμά του α) της μεταγενέστερης μείωσης και επιστροφής του καταβληθέντος τιμήματος , εάν ανεξάρτητες δημόσιες αρχές αχθούν στο συμπέρασμα ότι το πραγματικό τίμημα του ΟΛΟΥ ακινήτου ( Ο.Τ 387) είναι μικρότερο του ποσού των 19.400.000 €. β) του καταλογισμού και της αποζημίωσης του δήμου με τα ποσά που ζημιώθηκε από την καταβολή οποιουδήποτε ποσού πέραν της πραγματικής αξίας του ακινήτου.5) Να απαιτηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο να αναλάβει εξολοκλήρου το κόστος της αγοράς των 19.400.000 € και να μην γίνονται παρακρατήσεις των κρατικών επιχορηγήσεων προς το δήμο για τα τοκοχρεολύσια του Δανείου.
Ανδρέας Καραβίδας - Ράνια Νενεδάκη
Από την αντίπερα όχθη, οι δύο δημοτικές παρατάξεις που καταψήφισαν την εισήγηση η «Λαϊκή Συσπείρωση» και το «Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου», υποστήριξαν ότι για να αποδεχτεί ο δήμος της δωρεά των Ζωγραφαίων θα πρέπει πρώτα να αποδεχτεί και τη διαδικασία αγοράς που συντελέστηκε επί δημαρχίας Καζάκου…!
Δηλαδή, τόσο ο Ανδρέας Καραβίδας από την παράταξη του ΚΚΕ, όσο και η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Ράνια Νενεδάκη τόνισαν ότι δεν είναι δυνατόν ο δήμος να αποδεχτεί τη δωρεά του υπολοίπου 50% της Βίλας, χωρίς να έχει ήδη αποδεχτεί την αγορά με το ποσό των 19,4 εκ. ευρώ του πρώτου 50% της ίδιας έκτασης.
Από τη δική της μεριά, η Ράνια Νενεδάκη αφού χαρακτήρισε εμπαιγμό την πρόταση για δωρεά, καθώς όπως είπε οι Ζωγραφαίοι έχουν πληρωθεί και με το παραπάνω για την ιδιοκτησία τους από το δήμο, πρότεινε να προχωρήσει η διαδικασία αντιστροφής της πώλησης, συντασσόμενη και με την σχετική απόφαση της Επιτροπής Κατοίκων για τη Βίλα Ζωγράφου.
«Κολυμπήθρα του Σιλωάμ»
 Σε δηλώσεις του  το πέρας της συνεδρίασης ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης» Ανδρέας Καραβίδας, ο οποίος στην ομιλία του είχε τονίσει πως η αποδοχή της δωρεάς αποτελεί «κολυμπήθρα του Σιλωάμ» τόσο για την τωρινή διοίκηση, όσο και για την προηγούμενη του κ. Καζάκου,  τόνισε τα ακόλουθα:
«Βιλλα Ζωγράφου, δημοτικό συμβούλιο 17/9/2012… Οι παλιοί “εχθροί” μια ολόκληρη προεκλογική καμπάνια, μια ολόκληρη δόση από το ΔΝΤ γίνεται αντικείμενο εμπαιγμού σχετικά με την παράνομη σύναψη ενός δανείου, ολόκληρες φανφάρες ΠΑΣΟΚων – ΣΥΡΙΖΑιων κατά του χουντικού δημάρχου ….. και ξαφνικά όλοι ενωμένοι για το καλό του “Ζωγραφιώτικου λαού ” αναγνωρίζοντας το παράνομο δάνειο. Ψηφίζοντας ενιαία την αποδοχή της δωρεάς με όρο να μην μπει χέρι στο υπόλοιπο της συμφωνίας! Είναι τιμή μου σαν σύμβουλος στο δήμο μαζί με τους συντρόφους μου από τη Λαϊκή συσπείρωση που δεν ψηφίσαμε Υπέρ σε αυτήν την πρόταση. Απαλλοτρίωση από τον κρατικό προϋπολογισμό, Βίλα Ζωγράφου χώρος υψηλού πρασίνου ανοιχτός στο λαό του Ζωγράφου για πολιτισμό, αναψυχή, αθλητισμό χωρίς καμία πολεοδομική ή επιχειρηματική παρέμβαση η πρόταση μας. Με την υπερψήφιση από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ”ακομμάτιστο” νομιμοποιείται το δάνειο ( ξέρετε αυτό το παράνομο ) για το καλό του λαού του Ζωγράφου. Δήθεν…!».
Επιπροσθέτως, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» και την οποία δημοσιεύουμε αυτούσια, εξαπολύει πύρινα βέλη κατά των δημοτικών παρατάξεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ..! Αναφέρει συγκεκριμένα η παράταξη του ΚΚΕ:
«Περισσεύουν τα πανηγύρια της δημοτικής αρχής για την αποδοχή της δωρεάς του 50% της Βίλας Ζωγράφου, το οποίο σημαίνει και οριστική επίλυση της υπόθεσης, με τον Δήμο Ζωγράφου να αποκτά το 100% της έκτασης. Η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου (ΠΑΣΟΚ) μαζί με τις παρατάξεις που στηρίζουν η ΝΔ και ο ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν αυτήν την πρόσφατη εξέλιξη, ως θετική για τον Ζωγραφιώτικο λαό.
Η παραπάνω εξέλιξη βέβαια κάθε άλλο παρά θετική είναι. Η διοίκηση του Δήμου καθώς και όσοι ψήφισαν την εισήγηση της, κρύβουν από τους Ζωγραφιώτες ότι αποδοχή της δωρεάς του 50% της έκτασης της Βίλας, σημαίνει αυτομάτως και νομιμοποίηση της διαδικασίας σύναψη του δανείου με όλα τα αρνητικά που συνεπάγεται αυτό.
Μιλάμε προφανώς για το δάνειο των περίπου 20.000.000 ευρώ που σύναψε με τράπεζα ο Δήμος το 2007, συνάπτοντας ταυτόχρονα συμφωνία με την οικογένεια Ζωγράφου για ανέγερση εμπορικού κέντρου στον χώρο της Βίλας. Με το πέρας του δημοτικού συμβουλίου, ο Δήμαρχος προσπαθεί μάταια με δηλώσεις του να θολώσει τα νερά, ισχυρίζεται πως η αποδοχή της δωρεάς είναι ανεξάρτητη με την σύναψη του δανείου και την συμφωνία ανέγερσης εμπορικού κέντρου.
Η αλήθεια είναι συγκεκριμένη, την αναδείξαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αποδοχή της δωρεάς με τους όρους της οικογένειας Ζωγράφου σημαίνει και νομιμοποίηση των όρων σύναψης του δανείου. Με την προχθεσινή εξέλιξη πέφτουν οι μάσκες όλων όσων τα προηγούμενα χρόνια μετέτρεψαν το ζήτημα της Βίλας σε αντικείμενο εκμετάλλευσης. Ξαφνικά οι τιμητές και οι κατήγοροι της προηγούμενης διοίκησης όσοι έκαναν σημαία τους το δάνειο και την συμφωνία με την οικογένεια Ζωγράφου ανακάλυψαν ότι αυτή η λύση είναι προς το συμφέρον του Ζωγραφιώτικου λαού. Θεωρούμε ότι είναι κρίσιμο ζήτημα η αξιοποίηση του χώρου της Βίλας. Ήδη η προηγούμενη συμφωνία μεταξύ του Δήμου και της οικογένειας Ζωγράφου που προβλέπει την ανέγερση υπόγειου – υπέργειου εμπορικού κέντρου οδηγεί στην τσιμεντοποίηση του χώρου.
Επιπλέον με βάση και τα νέα δεδομένα που δημιουργούν στην λειτουργία των ΟΤΑ τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα σχέδια, μοιάζει αδύνατο με τους υπάρχοντες πόρους να συντηρηθεί και να λειτουργήσει ο χώρος. Ενώ ταυτόχρονα ο Δήμος μέχρι και την αποπληρωμή του δανείου στερείται τα ήδη μειωμένα χρήματα από την κρατική επιχορήγηση.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια σταθερά διεκδικήσαμε την απαλλοτρίωση του χώρου με χρήματα αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, τώρα καλούμε τον Ζωγραφιώτικο λαό, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες, να επαγρυπνούν, να διεκδικήσουν μέσα από το ταξικό μαζικό κίνημα ώστε να διαμορφωθεί ενιαίος χώρος – πάρκο υψηλού πρασίνου ανοιχτός στο λαό του Ζωγράφου για πολιτισμό, αναψυχή, αθλητισμό χωρίς καμία πολεοδομική ή επιχειρηματική παρέμβαση, χωρίς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας».
 Επιτροπή Κατοίκων για τη Βίλα Ζωγράφου
 Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα μάλιστα στην ομιλία του υποστήριξε πως ο Δήμος Ζωγράφου είναι υπερχρεωμένος και περικόπτει κάθε κοινωνική παροχή, εξαιτίας κυρίως της απόφασης της προηγούμενης δημοτικής αρχής Καζάκου για αγορά του 50% της βίλας Ζωγράφου με δάνειο 19.5εκ. ευρώ από Αυστριακή Τράπεζα.
Μιας αγοράς, που σύμφωνα με την Επιτροπή Αγώνα έγινε:• καθ΄ υπέρβαση της εντολής του Δημοτικού Συμβουλίου (σύμφωνα και με τη πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους)• με υπερεκτίμηση της αξίας του οικοπέδου. Το ΣτΕ είχε σαφώς ορίσει πριν την αγορά ότι το οικόπεδο δεν είναι οικοδομήσιμο και έκρινε αναρμόδια την νομαρχία να το χαρακτηρίσει κοινόχρηστο πράσινο, παραπέμποντας το ζήτημα στο τότε ΥΠΕΧΩΔΕ.• με δάνειο που συνήφθηκε παράνομα χωρίς προσυμβατικό έλεγχο και μας κοστίζει συνολικά 40εκ. € για τα επόμενα 20 χρόνια
«Δηλαδή πληρώσαμε 19,5 εκ για το 50% ενός οικοπέδου που η συνολική αντικειμενική αξία του ήταν 8εκ. Για αυτό είναι εμπαιγμός η τωρινή πρόταση δωρεάς του υπόλοιπου 50% από μεριάς της οικογένειας Ζωγράφου που χαρίζει στο Δήμο κάτι που έχουμε ήδη χρυσοπληρώσει. Και γίνεται τώρα όχι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που τώρα ανακάλυψαν οι Ζωγραφαίοι αλλά λόγω της τριπλής δικαστικής έρευνας σε εξέλιξη η οποία ήδη διερευνά τη νομιμότητα της αγοραπωλησίας. Ο Δήμος οφείλει να μη δεχτεί την δωρεά όσο εκκρεμούν οι εισαγγελικές έρευνες.
1) Να αρνηθεί τη δωρεά πλυντήριο ευθυνών. 2)Να μην εξαναγκάσει τους Δημότες του Ζωγράφου σε 25χρονη περικοπή κρατικών επιδοτήσεων 40εκ. 3)Να μην αποδεχτεί την παρακράτηση της επιδότησης που δικαιούται επειδή ο Βενιζέλος αναγνώρισε ως δημόσιο το παράνομο χρέος του Δήμου προς την Τράπεζα.
Ο μόνος τρόπος να γίνει αποδεκτή η δωρεά είναι να συνοδεύεται από επιστροφή της υπεραξίας που εισέπραξαν από μας η οικογένεια και οι συμπράτες της.Σε κάθε άλλη περίπτωση, η ακύρωση της συμφωνίας με τους Ζωγραφαίους και η ταυτόχρονη καταγγελία της παράνομης δανειακής σύμβασης, με επιστροφή των χρημάτων, είναι μονόδρομος. Η αποδοχή της υπερτιμημένης συμφωνίας θα γίνει το πρόσχημα για να εξαφανιστεί κάθε κοινωνική πολιτική από το Δήμο και θα διευκολύνει την εμπορική
εκμετάλλευση του χώρου στο όνομα του χρέους που δεν μπορεί να πληρωθεί. Τα χρόνια που πέρασαν αναδείξαμε την αναγκαιότητα της ύπαρξης ενός πάρκου κοινόχρηστου υψηλού πράσινου στο κέντρο της πόλης μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα στο όνομα αυτής της αναγκαιότητας να εξαφανίσει την τόσο απαραίτητη κοινωνική συνεισφορά του Δήμου στο καιρό της κρίσης», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Κατοίκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom