Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Τα σχολεία ανοίγουν, τα βιβλία λείπουν… DVD,φωτοτυπίες και Ψηφιακό Σχολείο



Το καλοκαίρι έφτασε πια στο τέλος του.
Δευτέρα σήμερα 12 Σεπτέμβρη,τα Σχολεία ανοίγουν και θα γίνει ο καθιερωμένος αγιασμός σε όλες τις σχολικές αυλές. Χιλιάδες μαθητές θα ξεχυθούν σε αυτές και τα σχολεία που ερήμωσαν τους καλοκαιρινούς μήνες θα γεμίσουν πάλι ζωή. Μικροί και μεγάλοι θα καλωσορίσουμε τη νέα σχολική χρονιά, ευχόμενοι να είναι μια χρονιά γεμάτη δημιουργία και πρόοδο. Μια χρονιά που ξεκινάει με πολλά προβλήματα.
Με πολύ αγωνία παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες το “σήριαλ” με την μη έγκαιρη εκτύπωση των βιβλίων. Τελικά θα έχουμε βιβλία ή δεν θα έχουμε; Θα προλάβουν να τυπωθούν ή όχι; Θα τα αγοράσουμε; υπάρχουν στα βιβλιοπωλεία;
… Αναπάντητα ερωτήματα μέχρι που βγήκε πριν λίγες μέρες η επίσημη ανακοίνωση -εγκύκλιος
… DVD και φωτοτυπίες θα μοιραστούν στους μαθητές και θα γίνει και ηλεκτρονική ανάρτηση στην ιστοσελίδα http://digitalschool.minedu.gov.gr/ του Ψηφιακού Σχολείου!
Και διαβάζοντας την εγκύκλιο δημιουργούνται οι εξής απορίες:
1. Θα μας δώσουν DVD (γιατί θεωρείτε αυτονόητο ότι όλοι έχουμε Η/Υ στο σπίτι) για να βοηθήσουν τα παιδιά μας ή απλά γιατί κάτι πρέπει να δώσουν; Θα δώσουν DVD σε παιδιά της Α και Β Δημοτικού που δεν ξέρουν να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή; Aν αυτή είναι η λύση τότε μάλλον θα πρέπει να  εντάξουμε το μάθημα της πληροφορικής στους παιδικούς σταθμούς…
2. Γράφει η εγκύκλιος  "3. Για την αντιμετώπιση της δυσκολίας αυτής  οι Διευθυντές και οι Εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων μεριμνούν για την έγκαιρη εκτύπωση, αναπαραγωγή και διανομή του  απαραίτητου εκπαιδευτικού υλικού στους μαθητές."
Δεν αναφέρει πουθενά ποιος θα χρεωθεί αυτό το κόστος, όταν τα σχολεία δεν έχουν λεφτά και όταν υποχρηματοδοτούντα τα τελευταία χρόνια. Δεν αναφέρει πουθενά με ποιά μηχανήματα θα μπορεί ένα σχολείο να καλύψει τις ανάγκες του.
Για παράδειγμα σε ένα σχολείο  με 320 παιδιά περίπου (16 τμήματα x20 παιδιά) και με βάση το ωρολόγιο διδακτικό  πρόγραμμα, υπολογίζοντας 4 σελίδες ανα μάθημα (2 από το βασικό βιβλίο και 2 από το εργασιών) χρειάζεται οι δάσκαλοι να βγάζουν περίπου 5000 φωτοτυπίες ημερησίως (χωρίς να υπολογίσουμε εξτρά φωτοτυπίες εργασιών και χωρίς να υπολογίσουμε φωτοτυπίες για τις ξένες γλώσσες) .  Το κόστος αυτό ποιος θα το πληρώσει, σε χαρτί, μελάνια service και ότι άλλο χρειάζεται από την “κατάχρηση” του; Αυτό δεν αναφέρεται πουθενά στην εγκύκλιο… και μεις ως γονείς  φυσικά γνωρίζουμε ποιος θα είναι τελικά το θύμα αυτής της καθυστέρησης…
Καλή σχολική χρονιά…
ΥΓ.:  κι αν φέτος έχουμε τόσα προβλήματα και τέτοια καθυστέρηση με τα βιβλία, τι θα γίνει του χρόνου όταν στις 31/12/2011 ο Ο.Ε.Δ.Β. (με ύπαρξη από το 1964 και έκδοση 1200 τίτλων, με παραγωγή χαμηλού κόστους περίπου 45 εκατομμυρίων αντιτύπων βιβλίων και διανομή τους σε όλη την Ελλάδα) κλείνει και τον διαδέχεται το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Πάτρας (νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου).
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom