Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΑΛΛΟ ΕΙΠΕ ΠΡΟΧΘΕΣ Ο ΕΒΡΑΙΟΣ FELDSTEIN ΣΤΗ DEUTSCHE WELLE ΚΑΙ ΕΚΟΨΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΓΚΑΓΚΑ ΣΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΟΥΣ ΤΟΥ



«Η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα πρέπει να φύγουν απ’ το ευρώ, λέει ο «κορυφαίος» ΕβραιοΑμερικανός οικονομολόγος!»
Greece and Portugal should ditch the euro, says top economist.
Martin Feldstein 
Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε πέντε χρόνια πριν από την εισαγωγή του ευρώ, ο Martin Feldstein έγραψε, ότι το νέο νόμισμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές τριβές στην Ευρώπη. Τώρα σημειώνει ο διάσημος οικονομολόγος και λέει, ότι αρκετές χώρες πρέπει να εγκαταλείψουν το ευρώ.
Ο Martin Feldstein είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους οικονομολόγους των ΗΠΑ. Είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και διετέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν 1982 – 1984. Ο Feldstein ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών ΗΠΑ μέχρι το 2008. Διορίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εξωθεσμικής Συμβουλευτικής Επιτροπής ….Σοφών που συγκροτήθηκε το 2006 από τον Πρόεδρο George W. Bush και ως μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικής Ανάκαμψης, που συγκροτήθηκε το 2009 από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα!!!!

Deutsche Welle: Στο προφητικό άρθρο σας, από το Νοέμβριο του 1997 είχατε προβλέψει ότι μια Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), η οποία οδήγησε στην εισαγωγή του ευρώ ως κοινό νόμισμα το 2002, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή εσωτερική σύγκρουση και εντός της Ευρώπης. Εξετάζοντας τη σημερινή κρίση, αισθάνεστε δικαιωμένος;
Martin Feldstein: Δεν είμαι σίγουρος ότι χρησιμοποιήσατε σωστά τη λέξη δικαιωμένος, αλλά σίγουρα πιστεύω ότι το άρθρο εκείνο δείχνει, ότι πρόκειται για προβλήματα σχετικά με την οικονομική πλευρά και η οποία έφερε τα πολιτικά αποτελέσματα που βλέπουμε να  συμβαίνουν, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. 

Deutsche Welle:  Με λίγα λόγια γι’ αυτούς που μπορεί να μην είναι εξοικειωμένοι με το αρχικό άρθρο σας, μπορείτε να περιγράψετε ακριβώς με λίγα λόγια τη διατριβή σας;

Martin Feldstein:  Ίσως αξίζει να ξεκινήσουμε από την οικονομική πλευρά και όχι στην πολιτική πλευρά. Το πρόβλημα που είδα τότε και αυτό φαίνεται να ισχύει, είναι ότι η δημιουργία ενός ενιαίου νομίσματος, μια ενιαία συναλλαγματική ισοτιμία για τόσο διαφορετικές χώρες, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει.
Οι άνθρωποι κάποια στιγμή είπαν, κοιτάξτε οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεγάλη ποικιλομορφία και ακόμη εξακολουθούν να λειτουργούν με ένα ενιαίο νόμισμα. Γιατί λοιπόν να μη μπορεί να δουλέψει (έννα ενιαίο νόμισμα) στην Ευρώπη. Και αυτό που τόνισαν ήταν, ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουμε μια πολύ γεωγραφική κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, έτσι ώστε εάν η ζήτηση μειωθεί κατά ένα μέρος οι άνθρωποι μετακινούνται σε άλλα μέρη της χώρας πολύ εύκολα. Αυτό είναι προφανώς πιο δύσκολο να συμβεί στην Ευρώπη με τις διάφορες παραδόσεις, τις διαφορετικές γλώσσες, και τα πολλά και διαφορετικά συνδικάτα. Έχουμε μια πολύ πιο ευέλικτη αγορά εργασίας, οι μισθοί είναι πολύ πιο ευέλικτοι στις ΗΠΑ.
Ήλπιζαν στην Ευρώπη που θα μπορούσε να συμβεί και εκεί, ως αποτέλεσμα της δημιουργίας της νομισματικής ένωσης, αλλά δεν έγινε. Έχουμε (στις ΗΠΑ) ένα φορολογικό σύστημα το οποίο μεταφέρει αυτόματα τα κεφάλαια σε κράτη ή περιοχές στις οποίες η ανεργία είναι σχετικά υψηλή.Όλα αυτά τα πράγματα είναι που λείπουν στην ευρωπαϊκή σκηνή. 
Επιπλέον, επειδή κάθε χώρα έχει μια ανεξάρτητη δυνατότητα να ορίζει τους φόρους και τις δαπάνες της και, συνεπώς, τα δημοσιονομικά ελλείμματά της, τη στιγμή όμως που υπάρχει ένα ενιαίο νόμισμα και μια ενιαία συναλλαγματική ισοτιμία, αυτό που βλέπουμε τώρα και αυτό που ήταν προβλέψιμο είναι, ότι μια χώρα μπορεί να δανειστεί σε ευρώ, και εφόσον δεν ήταν μια πολύ μεγάλη (οικονομικά ισχυρή) χώρα, στην οποία θα είχαν πολύ μικρή επίπτωση τα επιτόκια και η συναλλαγματική ισοτιμία. Ως εκ τούτου δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα από συμπεριφορές των χρηματαγορών ή από σχόλια επηρεασμού της αγοράς για να δείξει ότι κινδυνεύει από το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της (ισχυρής οικονομικά) χώρας ή ότι το δημοσιονομικό της έλλειμμα θα επηρεάζει (αρνητικά) τον δανεισμό της. Και κάπου εκεί φυσικά βρίσκεται το κλειδί για τη σημερινή κρίση.

Deutsche Welle:  Ποια ήταν τα πολιτικά προβλήματα σχετικά με τη νομισματική ένωση;

Martin Feldstein:  Είδα ότι από τη στιγμή που άρχισε να συμβαίνει αυτό, όλα αυτά τα οικονομικά προβλήματα θα οδηγούσαν σε διαφωνίες, σχετικά με το ποια είναι η κατάλληλη πολιτική. Έτσι, κάποια στιγμή η Γερμανία, που μπορεί και δανείζεται με σχετικά χαμηλό επιτόκιο, (έχει τη δύναμη) να απαιτεί ένα χαμηλό επιτόκιο, αλλά εκείνη τη στιγμή, τα χαμηλά επιτόκια δεν μπορούσαν να ισχύσουν για την Ιρλανδία ή την Ισπανία και τις οδήγησε σε στασιμότητα στη στέγαση (έλλειψη ρευστότητας για στεγαστικά δάνεια).
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) (προσπαθούσε) και ενδιαφερόταν να ορίσει μόνο ένα επίπεδο (επιτοκίου) για ολόκληρη την περιοχή (της ευρωζώνης), αλλά λόγω της αδυναμίας (να το δεχθούν) στη Γερμανία και σε μερικές από τις άλλες συνήθως ισχυρότερες (οικονομικά) χώρες και με δεδομένο τον  κανόνα της ΕΚΤ, (σύμφωνα με τον οποίο) πρέπει να ασχολείται με την Ευρώπη στο σύνολό της, έπρεπε να δοθεί περισσότερο βάρος προς τις (αδύναμες) χώρες που χρειάζονται τα χαμηλά επιτόκια. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία μεγαλύτερων προβλημάτων στην Ισπανία και την Ιρλανδία. Και ξέρετε βέβαια ότι συμβαίνει το αντίθετο, όπου, προκειμένου να ασχοληθούν με πιθανές πληθωριστικές πιέσεις στην ΕΚΤ, για να διατηρηθούν υψηλοί ρυθμοί (ανάπτυξης), σε μια εποχή που ορισμένες χώρες βλέπουν το ΑΕΠ τους να μην αυξάνεται, αλλά όλα  να οδηγούνται σε πτώση. Αυτή είναι μια κατάσταση, σύμφωνα με την οποία θα υπάρξουν πολιτικές εντάσεις μεταξύ των χωρών, λόγω των διαφωνιών σχετικά με τους αναγκαίους χειρισμούς…….
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΒΡΑΙΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟ (ESKENAZY)  MARTIN FELDSTEIN
ΠΗΓΗ: 
Deutsche Welle
=================================
Ως οικονομολόγος και ως Μπαρμπανίκος, ΔΙΑΦΩΝΩ ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕΤΩΣ με τις κατευθυνόμενες αρλούμπες του αυτοδιαψευδόμενου «σοφού Εβραίου» και «προφήτη της τσέπης του διεθνούς σιωνισμού και των πετρελαίων», γιατί εσκεμμένα, ενώ επισημαίνει σωστά την πολιτική, οικονομική, φορολογική και ΚΡΑΤΙΚΗ διαφορετικότητα των ΗΠΑ από τη χάβρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΚΑΝΕΙ ΓΑΡΓΑΡΑ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: Αντί να προτείνει το αυτονόητο, που είναι η θεραπεία όλων των ευρωπαϊκών μαλακιών που οδηγούν σε ανισότητες και σε βλακώδεις εκμεταλλεύσεις των αδύναμων χωρών από την εβραιοκρατούμενη Γερμανική οικονομία που επίσης οικονομολογικά βλακωδέστατα απαιτεί να εξαφανίζει κάθε παραγωγική διαδικασία στις υπό εκμετάλλευση χώρες, 
αυτός ο κατευθυνόμενος από συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα της τρόϊκα των εβραϊκών τραπεζών, συνιστά στις ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΜΕΝΕΣ ΕΝΤΕΧΝΩΣ ΑΔΥΝΑΜΕΣ ΧΩΡΕΣ, να μπαινοβγαίνουν στο κοινό νόμισμα για να είναι ….ευτυχισμένες. Αυτή η Εβραιοπουστιά οικονομολογικά σημαίνει, αιώνια καταδίκη των αδύναμων χωρών σε νομισματικές υποτιμήσεις, βέβαιου ξεζουμίσματος. 
ΣΦΑΓΗ ΚΑΙ ΕΚΔΟΡΑ για να μπεις υποτιμημένος…..
ΣΦΑΓΗ ΚΑΙ ΕΚΔΟΡΑ για να σε πτωχεύουν και να υποτιμούν το κόστος εργασίας των καταδικασμένων «σε αιώνια οικονομική αδυναμία» δευτεροκλασάτων κρατών, όσο διάστημα θα τις «ανέχονται» στο κοινό νόμισμα.
ΣΦΑΓΗ ΚΑΙ ΕΚΔΟΡΑ για να βγεις λόγω χρεοκοπίας από το κοινό πορνείο…..
Και φτου απ’ την αρχή!!!!…. Είσαι σοβαρός ρε καραγκιόζη????? Έτσι, συγκεκριμένες τσέπες είναι διαρκώς γεμάτες, ενώ οι δικές μας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, θα είναι μονίμως αδειανές!!!!….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom