Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Πεδίο μάχης η Αθήνα για περισσότερες από τρεις ώρες (βίντεο)


Μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών έγινε στην Αθήνα. Εκτεταμένα επεισόδια από μικρές ομάδες κουκουλοφόρων.


Η συμμετοχή των πολιτών στις συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ, ήταν εντυπωσιακή, καθώς κάποια στιγμή το πλήθος ξεκινούσε από το Σύνταγμα και έφτανε μέχρι το Πεδίον του Άρεως.


Στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και του πρωθυπουργού με τους πολίτες να βροντοφωνάζουν ότι δεν αντέχουν άλλο.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τις 250.000, ενώ η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για 450.000-500.000.
Ωστόσο, για άλλη μια φορά οι γνωστοί-άγνωστοι δημιούργησαν εκτεταμένα επεισόδια, αρχίζοντας από νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης τον κλεφτοπόλεμο με τα ΜΑΤ, ενώ υπήρξε ένταση και μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Πολίτες επιχείρησαν και κατάφεραν να σπάσουν σε ορισμένα σημεία του τον μεταλλικό φράκτη που είχε στηθεί στη Βασ. Σοφίας.
Είχε προηγηθεί η επίθεση κουκουλοφόρων με πέτρες εναντίον ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ στην Καισαριανή.
Παρά το γεγονός ότι το πλήθος είχε ειρηνικές διαθέσεις, όσο περνούσε η ώρα η ένταση ανέβαινε με τους κουκουλοφόρους να συγκρούονται διαρκώς με αστυνομικούς.
Από τις 15:00 και μετά τα πράγματα ξέφυγαν από κάθε έλεγχο, με τα ΜΑΤ να κάνουν εκτεταμένη χρήση χημικών και τους αντιεξουσιαστές να απαντούν με βόμβες μολότοφ.
Το φυλάκιο μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, πήρε φωτιά, ενώ πυρκαγιές ξέσπασαν στη Φιλελλήνων και σε άλλη σημεία γύρω από την πλατεία Συντάγματος. Μια καφετέρια στη Βουκουρεστίου έγινε στάχτη, ενώ πυκνοί καπνοί κάλυψαν τον ουρανό.
Οι διαδηλωτές επέμεναν να μην αποχωρούν, αν και η Αθήνα θύμιζε πεδίο μάχες, με εστίες φωτιάς και μάρμαρα να συνθέτουν ένα τόσο εφιαλτικό, όσο και γνώριμο τοπίο.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, άγνωστοι εντόπισαν ειδικό φρουρό τον οποίο και ξυλοκόπησαν με αποτέλεσμα να το κλέψουν το όπλο του.
Αργά το απόγευμα και ενώ ο πετροπόλεμος συνεχιζόταν για περίπου 3 ώρες, τα ΜΑΤ με μια συντονισμένη επιχείρηση άδειασαν τους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος, αν και οι διαδηλωτές είχαν νωρίτερα αρχίσει να αποχωρούν.
Παρά τη δράση των κουκουλοφόρων, χιλιάδες πολίτες έστειλαν μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση, κάτι που θα επαναλάβουν και την Πέμπτη, καθώς έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, αλλά και περικύκλωση της Βουλής από το ΠΑΜΕ.
Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό της αστυνομίας, στα επεισόδια τραυματίστηκαν έξι πολίτες και 15 αστυνομικοί, ενώ οι ζημιές στο κέντρο της Αθήνας είναι ανυπολόγιστες.

3 σχόλια:

gitsanas είπε...

Δημήτρη,
αν και μετά από αυτό που έγινε σήμερα σ' όλη την Ελλάδα επιμένουν να το υπερψηφίσουν, θα είναι για κρέμασμα.
Αύριο τα πράγματα θα αγριέψουν. Ακούγονται διάφορα...να ευχόμαστε να μην έχουμε άγρια παρατράγουδα.
Αλλά θέλω να πιστεύω ότι το μήνυμα το πήραν και αύριο θα το καταλάβουν πιό καλά.
Καλό βράδυ, καλό ξημέρωμα.

zeidoron dtsoukas είπε...

Τι να σου πω βρε Γίτσα μου!
Δεν βγάνεις άκρη μ' αυτούς που μπλέξαμε και πολύ φοβάμαι μήπως αύριο γίνουν χειρότερα.Το Σύνταγμα από πολύ νωρίς ήταν γεμάτο ασφαλίτες και "παρακρατικούς" που έδρασαν στην ώρα τους ως συνήθως.Επίσης δεν ξέρω αν διάβασες για την Ευρωχωροφυλακή που φέρανε στη Λάρισα και μάλλον θα την κατεβάσουν Αθήνα.Να δούμε,ψυχραιμία κι ο Θεός βοηθός.Να είσαι καλά,καλό βράδυ επίσης!

gitsanas είπε...

Φυσικά το διάβασα, Δημήτρη. Κι εκεί αναφέρομαι όταν λέω ότι ακούγονται διάφορα. Όπως και ότι θα μπουν στην μέση και στρατιωτικοί για προστασία των πολιτών απέναντι στην αστυνομία.
Γι αυτό λέω ότι εύχομαι να μην υπάρξουν αύριο άσχημες εξελίξεις.

Read more: Go to TOP and Bottom