...80 χρόνια πριν στο Δήμο Αθηναίων
Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς
Συνεχίζοντας με την προηγούμενη μεγάλη οικονομική κρίση που είχε ξεσπάσει στις αρχές της δεκαετίας του 1930, στεκόμαστε στα συσσίτια που είχε καθιερώσει ο Δήμος Αθηναίων. Αμέσως μετά το ξέσπασμα της κρίσης, ο Δήμαρχος Σπύρος Μερκούρης χώρισε την Αθήνα σε 16 τομείς και παρείχε σίτιση σε περίπου δεκαπέντε χιλιάδες οικογένειες. Κάθε δίμηνο η σίτιση κόστιζε στον Δήμο 2.600.000 δραχμές. Τεράστιο και δυσβάστακτο το κόστος για τον Δήμο, ο οποίος όσο «έσφιγγε» η κρίση αναζητούσε πόρους για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Πρότεινε λοιπόν την καθιέρωση λαχείου, αλλά η Κυβέρνηση δεν το ενέκρινε.
Στη συνέχεια πρότεινε τη θέσπιση τέλους 5% στους λογαριασμούς των εστιατορίων και ψηφίστηκε νόμος από τη Βουλή. Οι αντιδράσεις όμως των επαγγελματιών (εστιάτορες, ζαχαροπλάστες, οινομάγειροι, ξενοδόχοι κ.ά.) ήταν εξαιρετικά σφοδρές και δυναμικές, αφού και οι ίδιοι είχαν χτυπηθεί από την κρίση.
Στη συνέχεια πρότεινε τη θέσπιση τέλους 5% στους λογαριασμούς των εστιατορίων και ψηφίστηκε νόμος από τη Βουλή. Οι αντιδράσεις όμως των επαγγελματιών (εστιάτορες, ζαχαροπλάστες, οινομάγειροι, ξενοδόχοι κ.ά.) ήταν εξαιρετικά σφοδρές και δυναμικές, αφού και οι ίδιοι είχαν χτυπηθεί από την κρίση.
Για να εξοικονομήσει χρήματα ο Μερκούρης έκοψε 10% από τους μισθούς των υπαλλήλων του Δήμου και τον δικό του, αλλά και πάλι η κατάσταση ήταν ζοφερή. Οπότε, στις 17 Μαρτίου 1932 υποχρεώνεται να ανακοινώσει ότι εντός ολίγων ημερών θα διακοπούν τα συσσίτια. Επικράτησε αναστάτωση δεδομένων των συνθηκών που επικρατούσαν, ιδιαίτερα στις προσφυγικές συνοικίες που απλώνονταν ακόμη απ’ άκρου εις άκρον σε όλη την πόλη.
Ακολούθησαν απίστευτες ελληνικότατες εικόνες. Το μεν Υπουργείο Εσωτερικών κατήγγειλε τον Δήμο διότι επέτρεπε να τρώνε και μη δικαιούχοι από το δωρεάν συσσίτιο. Οι συντεχνίες των επαγγελματιών καταλόγιζαν επίσης στον Δήμο την ευθύνη διότι δεν περιόριζε ακόμη περισσότερο τις περιττές του δαπάνες, ενώ ο Δήμος με τη σειρά του κατηγορούσε το Υπουργείο και τους επαγγελματίες διότι δεν εφάρμοζαν το νόμο που είχε ψηφιστεί για το 5%. Χρειάστηκε δε να παρέμβει ο πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος, δίνοντας εντολή να συνεχιστούν τα συσσίτια, να εισπράττεται κανονικά το 5% και να παρακολουθείται στενά από τη Νομαρχία η λειτουργία του Δήμου.
4 σχόλια:
Αχ Δημήτρη μου !
Ποιος να μας τόλεγε ότι όλες αυτές οι προπολεμικές ιστορίες που ανακαλύπταμε σε παλιά έντυπα ή μεταδίδονταν από γενιά σε γενιά στα μικρά παιδιά, για να τρώνε όλο το φαϊ τους και να μην πετάνε τίποτα , ποιος μπορούσε να προβλέψει ότι θα τα ζούσαμε στην Ελλάδα του 2011 ???
Απίστευτο μου φαίνεται.
Βρες μπας και μας κάνουν πλάκα ή διάλεξαν αυτό τον δρόμο της έσχατης ανάγκης σίτισης για την εφαρμογή κάποιου σχεδίου που θέλει να μεταβάλλει τους λαούς της Ευρώπης σε « προλεταριάτο», αρχής γενομένης από τους Έλληνες ????
Τι να πει κανείς.? Το μυαλό αρχίζει να κάνει αντίστροφες μετρήσεις σαν τρελό γρανάζι..
Δημήτρη, εχθές το άρθρο σου με τα υποσιτισμένα παιδιά στο Μεσολόγγι και την απόφαση του δημάρχου για μαθητικά συσσίτια ήταν μιά μαχαιριά...
Κατάφεραν να εξαθλιώσουν την επαρχία. Φαντάσου τι μπορεί να συμβαίνει στις μεγαλουπόλεις...
Δεν το πιστεύω ότι μπορεί να γίνεται αυτό στην χώρα μας...δεν το πιστεύω...
Δυστυχώς Λυγερή μου αυτά που διαβάζαμε ή ακούγαμε σαν παραμύθια ήρθε ο καιρός να τα ζήσουμε.
Και σίγουρα βρεθήκαμε στα σχέδια κάποιων που βρήκαν πειθήνια εκτελεστικά όργανα γιατί αποδεδειγμένα υπάρχουν χώρες που χρωστάνε πολλές φορές περισσότερα απ' ότι η Ελλάδα μας και δεν τρέχει κάστανο.Αλήθεια δεν προβληματίζεσαι σε ποιους χρωστάνε όλα τα κράτη;Ποιοι είναι αυτοί που βρίσκονται υπεράνω όλων με τις τσέπες πάντα γεμάτες;
Γίτσα μου δεν φταίω εγώ,αυτή είναι η πραγματικότητα δυστυχώς και φοβάμαι πως αν συνεχίσουν να τραβάνε κι άλλο το σχοινί θα 'χουμε χειρότερα.Ούτε οι δήμαρχοι θα μπορούν μετά να βοηθήσουν,ούτε η Εκκλησία όπου βοηθάει,εκτός κι αν φέρει τους Εμίρηδες ο Αρχιεπίσκοπος.
Δημοσίευση σχολίου